ELTA

L. Linkevičius dalyvaus ES Užsienio reikalų tarybos posėdyje

2020-11-18
16:17
Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius
Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt
                    
2020-11-18

Pranešimas spaudai

Lapkričio 19 dieną laikinai einantis užsienio reikalų ministro pareigas Linas Linkevičius vaizdo konferencijos būdu dalyvaus neeilinėje Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje (URT). Svarbiausi Tarybos klausimai – rinkimai JAV, situacija Baltarusijoje, Kalnų Karabache, Afganistane ir Viduržemio jūros rytuose bei iššūkiai daugiašalei sistemai.

ES valstybių užsienio reikalų ministrai tarsis dėl ES-Baltarusijos santykių peržiūros, aptars tolesnes ES sankcijas. Nepaisant visų tarptautinės bendruomenės pastangų, Aliaksandras Lukašenka dar labiau eskaluoja situaciją: toliau vykdomos valstybės represijos ir oponentų persekiojimas, suimti arba priverstinai išvykę beveik visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai, režimas nesutinka kalbėtis su opozicija ir nepriima siūlymų dėl tarpininkavimo sprendžiant konfliktą dialogo būdu. Lapkričio 6 dieną ES įvedė tikslines sankcijas A. Lukašenkai ir dar 14 kitų asmenų, laikomų atsakingais už rinkimų rezultatų klastojimą ir smurtą prieš protestuotojus.

Ministrai taip pat aptars lapkričio 3 dieną vykusių JAV prezidento ir Kongreso rinkimų rezultatus, transatlantinio dėmens stiprinimą bei bendradarbiavimo su naująja JAV administracija prioritetus.

Tarybos metu bus diskutuojama apie iššūkius, su kuriais susiduriama daugiašalėje sistemoje sprendžiant šiandienos geopolitinius klausimus. ES siekia stiprinti savo vaidmenį tarptautinėje erdvėje bei taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką, ginti demokratinius principus, žmogaus teises.
Tarybos išvadomis planuojama priimti ES žmogaus teisių ir demokratijos veiksmų planą 2020-2024 metams, kuris numatys ES žmogaus teisių ir demokratijos prioritetus santykiuose su trečiosiomis šalimis.

Po Tarybos vyks nuotolinis ministrų susitikimas su Palestinos užsienio reikalų ministru Riyadu Al-Malakiu, kurio metu bus aptarta padėtis Palestinoje ir Artimųjų Rytų taikos procesas.


URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534
Facebook | Twitter | Flickr | Youtube
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis