ELTA

Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė Guoda Burokienė: „Dvylika plius“ grupė apsisprendė, kurį kandidatą rems Tarpparlamentinės Sąjungos prezidento rinkimuose

2020-10-19
16:33
Seimas
Burokienė
Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė Guoda Burokienė ir delegacijos narys Jonas Jarutis dalyvavo Tarpparlamentinės Sąjungos „Dvylika plius“ grupės nuotoliniame neeiliniame susitikime, skirtame „Dvylika plius“ grupės kandidato į Tarpparlamentinės Sąjungos prezidento postą rinkimams.
Savo kandidatūras į Tarpparlamentinės Sąjungos prezidento postą kėlė du „Dvylika plius“ grupės nariai: Duartis Pačėkas (Duarte Pacheco), Portugalijos parlamento narys, „Dvylika plius“ grupės pirmininkas, ir Salma Ataulajan (Salma Ataullahjan), Kanados senatorė. Nuotolinio susitikimo metu abu kandidatai pristatė savo veiklą ir savo, kaip kandidato į Tarpparlamentinės Sąjungos prezidento postą, tikslus.
S. Ataulajan išskyrė keturias pagrindinis sritis, į kurias orientuotųsi būdama Tarpparlamentinės Sąjungos prezidente: žmogaus teisės ir lyčių lygybė, klimato kaita, švietimas, parlamentinė diplomatija. Pabrėždama, kad žmogaus teisių srityje dirba jau seniai, teigė norinti ginti žmogaus teises visame pasaulyje. Akcentavo sieksianti bendrų parlamentinių veiksmų klimato kaitos srityje. Atkreipė dėmesį, kad pasaulyje dėl skurdo daug vaikų negali mokytis, o COVID-19 dar paaštrino šią situaciją. S. Ataulajan teigė, kad Tarpparlamentinė Sąjunga gali būti parlamentinis dialogas tarp šalių, padedantis stiprinti įstatymo viršenybę visame pasaulyje.
D. Pačėkas pastebėjo, kad jam didelę įtaką padarė Portugalijos revoliucija, suformavusi pagrindines vertybes, demokratijos vertinimą. Dirbdamas „Dvylika plius“ grupės pirmininku, visada siekė balanso tarp visų geopolitinių grupių. Teigė tikįs Tarpparlamentine Sąjunga kaip organizacija, daugiašališkumu, Tarpparlamentinės Sąjungos veiksmais, stiprinant moterų ir jaunimo vaidmenį parlamentarizme. Pabrėžė norintis, kad Tarpparlamentine Sąjunga būtų dinamiškesnė ir labiau matoma, taip pat skaidresnė.
Po prisistatymų nuotolinio slapto balsavimo metu nacionalinės delegacijos balsavo už vieną iš kandidatų (2 balsai nuo vienos nacionalinės delegacijos). Daugumos pritarimu „Dvylika plius“ grupės kandidatu į Tarpparlamentinės Sąjungos prezidento postą tapo D. Pačėkas, surinkęs 60 balsų iš 72 dalyvavusių nacionalinių delegacijų narių.
Sprendimą slaptu nuotoliniu balsavimu išrinkti vieną „Dvylika plius“ grupės kandidatą į Tarpparlamentinės Sąjungos prezidento postą nulėmė faktas, kad į šį postą kandidatuoja ir kitų geopolitinių grupių atstovai: Muchamedas Sadikas Sanjranis (Muhammad Sadiq Sanjrani) iš Pakistano (Azijos ir Ramiojo vandenyno grupė) ir Akmalas Saidovas (Akmal Saidov) iš Uzbekistano (Eurazijos grupė). Nors Tarpparlamentinėje Sąjungoje laikomasi rotacijos tarp geopolitinių grupių principo, o eilė vadovauti Tarpparlamentinei Sąjungai atėjo „Dvylika Plius“ grupės atstovui, ši taisyklė nėra rašytinė. Tad, jei anksčiau kandidatūras keldavo geopolitinė grupė, kuriai atėjo eilė vadovauti visai organizacijai, šiais metais susidarė tarpgrupinė konkurencija. Daugelio „Dvylika plius“ grupės nacionalinių delegacijų atstovų nuomone, dviejų kandidatų kėlimas išskaidytų „Dvylika plius“ grupės balsus, todėl grupė keldama du kandidatus gali prarasti galimybę vadovauti Tarpparlamentinei Sąjungai.
Tarpparlamentinės Sąjungos prezidentas bus išrinktas – pirmą kartą nuotoliniu būdu – 2020 m. lapkričio 1–4 d. vyksiančios nuotolinės Valdančiosios Tarybos sesijos metu.
Per pastaruosius dvidešimt metų Tarpparlamentine Sąjungai pirmininkavo žymūs parlamentarai iš Egipto (Arabų grupė, 1994–1997), Ispanijos („Dvylika plius“ grupė, 1997–1999), Indijos (Azijos ir Ramiojo vandenyno grupė, 1999–2002), Čilės (Lotynų Amerikos ir Karibų jūros regiono grupė, 2002–2005), Italijos („Dvylika plius“ grupė, 2005–2008), Namibijos (Afrikos grupė, 2008–2011), Maroko (Arabų grupė, 2011–2014), Bangladešo (Azijos ir Ramiojo vandenyno grupė, 2014–2017) ir Meksikos (Lotynų Amerikos ir Karibų jūros regiono grupė, 2017–2020).
„Dvylika plius“ grupė vienija Tarpparlamentinės Sąjungos nacionalines delegacijas, kurių parlamentai remiasi daugiapartinėmis demokratijomis ir kitais demokratiniais principais, įtvirtintais Europos žmogaus teisių konvencijoje. Ši grupė apjungia 47 šalis.
Daugiau informacijos:
Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus vyresnioji patarėja
Asta Skirmantienė
Tel. (8 5) 239 6010, mob. 8 620 99 105
El. p. asta.skirmantiene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis