ELTA

Investuotojai finansų rinkose gaudė optimistines naujienas, tačiau entuziazmas ėmė blėsti

2020-10-23
13:14
Komentaras žiniasklaidai
Vilnius, 2020 m. spalio 23 d.
Greta Šiaučiulytė, „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos maklerė
Nepaisydami pasaulinėje rinkoje vyraujančių neapibrėžtumų, spalio pradžioje investuotojai vadovavosi gerosiomis naujienomis, tačiau paskutiniu metu laikėsi atsargesnių pozicijų. Akcijų indeksai JAV, Europoje ir Kinijoje kilo − prie to prisidėjo lūkesčius pranokusių įmonių rezultatai, kalbos apie galimą ekonomikos skatinimo paketą JAV, augimą išlaikantis Kinijos paslaugų sektorius ir Europos centrinio banko ryžtas skatinti infliaciją. Vis tik reikšmingiau augti akcijų kainomis neleido antroji koronaviruso banga, „Brexit“ derybų eiga ir geopolitinė įtampa.
JAV svarsto apie naują pagalbą ekonomikai
JAV finansų rinkas pastaruoju metu šokdino derybos dėl naujo ekonomikos skatinimo paketo. Šalies prezidentas Donaldas Trumpas spalio pradžioje per „Twitter“ paskelbė, kad šalies ekonomikai sekasi puikiai ir netgi siekė nutraukti derybas dėl paramos paketo. Vis tik dar tos pačios dienos vakarą JAV vadovas persigalvojo ir pasiūlė skirti pagalbą aviakompanijoms bei smulkiajam verslui, taip pat ruošti tiesiogines išmokas gyventojams.

Tiesa, prezidento siūlymai nesulaukė atstovų rūmų ir senato atstovų pritarimo, ir nors aktyvios derybos vis dar tęsiasi, tikėtina, kad dėl stimulo plano bus sutarta tik po lapkričio mėnesio prezidento rinkimų. O čia apklausos rodo demokratų kandidato J. Bideno pranašumą.

Įdomu, kad dar neseniai didieji JAV bankai teigė, kad finansų rinkoms geresnis kandidatas būtų D. Trumpas. Tačiau dabar, matydamas visuomenės palaikymą, Volstrytas ėmė ieškoti priežasčių, kodėl demokratų triumfas taip pat galėtų lemti augimą akcijų rinkose. Tuo pačiu investuotojai aktyviau svarsto, kokių naujų mokesčių pokyčių bei reguliavimų atneš jo prezidentavimas. Vis labiau tikėtina, kad dabartinei Vyriausybei nepavykus patvirtinti ekonomikos skatinimo priemonių, demokratai dar didesnės apimties paketą priimtų kitų metų pradžioje.

Indeksus kėlė įmonių rezultatai ir D. Trumpo sveikata
Pagrindinis akcijų indeksas „S&P 500“ nuo spalio pradžios ūgtelėjo apie 2 proc. o „Nasdaq 100“ – beveik 3 proc., investuotojams belaukiant teigiamų trečiojo ketvirčio įmonių rezultatų. Bendrovės „BlackRock“, „Johnson & Johnson“, „JPMorgan Chase“ ir „Citigroup“ pranešė apie prognozes viršijusias pajamas.

Investuotojus maloniai nudžiugino didžiausio JAV banko ir vieno stambiausių skolintojų pasaulyje „JPMorgan Chase“ rezultatai, kurie yra vertinami kaip ekonomikos ir finansų rinkų barometras. Trečiąjį ketvirtį banko pelnas padidėjo 4 proc. iki 9,4 mlrd. JAV dolerių, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Analitikų lūkesčius pranoko ir banko pajamos.

Artėjant naujojo „iPhone 12“ pristatymui spalio pradžioje, brango ir „Apple“ akcijų kaina. Praėjusią savaitę JAV technologijų milžinė pristatė išmaniuosius telefonus su 5G ryšio technologija. Tikimasi, kad mažesnės naujųjų telefonų kainos bei atnaujintas dizainas paskatins vartotojus aktyviau pasikeisti turimą „iPhone“ į naująjį. „Apple“ akcijų kaina šoktelėjo apie 6 proc., tačiau vėliau pasikoregavo apie 2,5 procento.

Prie teigiamos nuotaikos finansų rinkose prisidėjo ir spartus D. Trumpo pasveikimas nuo Covid-19. Pats prezidentas greitą atsistatymą siejo su jam paskirtais kompanijos „Gilead Sciences“ vaistais „Remdesivir“ ir pažadėjo, kad jie greitai bus nemokami ir laisvai prieinami visiems amerikiečiams. Tačiau vakcinos testavimų srityje nuotaikas kiek aptemdė žinios apie tai, kad įmonės „Johnson & Johnson“ bei „Eli Lilly“ dėl saugumo problemų sustabdė vakcinos ir vaistų tyrimus.

Investuotojų nuotaikos Europoje – ant svarstyklių
Spalio mėnesį Europos akcijų rinkos pradėjo sparčiu augimu, tačiau investuotojams nerimą kėlė didėjantis Covid-19 atvejų skaičius. Prancūzija didžiuosiuose šalies miestuose keturioms savaitėms įvedė komendanto valandą bei paskelbė ekstremalią visuomenės sveikatos padėtį. Vokietija, Jungtinė Karalystė, Ispanija taip pat paskelbė griežtesnes karantino priemones.

Indekso „STOXX 600“ vertė paskutinėmis savaitėmis nukrito apie 1,5 procento, o prasidedantis įmonių finansinių rezultatų skelbimo sezonas, rinkimai JAV bei neapibrėžtumas dėl „Brexit“ derybų artimiausiu metu į rinkas gali atnešti ir didesnių svyravimų.

Reaguodamas į ekonominę situaciją Europos centrinis bankas paskelbė, kad imsis priemonių didinti metinį infliacijos lygį iki 2 proc. Šiam tikslui ECB žada įgyvendinti įvairių euro zonos ekonomikos rėmimo priemonių, įskaitant tolimesnį jau ir taip neigiamos palūkanų normos mažinimą.

ES ir JK gresia išsiskyrimas be sutarties
Nerimą investuotojams didina įstrigusios ES bei Jungtinės Karalystės derybos dėl „Brexit“. JK premjeras Borisas Johnsonas pareiškė, kad prekybos susitarimas yra mažai tikėtinas ir JK turi ruoštis palikti ES be jokio susitarimo. Anot jo, postūmis derybose galėtų įvykti, tik jei ES kardinaliai pakeistų savo poziciją.

„Brexit“ be susitarimo atveju ES ir JK santykiuose įsigaliotų pasaulio prekybos organizacijos taisyklės bei tarifai, kurie reikštų papildomas išlaidas milijonams verslų bei gyventojų, šiuo metu ir taip kenčiančių nuo pandemijos padarinių.

Į vis naujas antraštes apie derybų eigą reagavo ir valiutų kursai – EUR/GBP santykis pastarosiomis savaitėmis blaškėsi 0,9027 – 0,9113 ribose. Neigiamą spaudimą svaro vertei daro ir JK sparčiai plintantis koronavirusas.

Europos įmonių rezultatai taip pat nudžiugino
Pozityvumo investuojantiems Europoje įkvėpė ir prasidėjęs įmonių rezultatų skelbimo sezonas. Didžiausia pasaulyje prabangos prekių grupė „LVMH“ pranešė, kad nors paskutinį ketvirtį pajamos sumažėjo, kai kuriose pandemijos paveiktose verslo srityse pardavimai atsigavo. Pavyzdžiui, išaugo paklausa prabangių alkoholinių gėrimų ir mados bei odos gaminių pardavimuose. „LVMH“ akcijų kaina brango apie 6,5 procento.

Analitikų prognozes pralenkė ir automobilių gamintojai „Daimler“ bei „Volvo“, pirmą kartą šiais metais fiksavę automobilių pardavimų augimą. Vokietijos bendrovė „Daimler“ investuotojus nustebino dukart analitikų prognozes pranokusiu pelnu (3,07 mlrd. Eur). Švedijos „Volvo“ pelnas buvo maždaug ketvirtadaliu didesnis nei prognozavo analitikai (813 mln. JAV dolerių). „Volvo“ koncerno vadovai pastebėjo, jog paskutinio ketvirčio pabaigoje sunkvežimių pardavimai beveik susilygino su praeitų metų apimtimis. Verta pažymėti, kad abiejų bendrovių rezultatams teigiamos įtakos turėjo ir stiprus išlaidų mažinimas bei darbuotojų atleidimai. „Daimler“ akcijų kaina po rezultatų paskelbimo brango 3 proc., o „Volvo“ – 3,3 procento.

Kinijos paslaugų sektorius nesustoja augęs
Kinijos atsigavimą po pandemijos signalizuoja jau penktą mėnesį iš eilės augęs užsakymų rodiklis paslaugų sektoriuje. Tiesa, šalies metinis infliacijos lygis rugsėjį sumažėjo iki 1,7 proc. (nuo 2,4 proc.), pastebimai sulėtėjus maisto kainų augimui. Tai reiškia, kad vartotojų paklausa šalyje vis dar išlieka prislopinta, o Kinijos liaudies bankui teks galvoti apie reikalingą tolesnę paramą.

Svarbiu ekonomikos indikatoriumi buvo ir vartotojų elgsena per spalio pradžioje Kinijoje vykusias „auksinės savaitės“ (angl. Golden Week) atostogas. Nors per 8 laisvas dienas pajamos iš turizmo susitraukė 30 proc. (palyginus su praėjusiais metais), nes smarkiai sumažėjo keliaujančių žmonių skaičius, tačiau kasdienės vartojimo išlaidos padidėjo 4,7 procento. Vis tik Kinijos ekonomikai rizikos išlieka tos pačios – potencialus pandemijos atsinaujinimas žiemą vėl sutrikdytų vartotojų ir verslo veiklą bei paklausą iš užsienio.

Kinijos akcijų rinkos indeksai, investuotojams sugrįžus po „auksinės savaitės“ atostogų, taip pat kilo – „Shanghai Composite“ augo 2 proc., o „CSI 300“ indekso, kuris seka didžiausias bei likvidžiausias įmones Šanchajaus bei Šendženo biržose, pokytis buvo +2,3 procento.

Augimas fiksuotas ir Baltijos šalyse
Baltijos šalių biržose pastarosiomis savaitėmis aktyviausiai prekiauta rinkoje debiutavusios „Ignitis grupės“, „Tallinna Kaubamaja“ bei Šiaulių banko akcijomis. Biržos akcijų indekso „OMX Baltic Benchmark“ vertė augo 0,7procento.

Trečiojo ketvirčio rezultatų skelbimo sezoną pradėjo Estijos mažmeninės prekybos grupė „Tallinna Kauabamaja Grupp“ – įmonės pajamos išaugo 8,1 proc., lyginant su tuo pačiu periodu prieš metus, tačiau pelnas susitraukė beveik trečdaliu. Bendrovė pastebi, kad vartotojų elgsena keičiasi – žmonės lankosi parduotuvėse rečiau, bet perka daugiau, taip pat dažniau renkasi apsipirkti internetu. Investuotojai pasiekimus įvertino teigimai – „Tallinna Kauabamaja Grupp“ akcijų kaina brango 3,4 procento.

Rezultatus paskelbė ir kelionių organizatorius „Novaturas“. Rugsėjį įmonė pradėjo vykdyti skrydžius į Tuniso ir Kipro kurortus ir per mėnesį gavo 1,5 mln. eurų pajamų. Tai – 93 proc. mažiau negu tuo pačiu periodu prieš metus, o bendros šių metų sausio-rugsėjo mėn. pajamos traukėsi 78 proc. Tačiau „Novaturo“ teigimu, klientai aktyviai planuoja kitų metų atostogas, o įmonė tęs suplanuotas keliones bei skrydžius, ypatingą dėmesį skirdama turizmui Baltijos šalyse. Šios žinios paskatino „Novaturo“ akcijų kainos kilimą – paskutinėmis savaitėmis ji didėjo 4,97 procento.


Daugiau informacijos:
Greta Šiaučiulytė
„Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos maklerė
Tel. 8 683 54460
El. paštas greta.sauciulyte@swedbank.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis