ELTA

Kvietimas į Tibeto skvero 10-metį

2020-06-11
12:34
Birželio 15 d. Tibeto skverui Vilniuje, Užupyje, sukanka 10 metų.

Šią proga kviečiame į šventinį skvero jubiliejaus paminėjimą pačiame Tibeto skvere birželio 15 d. (pirmadienį) 12 val.
Šventėje dalyvaus:
Lietuvos respublikos Seimo laikinosios solidarumo su tibetiečiais grupės vadovas Andrius Navickas
Seimo narys Mantas Adomėnas
Europarlamentarai Petras Auštrevičius bei Aušra Maldeikienė
VšĮ Tibeto namai vadovas bei Tibeto rėmimo grupės narys Vytis Vidūnas
Dainų autorius ir atlikėjas Andrius Zalieska

Lygiai prieš 10 metų, 2010 m. birželio 15 d., Vilniuje, Užupyje, atidarytas Tibeto skveras. Šiai šventei pasirinkta labai simbolinė data – Lietuvos okupacijos ir genocido diena, būtent tokiu būdu išreikštas solidarumas su lygiai tą patį iki šiol išgyvenančia Tibeto tauta.  
Šio skvero iniciatoriais tapo Tibeto rėmimo grupė, idėja palaikė tiek Užupio bendruomenė, tiek įvairios pilietinės, nevyriausybinės organizacijos: Lietuvos Sąjūdis, UNESCO komisija Lietuvoje, tarpparlamentinė grupė ryšiams su Tibetu, Tibeto kultūros fondas, Jurgos Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras.
Tibeto skvero išskirtinumą dar labiau papildė Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos (2006) laureato skulptoriaus Rimanto Sakalausko skulptūrinė kompozicija „Mandala“. O Vilniaus, kaip daugiakultūrio miesto, idėją patvirtino 2013 m. ir 2018 m. skvere apsilankęs Jo Šventenybė Dalai Lama XIV.
Dešimtmetį gyvuojantis Tibeto skveras jau yra tapęs Vilniaus kultūros židiniu, kuriame kasmet rengiamos tibetiečių Naujųjų Metų sutiktuvės, Gatvės muzikos dienos, Kultūros nakties renginiai bei kitos pilietinės ir meninės akcijos.
Vilniaus m. savivaldybės pritarimu 2017 m. skvere atidengta jo pavadinimo lentelė dviem – lietuvių ir tibetiečių – kalbomis. Lentelę atidengė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.
Tibeto skveras Vilniuje įprasminą ne tik solidarumą su tibetiečiais, bet kartu primena unikalią jų kultūrą bei būtinybę ją išsaugoti ateinančios kartoms.
Lauksime atvykstant

Tibeto rėmimo grupės informacija
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis