ELTA

Priklausomybių prevencijos komisija: 2018 m. nacionaliniu mastu pradėta įgyvendinti Ankstyvosios intervencijos programa įgauna pagreitį

2020-06-05
08:56
2020 m. birželio 5 d. pranešimas žiniasklaidai

Birželio 3 d. Priklausomybių prevencijos komisijos posėdyje Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Renaldas Čiužas pristatė Ankstyvosios intervencijos programos įgyvendinimo rezultatus.
2019 m. beveik 2,5 karto daugiau savivaldybių įsitraukė į Programos vykdymą – iš viso 48 savivaldybės (2018 m. – 19 savivaldybių).
Lyginant 2018 m. ir 2019 m. išaugo ir jaunuolių, dalyvavusių Programos užsiėmimuose skaičius. 2019 m. Programos užsiėmimus pradėjo lankyti 661 jaunuolis (2018 m. – 193).
Šiuo metu teisę dirbti pagal Programą turi 441 visuomenės sveikatos biurų ir pedagoginių bei  psichologinių tarnybų specialistai.
Programą baigusių jaunuolių dalis taip pat išaugo nuo 72,5 proc. iki 80 proc., lyginant 2018 m. ir 2019 m.
80 proc. jaunuolių į Programą atėjo savanoriškai. Dauguma jaunuolių Programą vertina teigiamai: „Labai patiko užsiėmimai, patariu lankyti visus ir nepraleisti. Patiko kalbėtis su kitais ir jausti, kad turim daug bendro“, – sako viena iš Programos dalyvių. 66 proc. Programą baigusių jaunuolių ją rekomenduotų savo draugui.
Pristatytos ir Programos plėtros galimybės 2020–2021 m. Bus siekiama profesinių ir jaunimo mokyklų įtraukimo į Programą, naujų specialistų vesti Programos užsiėmimus rengimo, naujų savivaldybių motyvavimo įsitraukti į Programos vykdymą, intensyvesnio ir nuoseklesnio bedradarbiavimo su bendruomenės pareigūnais, taip pat metodinės pagalbos teikimo suinteresuotoms įstaigoms.
Komisijos posėdyje pasisakę Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų atstovai išsakė savo pastabas ir pasiūlymus dėl Programos tobulinimo. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai pritarė, kad Programos nuostatos gali būti peržiūrimos, ieškant geriausio sprendimo Programai pritaikyti nacionaliniu lygiu.
Ankstyvosios intervencijos programa – tai mokslo ir faktiniais duomenimis pagrįsta tarptautinė programa, parengta įgyvendinant tarptautinį projektą „FreD goes net“, kuriame dalyvavo 17 Europos Sąjungos šalių. Departamentas, kaip asocijuotas šio projekto partneris, gavo leidimą šią Programą adaptuoti Lietuvoje.
Programa skirta eksperimentavimo su psichoaktyviomis medžiagomis (išskyrus tabaku) ar nereguliaraus jų vartojimo patirtį turintiems 14–21 metų jaunuoliams, kurie dar nėra priklausomi.
Programa, vertinant ir pačių dalyvių atsiliepimus, yra nemoralizuojanti, negąsdinanti, vadovaujasi nesmerkiančiu požiūriu, naudoja interaktyvius metodus, suteikia atvirą erdvę kalbėtis, rasti atsakymus ir motyvuoja pokyčiams. Programa siekiama ugdyti kritinį mąstymą, skatinti atsisakyti alkoholio ar narkotikų vartojimo ir sudaryti galimybes jauniems žmonėms būti išklausytiems ir suprastiems.
Programa – tai 10 valandų apimtiems kursas, apimantis pradinį ir baigiamąjį pokalbius, 8 val. praktinius užsiėmimus grupėje.
2018 m. sausio 18 d. sveikatos apsaugos ministro ir švietimo ir mokslo ministro įsakymu yra patvirtintas Ankstyvosios intervencijos programos vykdymo tvarkos aprašas, kuriame nurodyta, kad Programos vykdymą organizuoja visuomenės sveikatos biurai, užsiėmimus veda biuro ar kiti specialistai, kurie yra baigę Programai vykdyti skirtą kvalifikacijos tobulinimo programą.


Komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, tel. (8 5) 239 6684

Parengė
Seimo kanceliarijos patarėja Erika Mikalajūnienė,
tel. (8 5) 239 6815, e. p. erika.mikalajuniene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis