ELTA

Seimo TS-LKD frakcijos narių pranešimas: užsienio reikalų ministras ir atestacinė komisija raginami nediskredituoti diplomatinės tarnybos

2020-10-30
13:16
Seimas
Pavilionis
Ažubalis
Zingeris
Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai Užsienio reikalų komitete Žygimantas Pavilionis, Audronius Ažubalis ir Emanuelis Zingeris išreiškia viešą pasipiktinimą galimais kadenciją baigiančio užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus ketinimais skirti kadenciją baigiantį energetikos ministrą Žygimantą Vaičiūną generaliniu konsulu Los Andžele ir ragina susilaikyti ne tik nuo šios kandidatūros skyrimo, bet ir nuo bet kokių kitų politinio pasitikėjimo asmenų paskyrimų diplomatais.
„Ministras Vaičiūnas padarė didelę žalą valstybei, nusileisdamas „Rosatom“ spaudimui ir atverdamas galimybes prekiauti Astravo atominės elektra Baltijos šalių rinkoje, tuo iš esmės atverdamas kelius Astravo paleidimui, nes atominė nebūtų paleista, jeigu šios galimybės nebūtų atvertos, ką garantavo 2018 m. sutarta, bet ministro persiderėta prekybos su trečiosiomis šalimis metodologija. Ministro veiksmus reikia įvertinti teisiškai tiek dėl žalos valstybei, tiek dėl akivaizdaus antiastravinių įstatymų pažeidimo, kuriuos ministras turėjo ginti, o ne juos išduoti – vietoje to, kad įsiklausytų į Prezidento ir Seimo raginimus sukurti visų ES šalių embargą Astravo elektrai, pradedant nuo Baltijos šalių, šis ministras, deja, veikė ar pasidavė veikimui priešinga kryptimi“, – teigė Ž. Pavilionis.
„Tokių dėl nacionalinių interesų tvirtai nekovojusių politinio pasitikėjimo pareigūnų skyrimas paskutinę minutę, pasinaudojant valdžių keitimosi pereinamuoju laikotarpiu, į paprastai karjeriniams diplomatams numatytas pareigas, ypač JAV, kur mes turime kovoti už kiekvieną paramos mūsų saugumui, gynybai, užsienio politikai, investicijoms centimetrą, kur šiuo metu turime apginti baltarusių laisvę ir sukurti koaliciją prieš Astravą, kuriam JAV galėtų įvesti net ir sankcijas, yra tiesiog neetiškas“, – teigė E. Zingeris.
„Seimo Užsienio reikalų komitetas nedalyvauja skiriant mūsų atstovus į generalinių konsulų pareigas, tačiau neabejoju, kad naujoji Vyriausybė atšauks visus panašius nueinančių politikų bandymus diskredituoti mūsų diplomatinę tarnybą paskiriant politikus, kurie priiminėjo kontraversiškus sprendimus ir kuri per paskutines dvi kairiųjų Vyriausybių kadencijas tokiais ir panašiais veiksmais buvo iš esmės labai susilpninta“, – teigė A. Ažubalis.

Kontaktams:
TS-LKD viešieji ryšiai
Tel. (8 5) 239 6506
El. p. tsfrakcija@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis