ELTA

Baltarusijos demokratinei opozicijai – prestižinė EP Sacharovo premija

2020-10-22
13:44
Baltarusija
Opozicija
Sacharovas
Premija
Ketvirtadienį Europos Parlamento (EP) Pirmininkų sueiga nutarė skirti šių metų Sacharovo premiją už minties laisvę Baltarusijos demokratinei opozicijai. Premija bus įteikta gruodžio 16 d.
Paskelbdamas nugalėtoją, EP pirmininkas David Sassoli pareiškė: „Sveikinu Baltarusijos demokratinės opozicijos drąsą, atkaklumą ir ryžtą. Jie stiprūs ir vieningi kovodami su daug stipresniu priešininku. Jų pusėje yra tai, ko brutali jėga negali įveikti – tiesa. Noriu pasakyti jums, mieli laureatai: likite stiprūs ir nepasiduokite. Žinokite, kad mes esame su jumis.”
Baltarusijos demokratinei opozicijai atstovauja Koordinavimo taryba – narsių žinomų šalies visuomenės veikėjų iniciatyva. Baltarusija krečiama politinės krizės nuo rugpjūčio 9 d. surengtų ginčijamų prezidento rinkimų, po kurių kilo protestai prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą, o valdžia ėmė brutaliai susidoroti su protestuotojais.
 
Trečiadienį Europos Parlamentas priėmė rekomendacijas ES Tarybai dėl atnaujintų ES ir Baltarusijos santykių, kurias parengė europarlamentaras Petras Auštrevičius (Atnaujinkime Europą). Parlamentas tvirtai remia ES ir jos valstybių sprendimą nebelaikyti A. Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu ir ragina jį taikiai atsistatydinti.
 
Kiti šių metų Sacharovo premijos finalininkai buvo Hondūro aplinkosaugos aktyvistai bei Mosulo (Irakas) arkivyskupas monsinjoras Nadžib Michael. Paskelbdamas laureatą, EP pirmininkas D. Sassoli pasmerkė vieno iš finalininkų, Hondūro aplinkosaugos aktyvisto Arnold Joaquín Morazán Erazo nužudymą. Parlamento vadovas pareikalavo nedelsiant atlikti nepriklausomą šio nusikaltimo tyrimą ir patraukti atsakomybėn atsakingus asmenis.
 
Prestižinę Sovietų Sąjungos disidento Andrejaus Sacharovo vardu pavadintą premiją už minties laisvę Europos Parlamentas skiria kasmet. Ji buvo įsteigta 1988-aisiais siekiant pagerbti asmenis ir organizacijas, ginančias žmogaus teises. Laureatus išrenka EP pirmininkas ir politinių frakcijų lyderiai (Pirmininkų sueiga). Premijos dydis – 50 tūkst. eurų. 2019 m. Sacharovo premija skirta Kinijoje kalinamam uigūrų aktyvistui Ilham Tohti.
 
Spalio 28 d. 14 val. Lietuvos laiku rengiama nuotolinė EP pranešėjo dėl Baltarusijos Petro Auštrevičiaus, taip pat EP narių Andriaus Kubiliaus, Sandros Kalnietės (Latvija) ir Sven Mikser (Estija) spaudos konferencija apie ES politiką Baltarusijos atžvilgiu ir šių metų Sacharovo premiją. Žurnalistų prašome registruotis el. paštu: robertas.pogorelis@europarl.europa.eu.


Daugiau informacijos:

Sacharovo premijai skirtas tinklalapis
2020 m. Sacharovo premijos finalininkai
EP rekomendacijos dėl atnaujintų ES ir Baltarusijos santykių (2020 20 21)
Nemokamos nuotraukos, vaizdo ir garso medžiaga







Robertas Pogorelis
EP ryšių su žiniasklaida administratorius
  + 370 5 212 1530 + 370 689 53306 robertas.pogorelis@europarl.europa.eu
 
 Dovaidas Pabiržis
EP ryšių su žiniasklaida administratorius

+ 370 5 2120766
+ 370 685 51121 dovaidas.pabirzis@europarl.europa.eu
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis