ELTA

Antikorupcijos komisija: neįgalumo nustatymo sritis turi būti pertvarkoma iš esmės

2020-05-21
10:09
Seimas
Antikorupcija
Komisija
Gegužės 20 d. posėdyje Seimo Antikorupcijos komisija nagrinėjo klausimus, susijusius su neįgalumo ir darbingumo nustatymu, priimtų sprendimų kontrole, įstaigų tarpusavio bendradarbiavimu. Visi posėdžio dalyviai pritarė, kad neįgalumo nustatymo sritis vis dar kelia rūpesčių, korupcijos rizikos egzistuoja, ne visada objektyviai įvertinama pacientų būklė, nėra eliminuotas žmogiškasis veiksnys, be to, stebimas ir pacientų suinteresuotumas. Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad atlikus tyrimą savivaldybėse, buvo stebima priklausomybė tarp konkrečioje savivaldybėje esančių neįgaliųjų skaičiaus, bedarbystės ir darbo užmokesčio.
Institucijų atstovai pristatė planuojamus ir vykdomus esminius visos neįgalumo ir darbingumo nustatymo sistemos pertvarkymus, kurių tiklas – pakeisti neįgalumo apibrėžimą ir neįgalumą, vertinant individualius neįgalaus asmens poreikius, o ne kaip šiuo metu – diagnozę. Pastebėta, kad kaimyninių valstybių – Latvijos, Estijos, Lenkijos – neįgalių asmenų skaičius yra panašus į Lietuvos – iki 11 proc. neįgalių asmenų.
Konstatuota, kad neįgalumo nustatymo sritis turi būti pertvarkoma iš esmės, taip pat būtinas tiesioginis kompetentingų institucijų bendradarbiavimas užtikrinant efektyvų keitimąsi informacija. Komisija tęs šio sektoriaus parlamentinę kontrolę, o Specialiųjų tyrimų tarnybai pateikus korupcijos rizikos analizę, bus sprendžiama dėl teisinio reglamentavimo keitimo.
 
 
Komisijos pirmininkas Ričardas Juška
Mob. 8 668 42 144
El. p. ricardas.juska@lrs.lt
 
 
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis