ELTA

Komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė: paauglių narkotikų vartojimo prevencija yra įmanoma

2020-03-10
14:26
Metkevičienė

2020 m. kovo 4–6 dienomis Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė Reikjavike (Islandijos Respublika) dalyvavo Islandijos socialinių tyrimų ir analizės centro (angl. Icelandic Centre for Social Research and Analysis, ICSRA) organizuotoje 6-ojoje planetos jaunimo konferencijoje „Prevencija yra įmanoma“. Renginyje pristatytas Islandijoje taikomas prevencijos modelis „Planet Youth“, kurį jau yra įsidiegusi 31 valstybė. Patirtimi apie šio modelio įgyvendinimą konferencijoje pasidalijo 27 skirtingų šalių pranešėjai.
L. Matkevičienė sako, kad paauglių narkotikų vartojimas ir toliau išlieka svarbiu uždaviniu, o politikai ir valstybės institucijos privalo formuoti ilgalaikę ir tęstinę politiką narkomanijos prevencijos srityje. Priklausomybių prevencijos komisija numato Seimo pavasario sesijoje savo posėdyje svarstyti klausimą dėl „Planet Youth“ modelio pritaikymo apimant platesnį Lietuvos savivaldybių ratą.
Dar 1990 m. Islandijos socialinių tyrimo ir analizės centro (ICSRA) socialinės srities mokslininkai pradėjo bendradarbiauti su politikos formuotojais ir specialistais, norėdami išsiaiškinti lemiančius socialinius veiksnius, kurie daro įtaką paauglių narkotikų vartojimui, ir galimą naują požiūrį į prevenciją.
ICSRA sukūrė įrodymais pagrįstą paauglių narkotikų vartojimo prevencijos metodologiją, skirtą atgrasyti paauglius nuo kvaišalų vartojimo. Intervencija buvo sutelkta į žinomų rizikos veiksnių, mažinančių vartojimą, mažinimą, kartu stiprinant tėvų, mokyklų ir bendruomenės įtaką.
Pritaikius sukurtą medžiagų vartojimo prevencijos modelį, jau 2007 m. Islandijos metiniai tyrimai parodė intervencijos poveikį 14–16 metų Islandijos paauglių narkotikų vartojimui. Duomenys buvo renkami iš dviejų daugiau nei 7000 paauglių grupių. Tyrimas atskleidė, kad asmenų, kurie per pastarąsias 30 dienų ar ilgiau buvo girti, rūkė ar bandė hašišą, proporcija nuo 1997 m. iki 2007 m. stabiliai mažėjo. Dešimtųjų klasių moksleivių, kurie prisipažino, kad buvo neblaivūs per pastarąsias 30 dienų, dalis sumažėjo nuo 42 proc. (1998 m.) iki 20 proc. (2007 m.), o tai reiškia, kad sumažėjo daugiau kaip 50 proc. Dešimtosios klasės moksleivių, kurie deklaravo rūkantys cigaretes kasdien, 1998 m. buvo 23 proc., 2007 m. liko – 10 proc., t. y. sumažėjo 58 proc. Paauglių, praleidusių laiką su savo tėvais ir žinančių, kad tėvai žinojo, su kuo jie praleido laiką, dalis žymiai padidėjo. Kiti veiksniai taip pat parodė teigiamus pokyčius.
Per dešimtmetį, kurio metu buvo taikomas šis modelis, narkotinių medžiagų vartojimas Islandijos paauglių tarpe pastebimai sumažėjo. Duomenys rodo, kad pasitelkiant įvairius visuomenės lygmenis, yra įmanoma apibrėžti ir įgyvendinti gerai organizuotus paauglių emocinės gerovės skatinimo veiksmus. Islandijos modelis yra puikus tokio požiūrio pavyzdys.
Reikjavike vyksiančios konferencijos metu partneriai iš penkių pasaulio žemynų pasidalijo savo patirtimi įgyvendinant „Planet Youth“ projektą, buvo teikiama praktinė informacija modeliui įgyvendinti. Po konferencijos dalyviai, šalių politikos formuotojai, gavo visą informaciją apie modelio įgyvendinimo galimybes ir tolesnius žingsnius savo šalyse bei bendruomenėse.
Pirmąją konferencijos dieną dėmesys buvo sutelktas į pagrindinius prevencijos modelio „Planet Youth“ elementus, supažindinama su metodika, pristatyta „Planet Youth“ įgyvendinimo Reikjaviko savivaldybėje, kuri yra seniausia ICSRA partnerė ir jau 20 metų naudoja šį metodą, patirtis.
Antrąją konferencijos dieną vyko tarptautinė sesija, kurios metu partneriai iš penkių pasaulio žemynų pasidalijo savo patirtimi, iššūkiais ir galimybėmis naudojant „Planet Youth“ metodą.
Trečią konferencijos dieną didžiausias dėmesys buvo skiriamas praktiniam „Planet Youth“ modelio įgyvendinimui: apžvelgti pastaruosius 20 metų Islandijoje įgyvendinti projektai, sporto klubų kūrimo reikšmė, bendruomenių vaidmuo užkertant kelią narkotinių medžiagų vartojimui. Aptartos „Planet Youth“ ataskaitų duomenų panaudojimo galimybės planuojant teigiamus pokyčius vaikų aplinkoje.
Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė pasidžiaugė, kad Lietuvoje kai kurios savivaldybės yra perėmusios gerąją Islandijos patirtį. Pasak L. Matkevčienės, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybės,  bendradarbiaudamos su tarptautine organizacija ECAD (Europos miestai prieš narkotikus) ir ICSRA,  nuo 2006 m. pradėjo vykdyti narkotikų prevencijos programą „Europos jaunimas“. 2018–2019 mokslo metais Kauno miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose vykdyta tęstinė programa „Jaunimo planeta“.
Renginyje Islandijoje dalyvavę Vilniaus miesto savivaldybės atstovai turėjo galimybę sudaryti šio modelio taikymo Vilniaus miesto savivaldybėje bendradarbiavimo sutartį.

Komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, tel. (8 5) 239 6684

Parengė
Seimo kanceliarijos patarėja
Erika Mikalajūnienė, tel. (8 5) 239 6815, e. p. erika.mikalajuniene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis