ELTA

Socialdemokratai smerkia kruviną susidorojimą su taikiais protestuotojais Baltarusijoje ir Lietuvai siūlo imtis veiksmų

2020-08-10
14:00
Socialdemokratai
Protestuotojai
Baltarusija
Socialdemokratai griežtai smerkia Baltarusijos prezidento rinkimų metu vykstančius žmogaus teisių ir teisės į laisvus rinkimus pažeidimus, siūlo nelaukiant tolesnių žmonių aukų kviesti skubų neeilinį Seimo posėdį ir šaliai ruoštis priimti politinius pabėgėlius.
Neeiliniame Seimo posėdyje, anot socialdemokratų, galėtų būti priimta rezoliucija – kreipimasis į Europos Parlamentą, siūlant politines sankcijas grubius žmogaus teisių pažeidimus inicijavusiems ir vykdantiems Baltarusijos režimo atstovams, įskaitant draudimą atvykti į Europos Sąjungą (ES) bei ES erdvėje valdomo turto ir lėšų įšaldymą, tokiu būdu nesukeliant žalos Baltarusijos visuomenės ekonominei situacijai.
Taip pat siūloma svarstyti pagalbos politiniams pabėgėliams būdus bei bendrą ES reikalavimą surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus, atsisakant pripažinti šių rinkimų oficialius rezultatus.
Socialdemokratė Dovilė Šakalienė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė, ilgametė žmogaus teisių gynėja, šįryt raštu kreipėsi į komiteto pirmininką bei kolegas, kviesdama nedelsiant sušaukti komiteto posėdį, kuriame prašo įvertinti specialiųjų tarnybų duomenis apie įvykius Baltarusijoje, svarstyti sprendimus dėl smurto prieš taikius protestuotojus stabdymo, įskaitant politinių sankcijų pasiūlymus smurtą bei kitus žmogaus teisių pažeidimus inicijavusiems ir vykdantiems režimo atstovams, bei aptarti pagalbos būdus režimo persekiojamiems demokratijos gynėjams.
„Šalia mūsų, už sienos, autoritarinio režimo smogikų žalojami ir žūsta žmonės, demokratiją ir teisę į laisvus rinkimus ginantys taikūs protestuotojai. Nebeužtenka palingavimo galvomis, akivaizdu, kad Baltarusijos valdžios veiksmai grubiai pažeidžia tarptautinės teisės normas, neaiškus skaičius žuvusių, šimtai sužalotų ir tūkstančiai suimtų žmonių verčia veikti nedelsiant. Todėl imtis visų įmanomų veiksmų, aktyviai dirbant Parlamentui bei valstybės vadovams, siekiant skubių suderintų ES veiksmų“, – sako D. Šakalienė.
Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pabrėžia, kad kairieji negali taikstytis su smurtu prieš demokratija ginančius gyventojus.
„Lietuva turi pasimokyti iš padarytų klaidų, todėl reikia imtis veiksmų, kurie realiai stabdytų autoritarinį režimą, tačiau nepakenktų baltarusių visuomenei. Taigi, vietoje ekonominių sankcijų visai valstybei, turime svarstyti politines sankcijas, tikslingai nutaikytas į režimo lyderius, smurto iniciatorius bei vykdytojus, taip pat pasiruošti priimti politinius pabėgėlius“, – teigia G. Paluckas.
Daugiau informacijos:
Dovilė Šakalienė
Seimo narė
Tel. : +370 (5) 239 6632, mob. +370 668 42254
El. p. dovile.sakaliene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis