ELTA

Nuotoliniu būdu dirbančias Raseinių mokyklas pasiekė ministerijos nupirkti kompiuteriai ir savivaldybės lėšos virtualioms aplinkoms įsigyti

2020-10-09
15:10
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO, MOKSLO IR SPORTO MINISTERIJA
KOMUNIKACIJOS SKYRIUS
 
Juridinių asmenų registras, kodas 188603091, A.Volano g. 2/7, LT-01516 Vilnius, tel.: (8 5) 219 1225,(8 5) 261 2077, faks. (8 5) 261 2077, el. p.
smmin@smm.lt
,
http://www.smm.lt
,atsisk. sąsk. Nr. LT30 7300 0100 0245 7205 AB „Swedbankas“, kodas 73000
_______________________________________________________________________________________________________________

ŽINIASKLAIDAI

2020 –10–09   Nr. 7.1.14-VI-128
Nuo šiandien, spalio 9 dienos, Raseinių rajone skelbiamas karantinas. Rajono švietimo įstaigoms, kurios tik nuotoliniu būdu dirba jau nuo rugsėjo pabaigos, didelių pasikeitimų šis sprendimas neatneš. Daugelis mokyklų nuotolinio darbo tikėjosi, nors ir ne taip greitai, ir tam rengėsi jau prieš mokslo metus. Šią savaitę rajono mokytojus pasiekė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos skirti 38 nešiojamieji kompiuteriai. Raseinių rajono savivaldybė virtualioms mokymo(si) aplinkoms pirkti yra skyrusi beveik 30 tūkst. Eur. Skaitmenines mokymo priemones galima įsigyti ir iš papildomai mokykloms skiriamos 14 mln. Eur valstybės dotacijos.
„Pandemijos mastams neslūgstant, tokia situacija, kokia yra Raseinių rajone, galėjo ir gali nutikti bet kurioje savivaldybėje. Kad ir kas įvyktų, nepaliksime nė vienos šalies mokyklos vienos. Dėkoju Raseinių rajono savivaldybės atstovams, mokyklų bendruomenėms už priimtus tinkamus savalaikius sprendimus. Tikiuosi, kad pandeminė situacija greitai pasikeis, ir vaikai, mokytojai vėl galės saugiau sugrįžti į mokyklas“, - teigia švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.
Pasak Raseinių r. savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Modestos Lukoševičienės, Raseinių rajono ugdymo įstaigų vadovų darbas, jų lyderystė šioje sudėtingoje situacijoje yra pavyzdinė: „Nė vienas nepasakė, kad negalime, nesuspėsime. Žinoma, nors ir ruošėmės, bet negalvojome, kad ugdymas į virtualią erdvę persikels taip greitai“.
Kaip pasakoja vedėja, iš pradžių būta daug klausimų, kaip elgtis tokioje situacijoje, tačiau Švietimo ir sporto skyriaus iniciatyva suorganizavus pasitarimą su Visuomenės sveikatos centro atstovais, tapo aiškiau.
„Šiuo metu, kai vyksta nuotolinis mokymosi procesas, Švietimo ir sporto skyrius su ugdymo įstaigų vadovais nuotolinius pasitarimus organizuoja kiekvieną savaitę. Dabartinėje situacijoje svarbu nuolat palaikyti ryšį su ugdymo įstaigų vadovais, nepalikti mokyklų vienų, žinoti, kokiomis nuotaikomis jie gyvena, kaip jaučiasi mokiniai, mokytojai, kokių turi problemų, kuo gali padėti savivaldybė“, - sako M. Lukoševičienė.
Prezidento Vytauto Žemaičio gimnazija, kurioje mokosi 486 mokiniai, pasirinkusi „Microsoft 365“ aplinką. Kaip pasakoja mokyklos direktorius Linas Dargevičius, mokytojai nestokoja skaitmeninio turinio, populiariausia ir mokytojų mėgstama yra „Eduka“ aplinka, kurioje jie randa įvairios medžiagos.
„Visus mokinius esame aprūpinę kompiuteriais. Rengėmės galimam nuotoliniam mokymui, tad rugsėjo pradžioje dar nusipirkome papildomų kamerų, jomis aprūpinome tuos gimnazistus, kurie namuose turėjo stacionarius kompiuterius be kamerų. Didžiausias rūpestis dabar - užtikrinti ugdymo kokybę mūsų rajono abiturientams. Apskritai mokytojai ir mokiniai nusiteikę ramiai, visi dirba, dėl karantino paskelbimo jokių pasikeitimų neturėsime“, - sako gimnazijos direktorius Linas Dargevičius.  
Raseinių Šaltinio progimnazijai, kurioje mokosi 658 mokiniai, žinia, kad teks visiems mokytis nuotoliniu būdu, nebuvo netikėta. Kad mokytojai ir mokiniai nesiblaškytų, mokykla, pradėjusi dirbti nuotoliniu, nepakeitė pamokų tvarkaraščio, neįvedinėjo jokių naujovių. Darbą organizavo taip, kaip jau tą darė vėlyvą pavasarį.
„Tikėjomės, kad užklups ir antroji pandemijos banga, tad buvome iš anksto apsitarę, pasirengę tvarkas “, - sako progimnazijos direktorė Vaiva Zubrickienė.
Mokyklos vadovė pasakoja, kad progimnazija pasirinkusi „G suite for Education“ virtualią mokymosi aplinką, kuri sudaro galimybę atlikti ne vieną ugdymo organizavimo nuotoliniu būdu veiklos funkciją, pvz., mokymosi medžiagos ir užduočių pateikimo, apklausų ir testų sudarymo ir pateikimo, mokinių pažangos ir vertinimo stebėjimo ir kt.
„Mokytojai naudojasi leidyklos „Šviesa“ skaitmeniniu turiniu per specialias aplinkas „EDUKA klasė“, EMA, kitu laisvai prieinamu atviru skaitmeniniu ugdymo turiniu. Skaitmeninio turinio tikrai gausu, tikrai pakanka. Rudenį nupirkome vaizdo kamerų, ausinių, išdalijome mokiniams ir mokytojams kompiuterius ir planšetes, gautas ir iš ministerijos pavasarį. Taip pat išdalijome kompiuterius iš mokyklos informacinių technologijų kabinetų ir mokykloje įrengtos išmaniosios klasės“, -  sako progimnazijos direktorė.

Raseinių rajone iš viso yra 15 švietimo įstaigų, iš jų 10 bendrojo ugdymo mokyklų.



Komunikacijos skyrius, tel. (8 5) 219 1233, el. p. info@smm.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis