Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija

J.Narkevič: tęsiame darbus dėl geležinkelio ruožo Balstogė-Vilnius-Gardinas atstatymo ir modernizavimo

2020-11-17
11:03
Laikinai einantis susisiekimo ministro pareigas Jaroslav Narkevič laišku kreipėsi į Lenkijos infrastruktūros ministrą Andrzej Adamczyk dėl geležinkelio ruožo Balstogė-Vilnius-Gardinas tiesimo galimybių vertinimo. Šiame ruože siūloma sukurti geležinkelių infrastruktūrą, pritaikytą greitiesiems traukiniams.
„Šių metų rugsėjį, Lietuvoje viešint Lenkijos infrastruktūros ministrui Andrzej Adamczyk tarp kitų klausimų aptarėme ir mano inicijuotą, dėl galimybės sukurti papildomą susisiekimą greitaisiais traukiniais tarp trijų valstybių: Lenkijos, Lietuvos ir Baltarusijos. Tuomet sutarėme, kad ties šiuo klausimu bus dirbama ir toliau. Tad tęsdamas šį darbą, bei vykdydamas susitarimą tarp dviejų šalių ministrų, kreipiausi į Lenkijos infrastruktūros ministrą dėl geležinkelio ruožo Balstogė-Vilnius-Gardinas tiesimo galimybių vertinimo analizės. Galimybių analizė turėtų detaliai išnagrinėti infrastruktūros ir lėšų poreikį, siekiant sukurti šiame ruože sąlygas tarptautiniam susisiekimui greitaisiais keleiviniais traukiniais“, - sako l. e. ministro pareigas J. Narkevič.
Tikimasi, kad ši iniciatyva taip pat konkrečiais darbais prisidės prie ES iniciatyvos paskelbti 2021-uosius metus geležinkelių transporto metais. Dėl ženkliai mažesnio poveikio aplinkai geležinkelių transportas yra pranašesnis už kitas transporto rūšis, o šio transporto plėtra ir skatinimas atitinka Europos Sąjungos tikslus transporto ir aplinkosaugos srityse. Sukuriant papildomą susisiekimą greitaisiais traukiniais ir modernizavus Balstogė-Gardinas-Vilnius geležinkelio ruožą, atsirastų galimybė greičiau keliauti, sumažėtų automobilių srautai, linija taip pat atgaivintų ir pasienio regionus, palengvintų prekių ir paslaugų judėjimą, skatintų turizmą ir kultūrinius mainus bei ekonominius ir kultūrinius ryšius su kaimyninėmis šalimis.
Laikinai einančio susisiekimo ministro pareigas J. Narkevič laiškas – iniciatyva atlikti ekonominę analizę, kuri leistų toliau tęsti diskusijas dėl minėto geležinkelio ruožo modernizavimo tikslingumo.
Susisiekimo ministerija primena, kad jau vykdomi darbai atkuriant geležinkelio liniją Marcinkonys – Druskininkai – valstybės siena su Baltarusija.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis