ELTA

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija vakar posėdyje nusprendė

2020-07-30
10:08
2020-07-30

- Šilalės rajono savivaldybės tarybos nariai V. Jankauskaitė-Milčiuvienė bei R. Vaitiekus pažeidė įstatymą
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, jog du Šilalės rajono savivaldybės tarybos nariai – Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė ir Raimundas Vaitiekus – pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo (VPIDĮ) reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam iškilus – nusišalinti (3 straipsnio 1 dalies 2 punktas, 11 straipsnio 1 ir 2 dalys).
Tyrimai atlikti gauto pranešimo ir papildomos informacijos pagrindu. VTEK nustatė, kad minėtieji valstybės politikai, šių metų vasarį inicijavo savivaldybės tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūlyta sumažinti mokesčio dydį už žemės ūkio paskirties žemę 2020 metams, nustatant 30 procentų žemės mokesčio lengvatą, ir pasirašė šio sprendimo projekto aiškinamąjį raštą. Tyrimo duomenys rodo, kad V. Jankauskaitei-Milčiuvienei ir R. Vaitiekui bei jų artimiems asmenims Šilalės rajono savivaldybės teritorijoje nuosavybės teise priklauso žemės ūkio paskirties žemės sklypai.
VTEK vertinimu, šių valstybės politikų parašai minėtojo sprendimo projekto, kuris yra tiesiogiai susijęs su mokestine lengvata žemės ūkio paskirties žemės turėtojams, aiškinamajame rašte yra laikytini veiksmais, kuriais V. Jankauskaitė-Milčiuvienė ir R. Vaitiekus išreiškė savo valią bei dalyvavo sprendimo, susijusio su jų privačiais interesais, inicijavime. Tokie veiksmai, VTEK nuomone, minėtiesiems valstybės politikams sukėlė interesų konfliktą, o teisiniam vertinimui neturi reikšmės, kiek ar kokio dydžio žemės ūkio paskirties žemės sklypų Šilalės rajono teritorijoje valdo savivaldybės tarybos nariai ir jiems artimi asmenys. Taip pat pažymėtina, kad teismų praktikoje dokumento vizavimas laikytinas derinimu ir yra sprendimo rengimo bei svarstymo procedūrų sudedamoji dalis.
Atsižvelgdama į tyrimo metu nustatytas aplinkybes, VTEK siūlo Šilalės rajono savivaldybės merui imtis prevencijos priemonių, kad būtų išvengta VPIDĮ nuostatų pažeidimų.
VTEK primena, kad bet koks veiksmas sprendžiant su asmens privačiais interesais susijusį klausimą – sprendimo rengimas, derinimas, vizavimas, pasirašymas, balsavimas, dalyvavimas nagrinėjant ar buvimas tuo metu patalpose fiziškai – traktuojamas kaip interesų konfliktą keliantis elgesys. Taigi asmuo tokioje situacijoje privalo nusišalinti.


- Tirti laikinosios Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorės R. Reches elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorės pareigas laikinai einančios Ruthos Reches elgesio. Bus aiškinamasi, ar ji nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Tyrimą VTEK pradėjo gauto pranešimo pagrindu. Esą, šių metų balandį, gegužę ir birželį R. Reches gimnazijoje galbūt pasirašė įsakymus, susijusius su VšĮ „Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas“, kurio valdybai pirmininkauja jai artimas asmuo.

Tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo. Tyrimui atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą.


- Tirti Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narių P. Aukštikalnio ir N. Naujokienės elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narių Pauliaus Aukštikalnio ir Nijolės Naujokienės elgesio. Bus aiškinamasi, ar valstybės politikai nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Tyrimas pradėtas gauto pranešimo pagrindu. Esą, P. Aukštikalnis ir N. Naujokienė nenusišalino šių metų balandį vykusiuose savivaldybės tarybos komitetų, kuriems jie priklauso, o po to – ir savivaldybės tarybos posėdžiuose. Juose svarstytas klausimas, susijęs su Kėdainių rajono savivaldybės viešųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų 2019 metų veiklos ataskaitoms, įskaitant ir VšĮ Kėdainių ligoninę. Pastarojoje dirba valstybės politikams artimi asmenys.

Tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo. Tyrimui atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą.


- Tirti Pagėgių savivaldybės tarybos narių L. Augustinavičiūtės ir K. Komskio elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Pagėgių savivaldybės tarybos narių Linos Augustinavičiūtės ir Kęsto Komskio elgesio. Bus aiškinamasi, ar valstybės politikai nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Tyrimą VTEK pradėjo suabejojusi, ar Pagėgių savivaldybės tarybos Etikos komisijos atliktame tyrime buvo tinkamai taikytos VPIDĮ nuostatos. VTEK tirs aplinkybes, kai šių metų balandį L. Augustinavičiūtė ir K. Komskis nenusišalino savivaldybės tarybos posėdyje priimant sprendimus, susijusius su Pagėgių savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 metų bendruoju planu ir Pagėgių savivaldybės Pagėgių pradinės mokyklos reorganizavimu. Esą, su šia ugdymo įstaiga valstybės politikams galbūt artimų asmenų vadovaujama įmonė yra sudariusi paslaugų teikimo sutartį.

Tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo. Tyrimui atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą.


VTEK informacija
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis