ELTA

Saviizoliacijoje esantiems rinkėjams – speciali balsavimo vieta Kaune

2020-10-16
15:49
Rinkimai
Saviizoliacija
Kaunas
Per antrąjį Seimo rinkimų turą saviizoliacijoje esantys rinkėjai Kauno apskrityje galės saugiai atlikti pilietinę pareigą specialiai jiems įrengtoje mobilioje išankstinio balsavimo vietoje. „Drive-in“ principu veiksiantis punktas įsikurs Aleksoto inovacijų pramonės parko teritorijoje greta Europos prospekto. Rinkėjai savo valią išankstiniame balsavime spalio 19-22 dienomis galės išreikšti nekeldami kojos iš automobilio.
„Pirmadienį prasideda išankstinis balsavimas antrajame Seimo rinkimų ture. Siekiame sudaryti lygias galimybes visiems rinkėjams išreikšti savo valią. Ne išimtis ir keli tūkstančiai žmonių visoje Kauno apskrityje, šiuo metų esančių saviizoliacijoje. Specialiai jiems ruošiame mobilią balsavimo vietą Aleksoto inovacijų pramonės parke, greta Europos prospekto.
Ji veiks „drive-in“ principu: automobiliu atvykę rinkėjai atiduos balsus neišlipdami iš transporto priemonių. Jie ne tik atliks pilietinę pareigą, bet ir pirmiau už naujakurius pamatys čia kuriamą erdvę lietuviškajam „Silicio slėniui“. Išankstinės registracijos nėra – tereikia su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, savo rašiklį ir dėvėti nosį bei burną dengiančią kaukę“, – aiškino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.
Padės išvengti klaidžiojimo

Kaip informavo Sveikatos apsaugos ministerija, saviizoliacijoje esantiems rinkėjams, grįžusiems iš užsienio arba turėjusiems artimą kontaktą su COVID-19 sergančiais asmenimis, bus suteiktas leidimas iki 2 valandų palikti namus dėl galimybės atvykti į specialiai jiems skirtą išankstinio balsavimo vietą.

Speciali balsavimo vieta bus įkurta Aleksoto inovacijų pramonės parko teritorijoje, kurioje anksčiau veikė kariškių valdyta aviacijos gamykla. Įvažiavimas – ties Europos prospekto 67-uoju numeriu pažymėtu pastatu, sukti dešinėn į naujai išasfaltuotą kelią.

„Atvykstant Europos prospektu pasitiks specialūs ženklai „Išankstinio balsavimo vieta“, nurodantys važiavimo kryptį. Įvažiavimas bus pažymėtas didelėmis nuorodomis, tad tikimės, kad rinkėjams jos bus pakankamai aiškios bei informatyvios. Atidavę balsą, vairuotojai turės vykti tiesiai, Lakūnų plento link ir išvažiuoti iš teritorijos. Sukdami kairėn, jie pasieks Veiverių gatvę, o važiuodami į dešinę – J. Bakanausko gatvę arba grįš į Europos prospektą“, – maršrutą paaiškino Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Siūlo atvykti po vieną

Saviizoliacijoje esančių rinkėjų balsavimas iš automobilių bus organizuojamas spalio 19-22 dienomis nuo 7 val. iki 20 val. Rinkėjai į išankstinio balsavimo vietas, skirtas išimtinai saviizoliacijoje esantiems žmonėms, atvyks savo transportu.

„Vyriausioji rinkimų komisija ir su COVID-19 pandemija kovojantys miestai vienija jėgas, kad užtikrintų, jog specialiai saviizoliacijoje esantiems rinkėjams įrengtose išankstinio balsavimo vietose rinkėjai galėtų išreikšti savo pilietinę valią“, – teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė. 

Pasak L. Matjošaitytės, į specialų punktą rekomenduojama vykti asmenims po vieną. Jeigu atvyktų dviese, principas išliktų toks pat, koks jau buvo išmėgintas Vilniuje: antrajam rinkėjui, sėdinčiam keleivio vietoje, reikėtų išlipti iš automobilio ir balsuoti šalia pastatytoje balsavimo kabinoje.

Ką reikia žinoti?

Rinkėjams, kurie pageidaus balsuoti mobilioje išankstinio balsavimo vietoje, išankstinės registracijos nebus. Užteks su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir asmeninį rašiklį bei dėvėti nosį ir burną dengiančią apsaugos priemonę.

Atvykus balsuoti, rinkimų komisijos narys nustatys rinkėjo tapatybę, pasirašytinai išduos jam balsavimo dokumentus, o rinkėjas, būdamas savo transporto priemonėje, užpildys balsavimo biuletenį, įdės jį į vokus, užklijuos ir grąžins rinkimų komisijos nariui.

Atvykstant į šias balsavimo vietas rinkėjo deklaruota gyvenamoji vieta nebus svarbi.

Galima balsuoti ir namuose

Saviizoliacijoje esantys rinkėjai, neturintys galimybės balsuoti iš anksto, savo pilietinę valią išreikšti galės ir balsuodami namuose. Prašymai balsuoti namuose registruojami skambinant trumpuoju informacijos apie rinkimus teikimo numeriu 1855 arba užpildžius specialią prašymo formą bei atsiuntus ją el. paštu balsuok@vrk.lt.

Registruojantis balsavimui namuose būtina pateikti tikslius asmens ir buvimo saviizoliacijoje vietos duomenis: vardą, pavardę, asmens kodą, tikslų saviizoliacijos adresą bei savo telefono numerį.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija





Pagarbiai
Arnoldas Bukelis
Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistas
arnoldas.bukelis@kaunas.lt
Tel. nr. +370 606 83 957
www.kaunas.lt
 


Schema.jpg
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis