ELTA

Seimo nario Justo Džiugelio pranešimas: parlamentaras kreipėsi į VRK dėl pamintos rinkėjų teisės balsuoti faktinėje gyvenamojoje vietoje

2020-10-30
14:03
Seimas
Džiugelis
Remdamasis Seimo rinkimų II turo stebėtojų surašytais protestais ir viešai prieinama informacija parlamentaras Justas Džiugelis Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) apskundė Nemenčinės apygardos komisijų narių veiksmus, kai šie neleido balsuoti F5 formą užpildžiusiems rinkėjams, nors piliečiai pateikė įrodymų, kad faktiškai gyvena šioje apygardoje. Tokiu būdu, anot Seimo nario, buvo masiškai pažeidinėjama įstatymuose įteisinta piliečių teisė rinkti savo gyvenamosios vietos atstovą parlamente.
Jau pirmajame Seimo rinkimų ture buvo neleidžiama F5 formą užpildžiusiems Vilniaus rajono gyventojams balsuoti jų faktinėje gyvenamoje vietoje. Prieš antrąjį rinkimų turą J. Džiugelis viešai atkreipė dėmesį, kad taip paminamos įstatymuose įtvirtintos rinkėjų teisės, tačiau VRK, deja, nesiėmė atitinkamų priemonių. Iš stebėtojų skundų ir kitos viešai prieinamos informacijos tapo aišku, kad antrajame rinkimų ture ir vėl dideliam Nemenčinės apygardos gyventojų kiekiui buvo neleista balsuoti už savo gyvenamosios vietos kandidatą.
„Galbūt diktatorių valdomose šalyse, tokiose kaip Baltarusija, tokie metodai yra įprasti. Tačiau demokratinėje šalyje, kokia, tikiu, yra Lietuva, tokie grubūs rinkimų įstatymo pažeidimai yra netoleruotini, todėl kreipiausi į VRK, prašydamas įvertinti Nemenčinės apygardos rinkimų komisijų narių veiksmus“, – teigė J. Džiugelis, kurio kandidatūrą vienmandatėje Nemenčinės rinkimų apygardoje iškėlė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija.
Politikas primena, kad, remiantis skirtingais duomenimis, Vilniaus rajone gyvena apie 20–30 proc. žmonių, kurie dėl ugdymo įstaigų ar viešųjų paslaugų trūkumo Vilniaus rajone yra formaliai prisiregistravę kitose vietovėse. Šie piliečiai ten ir balsuoja dėl to, kad kitaip neleidžiama, nors įstatymai suteikia jiems galimybę balsuoti pagal faktinę jų gyvenamą vietą, pateikus gyvenimo joje įrodymų. Tai reikšmingai daro įtaką rinkimų rezultatams ir trukdo gyventojams išsirinkti jų interesus geriausiai atstovausiantį kandidatą.

Daugiau informacijos:
Seimo narys Justas Džiugelis
Mob. 8 656 88886
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis