ELTA

Seimas papildė sąrašą atvejų, kada valstybės ar savivaldybės įmonės galės mokėti mažesnę pelno įmoką

2020-11-05
11:53
2020 m. lapkričio 5 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimas pritarė Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIIP-5037(2), papildydamas teisės aktuose nustatytas sąlygas, kurioms esant Vyriausybė ar savivaldybės taryba gali nustatyti mažesnę valstybės ar savivaldybės įmonių mokėtiną pelno įmoką į valstybės ar savivaldybės biudžetą ir taip sudaryti prielaidas išsaugoti šių įmonių finansinį likvidumą ir tvarų šių įmonių veiklos tęstinumą.
Kaip pataisų pristatymo metu pažymėjo ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius, įstatymo projekto rengimą paskatino dėl koronaviruso (COVID-19) patiriami verslo suvaržymai tam tikruose ūkio sektoriuose, kuriuose veikia valstybės ir savivaldybės įmonės, ir dėl šių suvaržymų sukeltos neigiamos pasekmės valstybės ir savivaldybės įmonėms.
Šiuo metu galiojančiame Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatyme nustatyto dydžio pelno įmokos mokėjimas siejamas su praėjusiais finansiniais metais pasiektais įmonės rezultatais, tačiau valstybės ir savivaldybės įmonės nėra atleidžiamos nuo pelno įmokos mokėjimo, jeigu patiria veiklos suvaržymų tais metais, kuriais pelno įmoka turėtų būti pervedama į valstybės ar savivaldybės biudžetą.
Priimtais pakeitimais įstatyme įtvirtinta dar viena sąlyga, kurią tenkinant Vyriausybė ar savivaldybės taryba galės nustatyti mažesnę, negu nurodyta šio straipsnio 6 dalyje, valstybės ar savivaldybės įmonės pelno įmoką į valstybės ar savivaldybės biudžetą.
Įmoka galės būti mažinama, jei išmokėjus pelno įmoką įmonė taptų nemoki. Ši nuostata bus taikoma priimant sprendimus dėl įmonės paskirstytinojo pelno (nuostolių) paskirstymo už 2020 ir vėlesnius metus.
Tokiam sprendimui pritarė 78, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė vienas Seimo narys.
Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausioji specialistė
Saulė Eglė Trembo
Tel. (8 5) 239 6203, el. p. egle.trembo@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis