ELTA

LVŽS frakcijos nariai dar kartą teikia naują Lobistinės veiklos įstatymo redakciją

2020-06-09
10:06
Seimas
LVŽS
Lobistinė
Veikla
LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis bei grupė Seimo narių registravo naują Lobistinės veiklos įstatymo redakciją ir iš naujo sieks jos priėmimo po to, kai opozicijos balsais Seimas pritarė Seimo nario P. Urbšio iniciatyvai atsisakyti kryžminio lobistinės veiklos deklaravimo bei kitų lobistinę veiklą skaidrinančių iniciatyvų.
„Akivaizdu, kad paaiškėjus, jog galimai neteisėtais būdais lobistai siekė paveikti bankų mokesčių, prekybos centrų mokesčių įvedimą, kitų teisės aktų svarstymą, turime griežtinti lobistinės veiklos reguliavimą, kad buvimas nevyriausybine organizacija, asociacijos statuso turėjimas netaptų priedanga oficialiai nedeklaruotai, tačiau de fakto vykdomai, lobistinei veiklai. LVŽS visada laikėsi antikorupcinės politikos ir siekė maksimalaus teisėkūros procesų skaidrumo. Dėl to iš naujo registravome Lobistinės veiklos įstatymo naują redakciją ir tikimės, kad šį kartą sulauksime Seimo palaikymo. Viliuosi – ir opozicijos atstovų. Opozicijai, kad ir kaip ji veidmainiautų, dar kartą balsuoti prieš skaidrumą užtikrinančias nuostatas šį kartą bus sudėtinga,“ – sako LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.
Naujoji įstatymo redakcija parengta Seime jau svarstytos redakcijos pagrindu, įtvirtinant privalomą politikų darbotvarkių skelbimą bei kryžminį lobistinės veiklos deklaravimą, kai vykdytą lobistinę veiklą Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos skaidrių teisėkūros procesų informacinėje sistemoje turėtų deklaruoti tiek lobistas, tiek ir jo veiklos adresatas – politikas. Taip pat projekte, atsižvelgiant į pastarųjų dienų įvykius, siekiama lobistine veikla pripažinti ir tokią juridinio asmens veiklą, kai juridinis asmuo parengia konkretų teisės akto projektą ir siūlo inicijuoti šio teisės akto projekto svarstymą teisės aktų nustatyta tvarka arba nuomonę dėl teisėkūros reiškia juridinis asmuo, kuris atstovauja ir (ar) vienija verslo tikslų siekiančius juridinius asmenis. Viešųjų juridinių asmenų, tiesiogiai nurodytų specialiuose įstatymuose veikla, tenkinanti viešąjį interesą, lobizmu būtų nelaikoma.
 
Daugiau informacijos:
Seimo narys
Ramūns Karbauskis
El.paštas: ramunas.karbauskis@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis