ELTA

Parlamente prisiekia XIII Seimo nariai

2020-11-13
13:31
Seimas
Priesaika
Šiandien, lapkričio 13 d., 2020–2024 metų kadencijos Seimas susirinko į pirmąjį posėdį. Parlamento darbas prasidėjo iškilminga dalimi istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje.
Kaip nustatyta Seimo statute, pirmąjį kadencijos Seimo posėdį pradėjo vyriausias pagal amžių išrinktas Seimo narys. Ši garbė atiteko 77-erių sulaukusiam Seimo nariui Antanui Vinkui, kuris posėdžiui pirmininkaus tol, kol bus išrinktas Seimo Pirmininkas.
Kaip tvirtino posėdžio pirmininkas A. Vinkus, Lietuvos žmonės laukia ne tik greitų ir išmintingų sprendimų, bet ir padorumo bei pagarbos vieni kitiems. „Būti Seimo nariu nėra vien garbė ir populiarumas, tai yra didelė atsakomybė ir pareiga tarnauti tautai ir kiekvienam rinkėjui, kurie mumis patikėjo ir mus įpareigojo girdėti tautos balsą ir jos problemas. Seimo narys privalo vadovautis tautos referendume patvirtinta Konstitucija ir nepamiršti, kad valstybę kuria Tauta“, – pradėdama pirmąjį Seimo posėdį sakė Seimo narys A. Vinkus.
Pasak posėdžio pirmininko, Seimas gali ir privalo įrodyti, kad jis savo veiklos pavyzdžiu gali padėti kiekvienam Lietuvos piliečiui būti stipresniu ir laimingesniu, galinčiu sėkmingai kurti ir dirbti savo tėvynei.
Išrinktą Seimą pasveikinti atvyko Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.
Sveikindamas naujai išrinktą parlamentą, Respublikos Prezidentas G. Nausėda pabrėžė, kad naujas Seimas darbą pradeda sudėtingu metu. „Jums, naujajam Lietuvos Respublikos Seimui, kartu su būsima Vyriausybe, teks atsakomybė suvaldyti vieną didžiausių pastarojo meto krizių. Susirinkote į pirmąjį posėdį tuo metu, kai visa šalis liepsnoja infekcinio pavojaus raudoniu, kai medikai neramiai skaičiuoja sunkiems ligoniams liekančias lovas, o verslo įmonės – besikaupiančius nuostolius“, – kalbėjo šalies vadovas.
Prezidentas pakvietė išrinktus Seimo narius Jus siekti, kad Lietuva būtų stipri, teisinga, žalia ir inovatyvi valstybė. „Valstybė, kuri pasitiki savimi, nes vienas kitu pasitiki ir jos piliečiai. Valstybė, kuri ne vien rūpinasi šia diena, bet ir investuoja į ateitį, užtikrindama tvarią žalios ekonomikos plėtrą. Valstybė, kurioje sunkus darbas ir užsispyrimas leidžia žmogui įgyvendinti savo svajones“, – sakė G. Nausėda, pridurdamas yra pasirengęs ne tik kalbėti, bet ir klausytis, ne tik reikalauti, bet ir pripažinti kitos pusės argumentų svorį.
Naujieji Seimo nariai tylos minute pagerbė anapilin iškeliavusių Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų ir buvusių Seimo narių ir visų už Lietuvos laisvę žuvusių atminimą.
Pirmajame Seimo posėdyje Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė paskelbė Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą dėl galutinių Seimo rinkimų rezultatų ir perskaitė išrinktųjų Seimo narių sąrašą.
Kaip teigė L. Matjošaitytė, Vyriausioji rinkimų komisija negavo nė vieno prašymo atsisakyti Seimo nario įgaliojimų.
Pirmajame posėdyje ceremonijoje Seimo narių priesaikas priima Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas. Baigęs skaityti priesaiką, Seimo narys pasirašo vardinį priesaikos lapą. Seimo narys, prisiekęs būti ištikimas Lietuvos Respublikai, įgyja visas Tautos atstovo teises.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausiasis specialistas
Rimas Rudaitis
Tel. (8 5) 239 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt



50595979818_105c97a3b8_c.jpg

50596720171_77e0949a94_c.jpg

50596720381_9a43cc96e3_c.jpg
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis