ELTA

LSDDP Pirmininko pranešimas Tarybos posėdžiui  2020 06 27

2020-06-27
11:34
Kirkilas
Kalba
Taryba
Mieli bičiuliai, kolegos, draugai, bendražygiai
Šiuo tarybos posėdžiu mes, Socialdemokratų darbo partija, pradedame Seimo rinkimų kampaniją.
Tai pirmieji Seimo rinkimai, kuriuose mes dalyvausim savarankiškai, aišku, neskaičiuojant savivaldybių bei EP, taip pat paremiant prezidento rinkimuose premjerą Saulių Skvernelį.
Visi lig tol vykę rinkimai turėjo savo specifiką, mes ten iš esmės tik debiutavom, tuo tarpu Seimo rinkimuose tenka dalyvauti pilna jėga, o šie rinkimai, parlamento rinkimai, yra patys sudėtingiausi ir sunkiausi tarp kitų. Dėl keleto priežasčių: pirma, dėl mūsų mišrios rinkimų sistemos. Antra, dėl didžiulės konkurencijos, kuri su kiekvienais rinkimais tik didėja, ir trečia, pandemija, kurią Lietuvai pavyko įveikti kol kas gana sėkmingai, įnešė savo niuansus, kuriuos matome ir šiandien šioje salėje ir kurie, neabejotinai, atsispindės vienaip ar kitaip rinkimų kampanijos eigoje.
Mieli bičiuliai,
Iš savo ilgametės politinės patirties galiu drąsiai teigti, jog lengvų rinkimų nebūna. Net ir tuomet, kai juos laimi. Pavyzdžiui, 1992 metų Seimo rinkimai LDDP buvo labai sėkmingi, kaip visi žinom, laimėjom tuomet daugumą, bet ir itin sunkūs. Praktiškai nebuvo lėšų, sąskaitos užblokuotos, vos vos sukrapštyta užstatui, visokiausi įmanomi trukdžiai ne tik žiniasklaidoje, bet ir tiesioginiuose susitikimuose su rinkėjais. Šiandien gal jau atrodo iš fantastikos srities, bet kai kurių susitikimų negalėdavom net pradėt, nes landsbergistų rėmėjai paprasčiausiai kelias valandas rėkdavo kol užkimdavo, kad mūsų lyderis Algirdas Brazauskas negalėtų kalbėtis su žmonėmis. Jau nekalbant apie bombeles Šiauliuose ir panašias provokacijas, kurių buvo apstu. Tačiau buvo tikėjimas lyderiu, entuziazmas, kūrybiškumas, kovingumas, pagaliau - Visa tai ir nulėmė tuomet rinkimų sėkmę.
Šios dienos situacija ne ką lengvesnė, nors ir kitokia. Kas bus bendra ir visuomet taip būna - dalis iš mūsų tikės sėkme, dalis ne. Aš asmeniškai tikiu, jog mes, Socialdemokratų darbo partija, esame pajėgūs įveikti reikiamą barjerą, laimėti vienmandates ir turėti frakciją Seime, kuri dalyvaus valdančiosios koalicijos sudaryme. Nors tai padaryti nebus lengva.
Kad taip atsitiktų, reikia veikti taip aktyviai, vieningai, išmintingai, išradingai ir drąsiai, kad rinkėjų ausis ir sielas pasiektų keletas svarbiausių mūsų partijos žinučių. Pirmoji apie tai, ką ši valdančioji koalicija padarė Lietuvos žmonėms, o ypač mūsų partija, išsaugodama kairiojo centro koaliciją ir neleisdama dešiniesiems perimti valdžios.
Antroji - ką mes siūlom savo rinkimų programoje “Gerovės ir kūrybos Lietuva”. Projektą jūs visi turite. Apavarstykime ją. Ta proga norėčiau ypač padėkoti jos kūrėjams Irenai Šiaulienei, Andriui Palioniui, Algimantui Matulevičiui, Juozui Bernatoniui, Rimantei Šalaševičiūtei, Kestučiui Daukšiui, Rimantui Sinkevičiui, Arvydui Skorupskui, daugeliui bičiulių iš įvairių skyrių, pateikusių savo pasiūlymus.
Ir trečioji gal būt pagrindinė - koks esminis politinis klausimas bus sprendžiamas šiuose Seimo rinkimuose? Ar Lietuva toliau eis socialinio teisingumo, atskirties mažinimo keliu ar vėl pasuks į dešinę?
Pradėsiu nuo pirmosios žinios, kas buvo nuveikta Lietuvos žmonėms valdančiosios valstiečių žaliųjų, socialdemokratų darbo ir vėliau prisijungusių Lenkų rinkimų akcijos koalicijos. 2016-2019 m. šalies bvp išaugo daugiau nei 12% ir greičiausiai per kadenciją būtų viršijęs 16%, jei nei pandemija. Visą augimą ir tai - svarbiausias šios koalicijos bruožas, pabrėžiu, mes panaudojom žmonių gerbūvio kėlimui: beveik dvigubai padidėjo darbo užmokestis ir senatvės pensijos (pirmąsyk realiai nuo 2008-jų), minimali alga viršijo 600 eurų, dar šią savaitę padidinom neapmokestinamą minimumą iki 400 eurų. Nevargindamas skaičiais, juos surasite mūsų programos projekto priambulėje, tik paminėsiu, jog ženkliai išaugo šalpos pensijos, išmokos našlaičiams, neįgaliesiems, įvestas nemokamas maitinimas priešmokyklinukams ir pirmokams.
Įsteigtas nemokamas bakalauras, padidinti dėstytojų, mokytojų, gydytojų, kultūros darbuotojų atlyginimai, ženkliai padidintas sveikatos apsaugos, kultūros, mokslo finansavimas apskritai ir dar pandemijos metu papildomai.

Bičiuliai, kolegos,
Atskirai turėtume pasididžiuoti mūsų frakcijos iniciatyva įvestų ir nuolat didinamų išmokų vaikams politika, dėl kurios kovojome ir derybose sudarant naują valdančiąją koaliciją praėjusiais metais. Nors dar ir neįgyvendinta ta apimtimi, kaip mes siūlėme, vaiko pinigai jau yra šalies socialinės politikos dalis ir labai svarbi, turint omenyje jaunų šeimų situaciją, demografijos, migracijos problemas ir t.t. Beje, būtent vaiko pinigai kaip teigia Europos Komisija savo išvadose, labiausiai prisideda prie socialinės atskirties mažinimo Lietuvoje, kuri tebėra, daugiausia dešiniųjų valdžių pastangų dėka, deja, viena didžiausių ES.
Neabejoju, mieli bičiuliai, jei į valdžią grįžtų dešinieji, jie tokią realiai kairiąją politiką stabdytų, remdamiesi visokiais tariamais taupymo, fiskalinės drausmės motyvais, kaip padarė 2008 metais. Tą jie daro jau ir dabar, įvairūs laisvarinkininkai, bankų ekspertai, dešinieji politikai nuolat kalbėdami, jog esą perdaug priskolinta, reikės kažkam atiduoti ir pan.
Pavyzdžiui, jie nuolatos šaukia, jog reikia peržiūrėti šių metų biudžetą, nors to nereikalauja nei eurozona, su kuria, kaip žinote mes turim derinti šalies biudžetą, to nedaro ir kitos ES šalys, nors taiko panašias skolinimosi priemones kaip ir mes. Tai kodėl mūsų opozicija to reikalauja. Ogi todėl, kad pristabdyti tas paramos priemones, socialinius sprendimus, kuriuos priėmė ši koalicija ir Vyriausybė, kad imanomai greitai sušvelninti krizės pasekmes žmonėms, verslui, darbo vietų išsaugojimui. Jiems priešingai - reikia gilesnės krizės, jiems reikia, kad žmonės jaustųsi blogiau, gyventų dar sunkiau, gal tuomet jie vėl grįžtų į valdžią, kaip “gelbėtojai” ar “krizių valdytojai”, kokiais save pristato.
Tik priminsiu, jog nepagrįstai brangus A. Kubiliaus Vyriausybės skolinimasis už 9-10 procentų, lig šiol slegia šalies biudžetą. Šiuo metu priešingai - Lietuva skolina, kad realiai padėti žmonėms, investuoti į ekonomiką, išsaugoti darbo vietas tik už ketvirtį procento, dar ir dengia konservatorių padarytą žalą, pigiau perskolinant. Tik todėl dėl tokios socialiai teisingesnės politikos išsaugojimo privalome gerai pasirodyti rinkimuose ir paaiškinti tai žmonėms.
Koronaviruso pandemija, deja, pristabdė tokią ūkio raidos ir socialinės politikos eigą ir tai - objektyvios priežastys ir ne tik Lietuvoje. Ir nors Vyriausybė padarė viską, kad šalis susidorotų su šia stichine nelaime, Lietuva tarp geriausiųjų ES šiuo aspektu, tačiau pasekmės vis tiek yra ir dar bus verslui, darbuotojams, socialiai remtiniems, visai ekonomikai.
Krizė, gerbiami kolegos, savotiškai paryškino ir leido palyginti vyriausybių elgseną 2008 ir 2020 metais. Kaip teigia vienas iš laiško man autorių, matyt, smulkus verslininkas, cituoju, “ką padarė dabartinė Vyriausybė ir ko nepadarė Kubiliaus - tai mokesčių mokėjimo sustabdymas ir dar parama svv. 2008 m. būtent mokesčiai paskandino daugumą įmonių. Tiesiai šviesiai - valstybė išmušdavo mokesčius iš pusgyvio verslo ir dar sakydavo “aš jūsų neprašiau pradėti verslo, tai dabar jūsų problema kaip susimokėt. Antroji problema ta, kad valstybė 2008 metais ir nebandė tarpininkaut tarp verslo ir bankų. Kitaip sakant šūviai iš dviejų pusių ir palaidojo svv bei sukūrė 4 metus trukusią emigracijos bangą”.

Ir toliau - “neesu šios valdančiosios koalicijos ir Skvernelio fanatas, bet yra faktas - svv 2020 metų krizės metu gavo realią pagalbą. Kaip tai paaiškinti? Pinigai buvo ir tada, ir dabar. Reiškia skirtumas yra vadovų galvose, į valstybės tarnybą atėjo nemažai vakaruose mokslus baigusių darbuotojų, gal ir tai padėjo. Bet svarbiausia vis tik buvo kitoks dabartinių valdančiųjų požiūris”...

Kitoks požiūris į žmones, jų problemas, socialinę politiką, ekonomikos augimo perskirstymą, o pandemijos sukeltos krizės metu į solidarumą ir yra pagrindinis šios valdančiosios koalicijos, kuri buvo išsaugota, priminsiu, mūsų partijos dėka, bruožas.
Nekalbėsiu apie visus pandemijos metu priimtus socialinio solidarumo ir pagalbos sprendimus. Tikiuosi tai padarys Rimantė Šalaševičiūtė Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė, kuriai teko ko gero didžiausias krūvis ir su kuo ji puikiausiai susidorojo. Taip pat Rimantas Sinkevičius Ekonomikos komiteto pirmininkas, kurio vadovaujamam komitetui teko ne ką mažesnis ekonomikos gelbėjimo klausimų kiekis. Visų Seimo ir Vyriausybės priimtų sprendimų kryptis, o paketo dydis keli mlrd e viena - įmanomai padėti nuo karantino suvaržymų, kurie buvo neišvengiami, kad suvaldyti pandemiją, nukentėjusiems žmonėms, verslui ir, pirmiausia svv, neleisti lėtėti ekonomikai bei ūkiui, vartojimui, o svarbiausia išsaugoti darbo vietas.
Kaip ERK pirmininkas tik priminsiu, jog EK taip pat pasiūlė planą, kuris susideda iš 3 dalių. Pirmoji, padidintas vadinamas 2021-27 m. Daugiametis ES biudžetas iki 1,1 triljono eurų, kur Lietuvai itin svarbu žemės ūkio išmokos, sanglauda, specifiniai projektai Rail baltica, IAE uždarymas, Kalinigrado tranzitas, prisijungimas prie ES elektros tinklų.
Antroji dalis 750 mlrd e paketas ekonomikos atsigavimo po pandemijos ir galiausiai trečias - 540 mlrd e tiesioginė parama verslui bei darbuotojams, iš jo Lietuvai atiteks 6,3 mlrd e
Kitaip sakant, ES yra solidari, kad ir kas ką bešnekėtu, nors su sprendimais gal kiek vėluoja, tačiau kartu bus įveiktos visos krizės ir einama progreso keliu, neabejoju.
Nekalbėsiu plačiau apie šalies užsienio politiką...šioje koalicijoje ji yra mūsų partijos rankose...
Antroji žinia, gerbiami tarybos nariai, yra mūsų programa, ką mes siūlom rinkėjams. O mes siūlom modernišką, ekologišką, į švietimo, mokslo stiprinimą nukreiptą programą, sveikatos apsaugos tobulinimą, o svarbiausia aiškią realią kairiosios socialinio solidarumo krypties programą, kurioje yra ir konkretūs įsipareigojimai.

Mieli bičiuliai, jūs tuos pasiūlymus matote programos projekte, paminėsiu keletą pagrindinių.
Pirmiausia, kad įvykdyti mūsų siūlomą valstybės paramos didinimo programą, būtina artimiausioje ateityje padidinti bvp perskirstymą iki 35 proc.; tik tokiu atveju galėsime padidinti socialinėms reikmėms skiriamą bvp dalį iki 18 proc.;
Vidutinė pensija, mūsų nuomone, turi siekti bent 60 proc.vidutinio darbo užmokesčio, minimalios mėnesinės algos dydis 2024 metais pasiektų 1000 e
Itin svarbu tęsti išmokų vaikams mokėjimą iki 150 e vienam vaikui, taip pat ir kitas jau minėtas socialines priemones.
Būtent tokie ir kiti sprendimai gali realiai pradėti vesti šalį Gerovės valstybės kryptimi, ką mes jau deklaravome, įkurdami socialdemokratų darbo partiją savo programoje ir ką palaiko šiandien ir prezidentas Gitanas Nausėda, reikia tikėtis, jog vienaip ar kitaip prisijungs ir kitos politinės jėgos.

Trečioji žinia, mieli bičiuliai, yra svarbiausioji. Šiuose rinkimuose bus sprendžiams pagrindinis klausimas - ar Lietuva toliau žengs socialinio teisingumo, solidarumo t.y.kairiuoju keliu ar pasirinks kokią nors kitokią kryptį.
Nors klausimas ir gana aiškus, rinkėjams apsispręst nebus lengva. Kodėl?

Pirmiausia todėl, kad dešiniosios politinės jėgos rinkimuose, neabejoju, apsiginkluos klaidinančia kairiąja retorika ir mėgins tokiu būdu pritraukti rinkėjus.
Antra, todėl, kad žmonės daugiausia orientuosis į vadinamas asmenybes, o ne partijų programas. Tai nebūtų blogai, tačiau dažnai tų asmenybių pažiūros bus neaiškios, {kokių, pavyzdžiui, pažiūrų yra dabartinis Seimo pirmininkas, kas pasakys?} , o apygardų rinkėjams visi sakys tai, ko šie norės isgirst be įsipareigojimų ir žinojimo, kaip tai įvykdyti.

Trečia, todėl kad bus pripūsta daug įvairiausios propagandinės miglos apie tai, kad “kažkam reikės grąžinti skolas, kad perdaug pinigų išleidžiam tam ir anam, svarbu finansinė disciplina” ir pan. O iš tiesų tai - tik propagandinis paruošimas tokių panašių sprendimų, kurie buvo padaryti Kubiliaus vyriausybės 2008-9 metais - išgelbėt komercinius bankus pensininkų sąskaita... komercinius bankus, kurie, kaip įrodė savo išvadose speciali Seimo komisija, ir buvo krizės sukėlėjai.

Išdėliokim jau beveik 20 rinkimuose besirikiuojančių politinių jėgų ideologines nuostatas, kas iš jų realiai yra už kairiosios politikos krypties tęsimą? Mūsų partija, visų pirma, valstiečiai žalieji, Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Kas dar? Teoriškai turėtų būti ir Palucko socdemai, bet jie kelis metus “stažavosi” konservatorių ir liberalų opozicinėj koalicijoj. Tačiau net ne tai svarbiausia, net ir tyliai , tarsi susigėdę iš tos koalicijos prieš pat rinkimus pasitraukę, jie praktiškai balsavo ir tebebalsuoja prieš daugelį svarbių dabartinės Vyriausybės ir Seimo daugumos socialinių sprendimų, bijodami, jog tai gali paskatinti rinkėjus balsuoti už jų konkurentus - dabartinę valdančiąją daugumą...

Netikrų kairiųjų bus ir daugiau, bus pažadų stebuklingai gelbėti ekonomiką, kaip jau minėjau, dešinieji taip pat naudosis apgaulinga kairiąja retorika ir net ne tiek svarbu kaip tos partijos vadinsis, mums svarbu padėti žmonėms susiorientuoti, kad jie pasirinktų teisingai. Kad naujas parlamentas ir jo sudaryta Vyriausybė tęstų šioje kadencijoje suformuotą socialinio teisingumo kryptį ir ją plėtotų, o ne po įvairiais tikrais ar tariamais pretekstais stabdytų ar dar blogiau - griautų.

Visiškas dugnas yra vienos iš liberalių partijų pr provokacija Vilniuje su pliažu Lukiškių aikštėje. Tai padaryta, aišku, sąmoningai, ciniškai ir tikintis tokios priešiškos reakcijos, kokia ir buvo. Tačiau ne tai svarbiausia. Svarbiausia yra tai, jog dešinieji, ypač liberalai parodė, jog jokie sentimentai ar skrupulai, koks nors socialinis padorumas ar jautrumas jiems nėra būdingas. Priešingai, akivaizdu, kad jie iškrės bet kokią kiaulystę vardan balsų, tarnaus tik verslui, o patekę valdžion elgtųsi taip pat, kaip būdami valdžioje prieš 12 metų.

Bičiuliai,
Šiandien mes iškeliame didesnę dalį vienmandatininkų, vėliau ir visus kitus. Mes būtinai surengsime mokymus ir konsultacijas visiems, kam reikės rugpjūčio mėnesį.
Štabas jau rengia visą mūsų viešųjų ryšių ir propagandos kamapniją. Mes išleisim laikraštį, trumpąją programą, tezes diskusijoms, kurių bus daug, įmanomą reklaminę rašytinę, internetinę, televizinę, socialiniams tinklams skirtą atributiką. Padengsime užstato ir kitokius kaštus, pagal mūsų biudžeto galimybes. Visa tai bus dar šiandien pristatyta jums rinkimų štabo vadovo Juozo Bernatonio, o taip pat dar detaliau ir konkrečiau per mano jau minėtus mokymus rugpjūčio mėnesį.
Mieli bičiuiliai, kolegos,
Aptarkime visus šios dienos darbotvarkės klausimus, priimkime sprendimus, susitelkime ir susikaupkime. Rinkimai visuomet yra iššūkis, šansas ir galimybė.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis