ELTA

Seimo narių Audroniaus Ažubalio ir Lauryno Kasčiūno pranešimas

2020-06-15
10:24
Seimas
Kasčiūnas
Ažubalis
Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, Seimo Kultūros komiteto pirmininką Ramūną Karbauskį, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininką Arūną Gumuliauską, prašydami birželio 23-iosios Seimo posėdį pradėti iškilmingu 79-ųjų sukilimo metinių minėjimu.
„Šiandien jau mokame deramai vertinti partizaninį judėjimą Lietuvoje, tačiau unikalus ir itin reikšmingas sukilimas tebelieka minimas „puse lūpų“. To priežastis – mūsų nedraugų sukurti mitai, kuriuos įtvirtinti leido Lietuvos istorijos politikos nebuvimas“, – teigia A. Ažubalis.
Kreipimesi parlamentarai primena, kad nors sukilėliams nepavyko įtvirtinti nepriklausomybės, jo metu suformuota Laikinoji Vyriausybė ir per radiją paskelbta atkurta Lietuvos valstybė. Tokiu būdu paneigti sovietų propagandos teiginiai, kad Lietuva savo noru 1940 m. įstojo į Sovietų Sąjungą. Pažymima, kad tai vienintelis toks sukilimas sovietų okupuotose teritorijose, kuriuo bandyta atkurti nepriklausomą valstybę su beveik visais jos atributais.
„Turime suprasti, kad šis sukilimas yra Vasario 16-osios tautinės Lietuvos tęstinumo įrodymas. Žinome, kiek Kremliaus propaganda skiria dėmesio įrodyti, kad mes nesipriešinome, todėl sukilimas – puikus įrodymas, kad mes vis dėlto tai darėme. Be to, tai yra ir tam tikra Lietuvos rezistencijos pradžia, kuri po to tęsėsi iki 1953 metų“, – teigia parlamentaras L. Kasčiūnas.
Šiuo kreipimųsi Seimo nariai prašo pagerbti visus kovojusius ir daugiau nei 2 tūkstančius žuvusiųjų už Lietuvos laisvę. Teigiama, kad tokių žmonių atminimas turi būti deramai puoselėjamas, nes leido visai tautai suvokti savo atsakomybę už valstybės ateitį.
Daugiau informacijos:
Audronius Ažubalis
Lietuvos Respublikos Seimo narys
Mob. 8 658 42 488
El. p. Audronius.Azubalis@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis