ELTA

Šiaurės ir Baltijos šalių parlamentų Užsienio reikalų komitetų pirmininkai virtualiame susitikime aptarė situaciją Baltarusijoje

2020-11-09
11:17

Dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos keliamų grėsmių NB8 valstybių parlamentų Užsienio reikalų komitetų (URK) pirmininkų susitikimas vyko nuotoliniu būdu surengiant vaizdo skambučių konferenciją.
Šiame susitikime didelis dėmesys buvo skirtas padėčiai Baltarusijoje aptarti. Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis pažymėjo, kad Lietuva visada rėmė demokratinį judėjimą Baltarusijoje ir dabar nuo pat taikių protestų pradžios buvo šalia. Rugpjūtį po vadinamųjų rinkimų Lietuvos Seimas susirinko į neeilinę sesiją aptarti situacijos Baltarusijoje. Buvo priimtos kelios rezoliucijos, nepripažįstant Aliaksandro Lukašenkos teisėtu prezidentu ir raginant tarptautinę bendruomenę paremti Baltarusijos pilietinę visuomenę. Lietuva taip pat įvedė nacionalines sankcijas A. Lukašenkai ir kitiems Baltarusijos pareigūnams ir buvo pirmose gretose reikalaudami Europos Sąjungos sankcijų.
„Tačiau turime suprasti, kad A. Lukašenka neketina lengvai atsisakyti valdžios, o dabartinė situacija gali išlikti gana ilgai. Todėl turime stiprinti santykius su Baltarusijos pilietine visuomene. Turėtume teikti finansinę pagalbą nevyriausybinėms baltarusių organizacijoms, suteikti galimybę paprastiems baltarusiams pamatyti, kur galėtų nuvesti kelias į demokratiją. Turėtume stiprinti žmonių tarpusavio ryšius net ir esant dabartinėms pandeminės krizės sąlygoms. Baltarusiams turėtų būti pasiūlytos galimybės dalyvauti studentų mainuose ir kitose bendradarbiavimo programose ar iniciatyvose, kurios leidžia mums pasidalinti patirtimi ir plėtoti naujas nuomones, remiant demokratinę pertvarką,“ – teigė J. Bernatonis.
NB8 komitetų pirmininkai taip pat apsikeitė nuomonėmis apie prezidento rinkimus Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kitomis užsienio politikos aktualijomis.
Kitas NB8 URK pirmininkų susitikimas turėtų vykti kitais metais Danijos Karalystėje.
NB8 – neformalus penkių Šiaurės ir trijų Baltijos valstybių bendradarbiavimo formatas. 1992 m. rugpjūčio 17 d. Danijos Bornholmo saloje pasirašytoje Šiaurės šalių ministrų pirmininkų deklaracijoje buvo numatyta, kad aštuonios Šiaurės ir Baltijos valstybės – Suomija, Švedija, Danija, Norvegija, Islandija, Lietuva, Latvija, Estija – reguliariai bendradarbiaus įvairiose srityse.

Parengė
Seimo kanceliarijos Užsienio reikalų komiteto biuro vedėjas Evaldas Zelenka,
tel. (8 5) 239 6798, el. p. evaldas.zelenka@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis