ELTA

Konstitucinis Teismas pripažino – Vyriausybės įgaliojimų suteikimas pernai liepą prieštaravo Konstitucijai

2020-08-28
16:32
Pranešimas spaudai
2020 m. rugpjūčio 28 d.
Šiandien Konstitucinis Teismas (KT) priėmė sprendimą, jog pernai liepą iš naujo tvirtinant įgaliojimus Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio Vyriausybei buvo pažeista Konstitucija.
„Konstitucinis Teismas pripažino, kad dabartinė Vyriausybė de facto
nelegitimi. Premjeras, gerbiantis teisę, turėtų jau kitą savaitę iš naujo teikti Seimo balsavimui Vyriausybės programą ir gauti įgaliojimus tinkamai“, - KT sprendimą komentavo TS-LKD frakcijos narys, Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras.
Dėl galimo pažeidimo skiriant Vyriausybę 2019 m. rugpjūčio 22 d. į Konstitucinį Teismą kreipėsi Seimo narių grupė, kurią sudarė atstovai iš
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partijos, Liberalų sąjūdžio frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės.

Parlamentarai
kreipėsi į KT dėl galimų Seimo Statuto
198
straipsnio ir Seimo protokolinio nutarimo, kuriuo Vyriausybei suteikiami įgaliojimai iš naujo, prieštaravimo Konstitucijai.
„Eilinį kartą, turint galvoje pastaruoju metu nuolat KT priimamus nutarimus dėl komisijų darbo ar jų sukūrimo, valdančioji koalicija visiškai nesiskaito su Konstitucija. Šiuo atveju tai buvo susiję su ypatingai svarbiu dalyku – Vyriausybės darbo legitimumu ir tęstinumu, kadangi KT pripažino, kad reikėjo pasitikrinti įgaliojimus Seime, tai valdantieji ir jų lyderiai (R. Karbauskis ir S. Skvernelis) nusivalė kojas ne tik į Konstituciją, bet ir į tautos atstovybę – Seimą. Pastaruoju metu vykstantis pinigų švaistymas į kairę ir į dešinę taip pat nėra legitimus Seimui nepatikslinus šių metų biudžeto. Šiuo aspektu, lygiai taip pat demonstruojamas požiūris į Seimą, tautos atstovybę, žmonių išrinktą instituciją. Kartu tai dar vienas įrodymas, kad Vyriausybė prisiima galias, kurių Konstitucija jai nesuteikė, o tokias veikimas, žinome, dažnai būdingas nedemokratiškoms šalims“, – teigė TS-LKD frakcijos narys, Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras.
Kreipimesi į Konstitucinį teismą parlamentarai akcentavo galimas
minėtų aktų
neatitiktis Konstitucijos 92 straipsnio 5 daliai ir 101 straipsnio 2 daliai.
Seimo narių grupė pažymėjo, jog Prezidentas Gitanas Nausėda 2019 m. rugpjūčio 7 d. dekretu patvirtino Vyriausybės sudėtį, kurioje, skaičiuojant nuo įgaliojimų jai suteikimo dar 2016 m. gruodžio 13 d., pasikeitė daugiau kaip pusė ministrų. Seimas, vadovaudamasis Statuto 198 straipsniu, kuris numato įgaliojimų Vyriausybei suteikimą iš naujo, suteikė įgaliojimus su dar 2016 m. patvirtinta Vyriausybės programa.
„Susidūrėme su situacija, kuomet kyla reikšmingų klausimų, ar yra esminis konstitucinis skirtumas tarp Vyriausybės įgaliojimų gavimo iš naujo Seime naujai išrinktam Prezidentui pradėjus eiti pareigas ir Vyriausybėje pasikeitus daugiau kaip pusei ministrų. Antradienio balsavime Seimas išreiškė pasitikėjimą tai pačiai Premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamai Vyriausybei, kurios programa patvirtinta 2016 m. gruodį, o Vyriausybė nesiūlė daryti tos programos pakeitimų, vadinasi, remiantis Konstitucijos 92 straipsniu, kuriame nurodoma, kad įgaliojimus veikti pritariant programai gauna nauja, o ne Seimo pasitikėjimą jau turinti Vyriausybė. Balsavime, Seimo plenarinėje salėje, antradienį Vyriausybė nebuvo atsistatydinusi, toliau veiklą vykdo to paties Premjero, ta pati Vyriausybė, kurioje padaryti tik ministrų pakeitimai“, – pažymėjo Seimo nariai.
Negana to, buvo pažymima Seimo narių grupės kreipimesi, jei Vyriausybės įgaliojimų gavimą iš naujo pasikeitus daugiau kaip pusei ministrų susietume su reikalavimu teikti Seimui pritarti Vyriausybės programai, ar tokiu atveju, jai pritarus, nekiltų klausimas dėl Ministro Pirmininko ir visų kitų ministrų, priesaikos pagal Konstitucijos 93 straipsnį.
„Konstitucijoje įgaliojimų gavimo iš naujo, pasikeitus daugiau kaip pusei ministrų, procedūros neaptartos išsamiai, todėl kyla klausimas, ar Seimo statuto 198 straipsnyje aptartos taisyklės neprieštarauja Konstitucijai. Taip pat nuo atsakymo į šį klausimą priklauso ir kitas klausimas, ar Seimo rugpjūčio 20 d. protokolinis nutarimas ,,Dėl įgaliojimų Lietuvos Respublikos Vyriausybei suteikimo iš naujo“ neprieštarauja Konstitucijai“, – teigiama kreipimesi.
Kontaktams:
TS-LKD viešieji ryšiai
Tel. (8 5) 239 6506
El. p. tsfrakcija@lrs.lt  
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis