ELTA

Į Seimą kviečiamas ministras A. Monkevičius: aiškinsis, kaip paruošė namų darbus kylant antrai viruso bangai

2020-08-28
08:50
LIETUVOS SOCIALDEMOKRATŲ PARTIJOS (LSDP) FRAKCIJA
 Žiniasklaidai                                                                                                                                                                                                 2020 08 28
 
Seimo socialdemokratų partijos frakcija kviečia Švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių atvykti į frakcijos posėdyje Seime. Ministro bus klausiama, kaip bus organizuojamas ugdymo procesas mokyklose, ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kokiems galimiems scenarijams ruošiamasi, kaip bus užtikrinamas vaikų ir pedagogų saugumas dėl rizikų užsikrėsti Covid-19 virusu, kaip pasirūpinus saugumu bus užtikrinta, kad vaikai realiai gautų bendrojo išsilavinimo žinias, ar yra parengtos nuotolinio mokymo strategijos, kaip bus organizuojamas neformalus ugdymas, vaikų maitinimas ir sprendžiamos kitos su pasikeitusiais ugdymo reikalavimais kylančios problemos.
 
 „Matome daug dedama pastangų, kad rugsėjo pirmoji mokyklose praeitų sklandžiai, bet to nepakanka užtikrinti efektyvų mokymo procesą, kad pagal visas Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas mokymo įstaigos būtų saugios ir mokiniams, ir mokytojams. Svarbu, ar yra įvertinta, kiek yra jų rizikos grupėse dėl lėtinių ligų. Juk negalime leisti, kad mokyklos, darželiai netaptų viruso židiniais, ir tuo pat metu mūsų vaikai neliktų be bendrojo išsilavinimo, kad ir su kitų dalykų žiniomis nenutiktų taip, kaip jau nutiko po pirmos viruso bangos su matematikos egzaminu, kai jo neišlaikė trečdalis abiturientų“, - sako Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.
 
Socialdemokratų teigimu ši Rusėjo pirmoji kitokia – neužtenka vaikams parūpinti uniformas ir vadovėlius. Kylant antrajai viruso bangai svarbu, kaip Švietimo ministras paruošė namų darbus - ar pasirengta mokyti nuotoliniu būdu, ar šįkart visi turės tinkamų ryšio priemonių ir programinės įrangos, ar mokytojai buvo apmokyti ir įgijo gebėjimų dirbti su jomis. Antraip, ši vaikų karta tiesiog liks be pakankamo bendrojo išsilavinimo.
 
„Švietimo ministras jau turėjo pamoką – pirmąją viruso bangą ir iššūkiu tapusį mokymą nuotoliniu būdu, kuris pavasarį patyrė visišką fiasko – nei metodikos, nei priemonių, nei gebėjimų - tokiu būdu perteikti žinias. Tiesiog buvo vaikams dalijamos užduotys, o mokytojų darbo turėjo imtis tėvai. Deja, ne visi turi galimybes vėl palikti darbus ir mokytojauti namuose“, - teigia Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.
 
Švietimo ministro bus klausiama, ar įvertino, kiek moksleivių iš viso per karantino laikotarpį nedalyvavo mokymo procese arba dalyvaudavo tik epizodiškai, kokie sprendimai priimti, kad taip nenutiktų, jeigu būtų vėl atnaujintas mokymas nuotoliniu būdu.
 
„Mokytojai stokoja parengto skaitmeninio turinio. Buvo praktiškai pusė metų jam paruošti. Kodėl vis dar išlikusi ši problema?“, - tokius klausimus ministrui kelia Vilniaus universiteto Ugdymo mokslų instituto profesorė Vilija Targamadzė, kandidatuojanti į Seimą socialdemokratų sąraše.
Seimo socialdemokratų partijos frakcijos posėdis vyks 2020 m. rugpjūčio 31 d. 8 val. Seimo II rūmų 442 kabinete.
                                                Išsamesnė informacija žiniasklaidai:
Irmina Frolova-Milašienėel. paštas: irmina.milasiene@lrs.lttel. 8 600 07099

Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis