ELTA

Su rūkalais susijusių gaminių gamyba ir prekyba bus licencijuojama

2020-11-06
13:45
2020 m. lapkričio 6 d. pranešimas žiniasklaidai
Seimas priėmė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-3903(2), kuriomis nutarta licencijuoti su tabako gaminiais susijusių gaminių gamybą, didmeninę ir mažmeninę prekybą, nustatyti mažmeninės prekybos vietų ir būdų ribojimus ir didinti ekonomines sankcijas už šio įstatymo pažeidimus.
Pasak šio pasiūlymo iniciatoriaus, Seimo nario Vytauto Kernagio, šiuo metu su tabako gaminiais susijusių gaminių nei gamyba, nei prekyba nėra licencijuojama, o tai lemia sudėtingą subjektų, parduodančių šiuos gaminius, kontrolę ir didelį šių gaminių prieinamumą.
Priimtomis pataisomis nuspręsta su tabako gaminiais susijusiems gaminiams taikyti tokius pat kaip ir tabako gaminiams mažmeninės prekybos vietų ir būdų ribojimus. Lietuvoje bus draudžiama prekiauti su tabako gaminiais susijusiais gaminiais naudojant prekybos automatus, parduotuvėse, kioskuose ir kitose mažmeninės prekybos vietose, kuriose vaikams skirtų prekių dalis sudaro 50 ir daugiau procentų mažmeninės prekių apyvartos, taip pat farmacijos įmonėse, sveikatos priežiūros, švietimo, kultūros įstaigose, interneto kavinėse (interneto klubuose ir pan.
Seimo priimtos pataisos ne tik draus parduoti, bet ir rūkyti (vartoti) ir turėti elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles asmenims iki 18 metų. Be to, interneto svetainėse bus draudžiama nurodyti su tabako gaminiais susijusių gaminių (elektroninių cigarečių, elektroninių cigarečių pildyklių ir rūkomųjų žolinių gaminių) kainas.
Šios priemonės turėtų padėti mažinti elektroninių cigarečių ir (ar) elektroninių cigarečių pildyklių prieinamumą, ypač nepilnamečiams.
Už šiuos naujus teisės akto pakeitimus, kurie įsigalios 2021 m. gegužės 1 d., balsavo 67 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 2 parlamentarai (užsiregistravo 72 Seimo nariai).

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausiasis specialistas
Rimas Rudaitis
Tel. (8 5) 239 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis