ELTA

Peticija kviečiama įtvirtinti Astravo elektros boikotą visoje Europos Sąjungoje

2020-10-29
14:20
Peticija
Astravo
AE
Sąjūdžio prieš Astravo atominę elektrinę valdyba su peticija kreipėsi į Europos Parlamentą ir prašo pripažinti, kad Baltarusijos jėgainės veikimas Astrave prieštarauja tarptautiniams aplinkosaugos ir atominės energetikos saugumo reikalavimams, yra nesuderinamas su Europos žaliuoju kursu bei yra nepriimtinas. 
Peticija taip pat prašoma, kad Europos Parlamentas patvirtintų rezoliuciją, draudžiančią importuoti Astrave pagamintą elektrą į ES rinką. Tuo atveju, jei nesaugi Astravo atominė elektrinė bus pradėta eksploatuoti, Europos Parlamentas, Europos Komisija ir Europos Taryba raginama įvesti sankcijas atominės elektrinės statytojams bei su statyba ir jėgainės eksploatavimu susijusiems asmenims. 
Europos Parlamento Peticijų komitetas vakar apsvarstė Sąjūdžio prieš Astravo AE peticiją. Peticijų komiteto pirmininkė Dolors Montserrat pareiškė, kad Europos Parlamentas kvies Europos Komisiją nuolat dalintis informacija dėl Astravo atominės jėgainės, pažymėta, kad reikalingi atsakymai į iškeltus atominio saugumo klausimus – dėl to raštu bus kreipiamasi ir į ES Tarybos prezidentą.
„Sveikinu, kad formuojamos naujosios Lietuvos Vyriausybės lyderiai tarp savo prioritetų labai aiškiai įvardija Astravo atominės elektrinės blokadą. Tačiau tik su ES partneriais suderinti ir visiškai integruoti veiksmai duos teigiamą rezultatą, t.y. nešvarios ir nesaugios jėgainės elektros boikotą ir galiausiai elektrinės darbo sustabdymą“, – pabrėžia Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos pirmininkas Petras Auštrevičius.
Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos narys Arvydas Sekmokas, vienas peticijos iniciatorių, pažymi, kad europinis atsakas į Atominės elektrinės Astrave grėsmes yra žlugęs. “Pastangos padidinti šios jėgainės saugumą negali ištaisyti branduolinės saugos pažeidimų, o ypač grėsmės dėl netinkamai parinktos vietos. Situaciją ypač blogina tai, kad tokia politika skatina tolimesnę šios atominės elektrinės plėtrą, o jos antro bloko paleidimas numatomas 2022 metais. Vienintelis veiksmingas būdas priešintis grėsmei yra užkirsti kelią Baltarusijos elektros importui į Europos Sąjungą.“, – pabrėžia A. Sekmokas.
Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos narys, parlamentaras ambasadorius Žygimantas Pavilionis sako, kad reikia padaryti viską, jog sulauktume ES palaikymo Astravo klausimu. „Spalio 21 dieną Europos Parlamentas jau paragino įvesti visos ES draudimą importuoti elektrą iš Astravo – dabar mums reikia pasiekti, kad EP paragintų šiai pozicijai pritarti ir Europos Komisiją bei ES Tarybą. Negalime toliau nuolaidžiauti Rusijai dėl šios elektros importo, kaip tai iki šiol darė Lietuvos energetikos ministras“, – sako Ž. Pavilionis.

Daugiau informacijos:
Petras Auštrevičius
Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos pirmininkas
Tel. 862615114
--
Pagarbiai

Sąjūdžio prieš Astravo AE
Vykdantysis sekretorius
Matas Lasauskas
 
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis