ELTA

Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys: komisija domėjosi, ar Lietuva pasirengusi apsisaugoti nuo Astravo AE keliamo pavojaus

2020-06-01
17:18
Seimas
Energetika
Poderys
Gegužės 27 d. Energetikos ir darnios plėtros komisija ir Seimo narių laikinoji Veiksmų dėl Astravo atominės elektrinės koordinavimo grupė bendrame posėdyje domėjosi, ar esame pasirengę apsisaugoti nuo nesaugios Astravo atominės elektrinės, kuri statoma Baltarusijoje, ypač kai gegužės mėnesio pradžioje viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad į atominę elektrinę atgabentas branduolinis kuras pirmajam reaktoriui. Valstybės institucijos siūlo Lietuvai neišstoti iš 1963 m. Vienos konvencijos, bet stiprinti tarptautinius instrumentus prisijungiant prie papildomų tarptautinių sutarčių.
Užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius savo pasisakymą pradėjo pažymėdamas, kad ministerijos ir kitos institucijos tęsia pasisakymus ir veiksmus daugiašaliuose formatuose siekdamos įrodyti, kad Astravo AE kelia grėsmę ne tik Lietuvai, bet ir kitoms valstybėms. Pagrindinis pastarojo laikotarpio siekis, kad Europos Sąjunga vykdytų nuolatinę priežiūrą ir didintų spaudimą Baltarusijai įgyvendinti ES streso testų rekomendacijas iki atominės elektrinės paleidimo.
Viceministras taip pat apibendrino Užsienio reikalų ministerijos kartu su kitomis kompetentingomis institucijomis parengtą informaciją atsakant į Komisijos ir Laikinosios grupės balandžio 1 d. sprendimą ir pasiūlymus dėl Lietuvos išstojimo iš 1963 m. Vienos konvencijos procedūros iniciavimo.
A. Zananavičius atkreipė dėmesį, kad Lietuvai, kaip branduolinei valstybei, nėra naudinga išstoti iš 1963 m. Vienos konvencijos. Taip pat, institucijų manymu, Lietuvos išstojimas iš 1963 m. Vienos konvencijos dėl civilinės atsakomybės už branduolinę žalą keltų riziką Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo finansavimui, neigiamai atsilieptų Ignalinos uždarymo darbų tiekėjų pasirinkimui, deryboms dėl kainos ir kt. Be to, Lietuvai išstojus iš 1963 m. Vienos konvencijos, Baltarusijos nebevaržytų jokie tarptautiniai teisiniai įsipareigojimai Lietuvos atžvilgiu ir leistų Baltarusijai, remiantis 1977 m. Vienos konvencijos protokole numatytomis išimtimis dėl žalos kompensavimo, atsisakyti atlyginti žalą.
Komisijos ir Laikinosios grupės pirmininkas Virgilijus Poderys džiaugėsi aiškiai išdėstyta valstybės kompetentingų institucijų pozicija šiuo viešojoje erdvėje daug aršių diskusijų keliančiu klausimu.
Valstybės institucijos siūlo Lietuvai neišstoti iš 1963 m. Vienos konvencijos, bet rinktis kitą būdą siekiant didesnių garantijų iš Baltarusijos civilinės atsakomybės už branduolinę žalą srityje – stiprinti tarptautinius instrumentus prisijungiant prie papildomų tarptautinių sutarčių.
Posėdyje dalyvavo Energetikos ministerijos, Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos, Lietuvos elektros energijos perdavimo tinklo operatoriaus AB „Litgrid“ atstovai.
Su Vyriausybės ir kitų kompetentingų institucijų parengta informacija galima susipažinti ČIA.
           
Daugiau informacijos:
Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas,
Seimo narių laikinosios Veiksmų dėl Astravo atominės elektrinės koordinavimo grupės pirmininkas
Virgilijus Poderys, mob. 8 668 42 152

Parengė
Seimo kanceliarijos patarėja
Živilė Rožėnaitė, tel. (8 5) 239 6828, el. p. zivile.rozenaite@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis