ELTA

P. Auštrevičius ir Ž. Pavilionis: Prezidento patarėjas J. Neverovičius skleidžia klaidinančią informaciją apie Astravo AE

2020-06-09
19:14
Pranešimas žiniasklaidai
Petras Auštrevičius, Europos Parlamento narys,
Žygimantas Pavilionis, LR Seimo narys

Reaguodami į Prezidento patarėjo Jaroslavo Neverovičiaus pareiškimą dėl Astravo atominės elektrinės, Sąjūdžio prieš Astravo AE nariai europarlamentaras Petras Auštrevičius ir Seimo narys Žygimantas Pavilionis kreipėsi į J. Neverovičių laišku, atkreipdami dėmesį, kad Prezidento patarėjas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją.
„Šiuo atveju vienareikšmiškai memorandumo nebuvimas, naujos metodologijos nebuvimas yra nenaudingas Lietuvai ir žiauriausiu būdu neatitiks dabartinių būtinųjų priemonių įstatymo reikalavimo – neprekiauti elektra ir sumažinti techninius pralaidumus tiek, kad būtų saugu techninei sistemai. Jei nesusitarsime dėl pralaidumo, prekyba vyks Rygoje, Taline ir neturint metodologijos tai bus žiauriausias mūsų įstatymo pažeidimas" (Elta).
Mes sakome, kad tai netiesa. Naujos metodologijos nebuvimas, o tai reiškia dabar galiojančių trišalių - penkiašalių susitarimų galiojimas pilnai užtikrina įstatymo įgyvendinimą. Status quo Lietuvai tinka.
Dabar ministro Ž.Vaičiūno siūloma metodologija ne tik neužtikrina įstatymo įgyvendinimo, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus bei LR Prezidento G.Nausėdos įsipareigojimą siekti solidarumo su ES dėl elektros nepirkimo, nes leidžia naudoti Astravo elektros importui mūsų infrastruktūrą, ką draudžia Lietuvos įstatymai. Taip pat ši metodologija leidžia prekiauti Astravo elektra Rygos biržoje, iš kur dėl mainų sandorių ji galės patekti į Lietuvą.
Nauja metodologija galima tik tada, jei Latvija sutiks nepirkti Astravo elektros. Sumažinti techninius pralaidumus būtina, bet kokio susitarimo ar be jo, atveju. Prašome paneigti jūsų viešai pasakytus teiginius, nes jie dezinformuoja visuomenę bei neatitinka Lietuvos interesų. Taip pat prašome atsakyti į klausimą, ar būtent tokią poziciją Jūs išsakote ir J.E. Prezidentui? Ar jis jai pritaria?”, savo laiške J. Neverovičiui rašo P. Auštrevičius ir Ž. Pavilionis.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis