ELTA

Siekiant apginti Girulių mišką – Klaipėdoje bus steigiama nauja saugoma teritorija

2020-07-28
11:01
LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO
LIBERALŲ SĄJŪDŽIO FRAKCIJA
Gedimino pr. 53, LT-01109 Vilnius   Tel. (8~5) 239 63 51    Faksas (8~5) 239 63 48
Pranešimas žiniasklaidai                                                                                                                                      2020 07 28

Šiandien Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas Simonas Gentvilas ir kelios dešimtys žinomų Lietuvos mokslininkų, politikų ir visuomenininkų Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriui įteikė iniciatyvinės grupės dokumentus, kurie įpareigoje pradėti Girulių kraštovaizdžio draustinio steigimą.

„Draustinis Melnragės ir Girulių miške yra mūsų iniciatyvinės – 20 asmenų – grupės dovana Klaipėdos miestui artėjančio gimtadienio proga. Siekiame, kad Girulių mišką saugotų ne deklaratyvūs miesto vadovų ir tarybos teiginiai, o realūs aplinkosauginiai ribojimai. Todėl lydimi iškilių Klaipėdos mokslininkų, tokių kaip akademikas prof. Sergej Olenin ir kiti, parengėme dokumentus ir pilną mokslinę argumentaciją, kuri reikalinga Girulių draustinio steigimo procedūrų pradžiai“, – sako klaipėdietis Seimo narys S. Gentvilas.

Remiantis įstatymais, savivaldybė, gavusi iniciatyvinės grupės surinktus dokumentus, tarp kurių yra mokslinė argumentacija ir preliminarus draustinio teritorijos ribų planas, turi per 30 dienų kreiptis į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą ir pradėti realias draustinio steigimo procedūras. Jos gali užtrukti iki pusės metų, tad jei viskas eisis sklandžiai, Girulių kraštovaizdžio draustinis gali būti įsteigtas iki kitų metų sausio mėnesio.

Įsteigus šią valstybės saugomą teritoriją, čia būtų ribojamos naujų infrastruktūros objektų statybos, galimybė keisti žemės paskirtį ir kitaip bloginti rekreacinių išteklių kokybę, naikinti kraštovaizdžio estetinį potencialą. Tai svarbu siekiant išsaugoti šią unikalią teritoriją ir užkirsti kelią net menkiausioms galimybėms miško sąskaita įgyvendinti infrastruktūros projektus.

Be to, draustinis padėtų išsaugoti gamtiniu, kultūriniu ir rekreaciniu požiūriu svarbų kraštovaizdžio kompleksą ir ekosistemą. Į tai atkreipia dėmesį ir išvadas dėl Girulių miško draustinio steigimo pateikę žinomi mokslininkai prof. habil. dr. S. Olenin, prof. dr. Zita Rasuolė Gasiūnaitė, dr. Vasilijus Safronovas, doc. dr. Silva Pocytė , ekologai Erlandas Paplauskas ir Raimonda Ilginė.

„Planuojant teritorijas ir jų naują paskirtį būtina atsižvelgti į ekosistemų paslaugas. Ekosistemų paslaugos tai nauja ekonomikos ir ekologijos sritis, kuri leidžia suskaičiuoti kiek kainuoja gamtinis kapitalas. Girulių miško vertė yra daug didesnė negu tiesmukiškai galima paskaičiuoti skaičiuojant tik medienos kainą“, – pabrėžia Klaipėdos universiteto mokslininkas prof. habil. dr. S. Olenin.

Parlamentaras S. Gentvilas tikisi, kad uostamiesčio valdžia įsiklausys į raginimus ir paspartins Girulių miško draustinio steigimo darbus. „Išties dabar labai svarbu visiems suremti pečius, sutelkti jėgas, kad pajūryje esančios vertingos rekreacinės zonos būtų įtvirtintos, atvertų savo potencialą ir ateityje neliktų jokių galimybių jas sunaikinti“, – pabrėžia jis.

Kiek anskčiaus Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai įteikti 3287 tokio draustinio steigimą remiančių gyventojų parašai. Peticiją dėl Girulių miško išsaugojimo internetu pasirašė apie 13300 šalies gyventojų.

Draustinio steigimo iniciatoriai:

  1. Simonas Gentvilas, LR Seimo narys, Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas
  2. Akademikas prof. habil. dr. Sergej Olenin, tikrasis Lietuvos mokslo akademijos narys
  3. Saulius Budinas, Klaipėdos miesto tarybos narys
  4. Prof. dr. Zita Rasuolė Gasiūnaitė, Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto direktorė
  5. Dr. Vasilijus Safronovas, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorius
  6. Doc. dr. Silva Pocytė, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja
  7. Prof. dr. Vygantas Vareikis, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyriausias mokslo darbuotojas
  8. Selemonas Paltanavičius, gamtininkas, rašytojas, 40 metų dirbęs Lietuvos gamtosaugos institucijose
  9. Erlandas Paplauskis, Pajūrio reginio parko ekologas
  10. Raimonda Ilginė, Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja
  11. Vytautas Čepas, Pirmosios Klaipėdos miesto tarybos pirmininkas,
  12. Povilas Vasiliauskas, Pirmasis Klaipėdos miesto meras
  13. Algirdas Grublys, Persitvarkymo Sąjūdžio atsakingasis sekretorius
  14. Edmundas Andrijauskas, architektas, persitvarkymo Sąjūdžio dalyvis
  15. Dalia Žukienė, ekologė, Asociacijos „Žalioji Banga pirmininkė
  16. Jurga Petronytė, žurnalistė, visuomenininkė
  17. Gintaras Ramašauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos valdybos pirmininkas
  18. Arvydas Urbis, Karklės bendruomenės pirmininkas
  19. Andrius Dumbauskas, Melnragės bendruomenės pirmininkas
  20. Aurimas Mockus, Šilojų seniūnaitis


Kontaktinis asmuo:

Simonas Gentvilas

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio frakcijos narys,
Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas
Mob. 8 69842168, el.p. simonas.gentvilas@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis