ELTA

Centro partija-Tautininkai kreipėsi į prezidentą

2020-10-26
14:37
Kreipimasis
Puteikis
Centro partija - Tautininkai prašo prezidento G.Nausėdos per 48 valandas kreiptis į Konstitucinį teismą, aptikta įrodymų, kad rinkimų rezultatai Deltuvos pietinėje apygardoje gali būti suklastoti „valstiečių“ kandidato naudai
Centro partijos – Tautininkų pirmininkas N.Puteikis šiandien šalies Prezidentui G.Nausėdai įteikė prašymą kreiptis į Konstitucinį teismą dėl galimų Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų Deltuvos pietinėje rinkimų apygardoje. Remiantis Seimo rinkimų įstatymu šalies prezidentas gavęs tokį rinkimuose dalyvavusios politinės partijos prašymą ne vėliau nei per 48 valandas kreipiasi į Konstitucinį teismą su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo.
„Prašome prezidento G.Nausėdos per 48 valandas, kaip tai numatyta Seimo rinkimų įstatyme, kreiptis į Konstitucinį teismą, nes surinkome įrodymų, kad rinkimų rezultatai Deltuvos pietinėje apygardoje gali būti suklastoti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato J.Varžgalio naudai. Gali būti, kad Konstituciniam teismui konstatavus šiukščius rinkimų įstatymo pažeidimus šioje apygardoje pasikeis pirmojo turo rezultatų eiliškumas, o antrasis turas turės būti surengtas pakartotinai. Tokiu atveju jame dalyvautų nebe valstietis J.Varžgalys, o Centro partijos – Tautininkų kandidatas K.Krivickas “ – įteikęs prašymą prezidentui komentavo N.Puteikis.
Centro partijos - Tautininkų reikalavimu VRK perskaičiavo balsus Deltuvos pietinės rinkimų apygardos Upninkų apylinkėje ir buvo rasta akivaizdžių įrodymų, kad rinkimų rezultatai Deltuvos pietinėje apygardoje gali būti suklastoti.
Perskaičiavus balsus paaiškėjo, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato J.Varžgalio naudai neteisėtai buvo priskaičiuoti ir negaliojantys biuleteniai. Upninkų rinkimų apylinkės komisijos pirmininkės pasirašytame protokole parašyta, kad valstiečių kandidatas J.Varžgalys gavo 83 balsus nors po perskaičiavimo paaiškėjo, kad iš tiesų gavo 74 balsus. Nustatyta, kad valstiečių kandidatui J.Varžgaliui neteisėtai buvo priskaičiuoti 9 balsai, o tai yra daugiau nei 12 procentų toje apylinkėje jo gautų balsų. Tačiau nepaisydama aptiktų galimo klastojimo įrodymų ir nustatytų reikšmingų neatitikimų VRK nesutiko perskaičiuoti visos apygardos pirmojo turo balsų. Beje, Upninkų rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Rūta Devalgienė yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė. Visos Deltuvos pietinės rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė taip pat yra valstiečių atstovė Diana Mackonienė.
„Net dvi skirtingų Deltuvos rinkimų apygardų, Anykščių ir Kauno, rinkimų apylinkių komisijų atstovės mums pranešė apie jų pastebėtus galimus šiurkščius rinkimų įstatymo pažeidimus. Vienu atveju, Anykščių apylinkės komisijos narė raštu informavo, kad jau po balsų suskaičiavimo negaliojančių biuletenių krūvelėje aptiko įmestus net 5 galiojančius biuletenius, kurie iš tiesų buvo atiduoti kandidato K.Krivicko naudai. Kauno apylinkės komisijos narė pranešė, kad jai įtarimų sukėlė tai, kad didelė dalis paštu atkeliavusių biuletenių buvo visiškai tušti, neužpildyti. Šie liudijimai, o taip pat Upninkų apylinkėje aptikti reikšmingi neatitikimai atskleidžia galimą didelio masto pirmojo rinkimų turo rezultatų klastojimą Deltuvos pietinėje apygardoje. Sieksime, kad būtų perskaičiuoti pirmojo turo rinkimų rezultatai visoje apygardoje. Mūsų atstovas, Centro partijos – Tautininkų kandidatas K.Krivickas šioje apygardoje po pirmojo turo liko trečias, nuo valstiečio J.Varžgalio atsiliko tik 139 balsais. Matant mūsų surinktus įrodymų visumą ir galimą klastojimo mastą, labai gali būti, kad Konstitucinis teismas nagrinėdamas bylą ir siekdamas nustatyti tiesą įpareigos VRK perskaičiuoti visos apygardos balsus ir po perskaičiavimo paaiškės, kad iš tiesų K.Krivickas, o ne J.Varžgalys turėjo rungtis antrajame ture. Tokiu atveju pirmojo turo rinkimų rezultatai šioje apygardoje turės būti anuliuoti ir antrasis turas surengtas iš naujo. Nepriklausomai nuo to, kaip baigtųsi ši byla Centro partija-Tautininkai tikisi, kad ji padės užkardyti sistemingus "nežymius" klastojimus rinkimuose, iškreipiančius rinkėjų valią ir pasitarnaus demokratijos stiprinimui.“ – kalbėjo N.Puteikis.
 
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis