ELTA

Centro partija - Tautininkai teismui apskundė VRK ir LRT televiziją dėl rinkimų debatų lygiateisiškumo pažeidimo

2020-09-07
11:43
Pranešimas spaudai

Centro partijos – Tautininkų pirmininkas N.Puteikis šiandien Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) apskundė Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) ir LRT televiziją dėl to, kad LRT televizijos eteryje rengiami debatai, pasak Seimo nario, pažeidžia esminę demokratiškų debatų taisyklę - dalyvių lygiateisiškumo principą.

„Visų Lietuvos žmonių pinigais finansuojama visuomeninė televizija LRT vienašališkai nusprendė, kad sisteminės didžiosios partijos tarpusavyje turi diskutuoti atskirai, o nesisteminės mažesnės politinės jėgos atskirai. Esu tikras, kad tokiu sprendimu LRT televizija pažeidė esminį demokratiškų debatų principą – dalyviai negali būti diskriminuojami dėl savo įsitikinimų, partijos narių skaičiaus, gaunamos dotacijos dydžio ar reitingų, o LRT pasirinktas modelis būtent šį pagrindinį lygiateisiškumo principą ir pažeidžia, maža to, tokį LRT veiksmą praėjusią savaitę apskundėme VRK, tačiau VRK, tarsi patarnaudama sisteminėms partijoms, nusprendė, kad LRT gali pažeidinėti debatų dalyvių lygiateisiškumą, todėl šiandien pateikiau skundą teismui ir prašau teismo įpareigoti VRK ir LRT debatus rengti laikantis įstatymų ir lygiateisiškumo.“ – įteikęs skundą teismui kalbėjo N.Puteikis

Centro partijos – Tautininkų skunde Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui teigiama, kad LRT vadovybė pasirinktas debatų organizavimo principas pažeidžia esminę lygiateisiškumo sąlygą, nes LRT vadovybė debatų dalyvius suskirstė pagal esą „reprezentatyvios, privačios bendrovės NORSTAT organizuotos, apklausos“ rezultatus. Mažesnį reitingą turinčios padiskutuos tarpusavyje, didesnį reitingą irgi tarpusavyje.

„Tačiau juk lygios debatų dalyvių teisės nepriklauso nuo jų reitingų, kaip ir visos rinkimuose dalyvaujančių asmenų, politinės kampanijos dalyvių lygios teisės niekur ir niekada nepriklauso (arba bent neturi priklausyti) nuo kažkokių jų reitingų. Priešinga nuostata, kuria vadovavosi VRK ir LRT, mūsų įsitikinimų, prieštarauja LR Konstitucijai ir jos 55 straipsniui. Konkuruojantys rinkimuose kandidatai, juos šitaip tyčia „sudėliojant“ rinkimų agitacijos diskusijų laidose, netenka lygios teisės diskutuoti su „aukštesnio reitingo“ kandidatais, jie diskriminuojami, o rinkėjams apribojama teisė objektyviai rinktis tarp „mažesnio“ ir „didesnio“ reitingo kandidatų. Juk kandidatus į Seimo narius išrenka ne jų „reitingai“, o rinkėjai. Yra nemaža tikimybė, kad rinkėjų sprendimas gali ženkliai skirtis nuo išankstinių „reitingų“, be to, jie laikui bėgant kinta“ – sakė N.Puteikis.

Centro partija – Tautininkai prašo teismo įpareigoti VRK ir LRT organizuoti televizijos rinkimų agitacijos diskusijų laidas taip, kad jos atitiktų politinės kampanijos dalyvių lygiateisiškumo principus ir nesuteiktų dalyviams privilegijų, nediskriminuotų jų pagal reitingus ar kitus požymius.   

Pareiškime teismui taip pat pateikti argumentai dėl LRT galimų manipuliacijų sociologinėmis apklausomis, kurios nėra reprezentatyvios, o jų rezultatai, kai kuriais atvejais, beveik tris kartus skiriasi nuo reprezentatyvių apklausų.


Centro partijos - Tautininkų pirmininkas N.Puteikis  
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis