ELTA

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Socialdemokratai siekia mažinti siūlomas išmokų ūkininkams lubas: kol kas lobsta didžiausieji“

2020-08-19
13:50
Seimas
LSDP
Kilus diskusijai, kokios turėtų būti tiesioginių išmokų ūkininkams lubos, socialdemokratai laikosi pozicijos, kad jos turėtų siekti 60 tūkstančių eurų. Siūloma 100 tūkstančių eurų riba, socialdemokratų vertinimu, nekeistų situacijos, kai didžiąją paramos dalį gauna stambieji ūkiai.
„Kol kas matome nesutarimą tarp įvairių žemdirbių asociacijų, taip pat ir politikų. Klausimas reikalauja išsamesnės diskusijos ir atsiribojimo nuo vienos interesų pusės įtakos. Dabar, iškovojus didesnę paramą ir geresnes konkurencines sąlygas mūsų žemdirbiams Europos Sąjungoje, turime pasirūpinti, kad tomis galimybėmis galėtų pasinaudoti kuo daugiau mūsų žemdirbių, o ne vėl tie keli procentai ūkininkų, pasidalijantys didžiąją dalį paramos. Juk dėl to jau Lietuvai priekaištauja ir Europos Komisija. O socialdemokratų siūlymas dėl 60 tūkstančių eurų lubų išmokų ūkininkams ne šiaip iš piršto laužtas skaičius, jis paremtas Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto atlikta analize“, – sako Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.
Prisimenant, kad nevienodos tiesioginės išmokos Europos Sąjungos lygiu diskriminavo ir demoralizavo mūsų žemdirbius, dabar siekiama, kad jų perskirstymas šalies viduje veiktų smulkiųjų ir vidutinių ūkininkų naudai. „Situacija, kai penki procentai stambiausių ūkių gauna pusę visų Lietuvos ūkininkams skiriamų išmokų – neteisinga ir ydinga, tik apribojus paramos dydžius būtų galima tolygiau paskirstyti paramą ir padėti rinkoje dalyvauti vidutiniams, smulkesniems, šeimos ūkiams, o stambiųjų ūkių konkurencingumo tai nesumažintų“, – sako Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.
Siekiant mažesnių išmokų žemdirbiams lubų remiamasi regioninės politikos principais. Plėtra regionuose įmanoma tik sudarant sąlygas sėkmingai dirbti smulkesniems, vidutiniams ir šeimų ūkiams.
Daugiau informacijos:
Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija
Irmina Frolova-Milašienė
El. p. irmina.milasiene@lrs.lt
Mob. 8 600 07 099
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis