ELTA

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Ričardo Juškos pranešimas

2020-06-16
14:50
Seimas
Antikorupcija
Juška
„Ministras Jaroslavas Narkevičius spjovė į Seimo Antikorupcijos komisiją ar valstybę?“ 
Generalinė prokuratūra pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai išnagrinėti Seimo Antikorupcijos komisijos pateiktą medžiagą dėl galimo piktnaudžiavimo organizuojant konkursą VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktoriaus pareigoms užimti. Komisijos pirmininko liberalo Ričardo Juškos teigimu, besąlyginį valdančiųjų palaikymą turintis susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius tiesiogine to žodžio prasme nusispjovė į Seimo Antikorupcijos komisijos tyrimą: atsisakė pateikti konkurso dokumentus, kitą svarbią su atranka į strateginės šalies įmonių vadovo postą susijusią medžiagą.
„Susisiekimo ministras J. Narkevičius ir toliau spjauna į Seimo Antikorupcijos komisiją, o iš tikrųjų – į Lietuvos valstybę. Civilizuotai su šiuo Lenkų rinkimų akcijos deleguotu politiku Seimui kalbėtis nepavyksta. Seimo Antikorupcijos komisijai nebuvo sudaryta galimybė ne tik ištirti VĮ Klaipėdos jūrų uosto direktoriaus paskyrimo teisėtumo, bet žengtas žingsnis, sudarantis precedentą ateityje komisiją padaryti neveiksnią. Jei ministras J. Narkevičius gali nepateikti dokumentų Antikorupcijos komisijai ir likti „teisus“, tai nuo šiol visi, kuriems bus pradėtas tyrimas, galės eiti pramintu takeliu ir viešąjį interesą ginantiesiems rodyti riebaluotą špygą. Demokratinėje valstybėje turi būti garantuota teisė visuomenei sužinoti ir vertinti pareigūnų veiksmus, privalo būti užtikrinta įstatymo viršenybė. Šiuo atveju į Seimo Antikorupcijos komisiją ministras tiesiog nusispjovė. Įdomu, ar tai jam pavyks padaryti ir su Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Generaline prokuratūra“, - smalsauja Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas R. Juška.
Šį pirmadienį Generalinė prokuratūra pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai išnagrinėti Seimo Antikorupcijos komisijos pateiktą medžiagą dėl galimo piktnaudžiavimo organizuojant konkursą VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktoriaus pareigoms užimti.
Seimo Antikorupcijos komisija tyrimą dėl galimai neskaidraus Susisiekimo ministerijos vykdyto konkurso VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktoriaus pareigoms užimti pradėjo 2020 m. balandžio 22 d. Nors komisija dėl to rinkosi net į 3 posėdžius, tačiau priimti sprendimui taip ir nebuvo sudarytos sąlygos, nes susisiekimo ministras ir jo vadovaujama ministerija nepateikė prašomų dokumentų, taip pat aiškino, kad konkursinės atrankos posėdžių garso įrašai, protokolai, kurie leistų įvertinti pretendentų atrankos proceso skaidrumą, dėl asmens duomenų apsaugos negali būti pateikti komisijai susipažinti.
„Susisiekimo ministrui Antikorupcijos komisija oficialiai uždavė net 12 klausimų, susijusių su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinio direktoriaus atranka. Tarp jų klausėme ir apie tai, ar atrankos nugalėtojo kandidatūrą konkursui asmeniškai pasiūlė pats susisiekimo ministras J. Narkevičius rekomendavus „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui; kaip ministras įsivaizduoja uosto vadovo darbą, kuomet jam dėl nuolat kilsiančių interesų konfliktų tektų nusišalinti nuo didelės dalies sprendimų. Šiuos ir kitus klausimus formulavome turėdami išankstinės pagrįstos informacijos ir suvokdami uosto, kaip strateginės šalies įmonės, svarbą Lietuvai. Tik ar tai supranta ir atsakomybę dėl to jaučia dabartinis susisiekimo ministras“, – klausia Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas R. Juška.
Daugiau informacijos:
Ričardas Juška
Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas
Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas
Mob. 8 616 40 808
El. p. ricardas.juska@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis