ELTA

Seime pristatoma rezoliucija dėl teisės viršenybės ir moterų teisių pažeidimų Lenkijoje

2020-11-10
08:56
2020-11-10
Pranešimas žiniasklaidai
Šiandien Seime bus svarstoma rezoliucija, kuria smerkiamas Lenkijos Konstitucinio Tribunolo sprendimas praktiškai uždrausti abortus šalyje, kaip drastiškai apribojantis moterų teises ir pažeidžiantis pagrindinius Europos Sąjungos (ES) vertybinius principus.
Rezoliucijos autorė Seimo Reprodukcinės sveikatos ir teisių grupės pirmininkė, Moterų grupės vicepirmininkė socialdemokratė Dovilė Šakalienė sako, jog būdami artimais Lenkijos kaimynais bei sąjungininkais turime pareigą atkreipti dėmesį į daromas klaidas, kurių vėliau pasireiškianti žala yra įrodyta.
„Lenkija yra ypatingai svarbi Lietuvai ir kaip tik todėl esame taip susirūpinę. Jei artimiausias draugas daro didelę klaidą – turime moralinę pareigą jį sustabdyti, paraginti atsikvošėti ir ištaisyti žalą. Draudimas nutraukti nėštumą esant rimtoms medicininėms indikacijoms, pavyzdžiui vertimas moterį prieš jos valią nešioti vaisių, kuris mirs dar įsčiose ar iškart po gimdymo dėl su gyvybe nesuderinamos sveikatos būklės, gali būti traktuojama kaip Europos žmogaus teisių konvencijos 3 straipsnio, draudžiančio kankinimą ir nežmonišką elgesį, pažeidimas. Kilniais tikslais dangstomų veiksmų kaina bus moterų emocinė bei fizinė sveikata ir gyvybės“, - teigia D. Šakalienė.
Parlamentarė taip pat akcentuoja, jog abortų draudimas atneša priešingus rezultatus, nei deklaruoja tokios pozicijos šalininkai.
„Siauras radikalus religinių dogmų traktavimas negali būti demokratinės ir žmogaus teises ginančios valstybės šeimos politikos pagrindas. Moters teisė į savo kūną ir reprodukcinių teisių apsauga yra imperatyvi, o drastiškas jų ribojimas yra grubus žmogaus teisių pažeidimas. Vienintelės veiksmingos priemonės mažinti abortų skaičių yra lytinis švietimas, prieinama kontracepcija ir efektyvios paslaugos bei pagalba moterims, kurios jaučiasi verčiamos nutraukti nėštumą dėl patiriamo smurto ar skurdo“, - pabrėžia D. Šakalienė.
Europos Tarybos Parlamentinė asamblėja dar 2008 metais rezoliucijoje Nr. 1607 pažymėjo, jog „abortų draudimas nenulemia, kad jų bus mažiau, o tiesiog veda prie nelegalių abortų, kurie kur kas labiau traumuoja ir padidina besilaukiančių [moterų] mirties riziką ir/ar veda prie abortų „turizmo“.
Abortų draudimas taip pat prieštarauja įsipareigojimams pagal Jungtinių Tautų (JT) Konvenciją dėl visų formų diskriminavimo panaikinimo moterims – JT Moterų diskriminacijos panaikinimo komitetas jau seniau pateikė išvadas Lenkijai, kad šis draudimas sukelia sunkias pasekmes moterų gyvybei, sveikatai ir gerovei.
Su visu rezoliucijos tekstu galite susipažinti čia.
LSDP komunikacijos skyrius.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis