ELTA

Seimo nario J. Baublio pranešimas: „Indėnus žaidžianti ministerija, aplinkos taršą mažina tik žodžiais“

2020-05-19
13:59
Seimas
Baublys
Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų formalizuotai atsainus požiūris žlugdo regionines iniciatyvas pereiti prie atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo elektrai gaminti ir taip taupyti mokesčių mokėtojus pinigus bei mažinti aplinkos taršą.
„Paradoksalu, tačiau Aplinkos ministerija, tik žodžiais pasisako už švaresnę aplinką, atsinaujinančių energetikos šaltinių panaudojimą. Tikrovėje, ypač regionuose, Aplinkos ministerijos darbai, o tiksliau neveiklumas – bado akis. Štai saulės energiją vietoj anglių kūrenimo norintys naudoti Merkinės globos namai bei ambulatorija, metų metus iš ministerijos ir jai pavaldžių institucijų negauna tokio leidimo, nes... ant stogo planuojami pastatyti saulės kolektoriai esą trukdys turistams nuo apžvalgos bokšto gėrėtis Merkinės apylinkių kraštovaizdžiu. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu. Dėl tokio aplinkosaugininkų abejingumo Varėnos savivaldybė kasmet praranda dar per 7 tūkstančius eurų, o aplinka užteršiama dar 142 tonomis CO2e išmetamųjų dujų“, – teigia Seimo Kaimo reikalų komiteto narys, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Juozas Baublys.
Parlamentaras atkreipia dėmesį, kad nors Seimas Saugomų teritorijų įstatyme pakeitė perteklinius reikalavimus saulės kolektorių įrengimui, Aplinkos ministerija neskuba atitinkamai pakoreguoti Dzūkijos nacionalinio parko nuostatų. Rezultatas apgailėtinas – savivaldybė ir toliau yra priversta vietines gydymo ir globos įstaigas šildyti iškastiniu kuru. Vien tik globos namų apšildymui per metus yra sukūrenamos 65 tonos akmens anglių, tuo tarpu Aplinkos ministerija toliau viešai giriasi apie milijoninę paramą žaliajai energijai švietimo, sveikatos priežiūros ir globos įstaigose.
„Paralelinėje, „indėniškoje“ tikrovėje, kurioje gyvena dabartinis aplinkos ministras, visuomenė yra verčiama domėtis ne rimtomis ekologinėmis problemomis ir jų sprendimo būdais, o aptarinėti išrankiausius medžioklės būdus. Apmaudu, kad savo privatiems pomėgiams tenkinti ministras laiko atranda, tačiau pakeisti vieną Dzūkijos nacionalinio parko nuostatų eilutę vardan švaresnės Merkinės aplinkos, nepajėgia daugiau nei pusę metų, nepaisant mano daugkartinių, ir žodinių, ir raštiškų kreipimųsi. Kaip bežiūrėsi, kažkaip iškreiptai valstiečių politikai supranta kovą su aplinkos tarša: tai žmonių automobilius apmokestina, tai saulės baterijų vietoj anglių kūrenimo įsirengti neleidžia. Keista, kai per dešimtmetį kovai su klimato kaita ketinama skirti net 14 milijardų eurų, o norinčioms realiai aplinkos taršą mažinti įstaigoms trukdoma tai padaryti“, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Juozas Baublys.
Komentarai žiniasklaidai:
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys,
Kaimo reikalų komiteto narys
Juozas Baublys, mob. 8 668 42 673, el. p. Juozas.Baublys@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis