ELTA

Siūlymams tobulinti Seimo darbo reglamentavimą po pateikimo pritarta

2020-11-19
15:47
Seimas
Reglamentavimas
Tobulinant Seimo darbo reglamentavimą parlamentarai nusprendė pradėti eilės Statuto straipsnių pakeitimų projektų svarstymo procedūras.
Projektu Nr. XIVP-19 siūloma Statute įtvirtinti, kad Seimo sesijos darbų programa sesijos metu nekeičiama.
„Siūlome padaryti nedidelę pataisą, kad, norint projektą įrašyti į darbotvarkę, jis nebūtinai turi būti sesijos darbų programoje ir nereikia formaliai pildyti sesijos darbų programos vien tam, kad leistume pradėti svarstyti tą projektą. Tokiu būdu opozicijos frakcija, sudarydama savo darbotvarkę visiškai neturėtų žiūrėti, ar tas projektas yra, ar nėra darbų programoje, sudarytų taip, kaip nori, ir visi tie projektai būtų svarstomi“, – pristatydamas pataisas sakė Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.
Projektu Nr. XIVP-20 siūloma tikslinti Seimo laikinųjų komisijų formavimo reglamentavimą. Šiuo metu galiojančiame Statute įtvirtinta, kad Seimas privalo sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, jeigu to pareikalauja ketvirtadalis Seimo narių.
„Kitaip sakant, ketvirtadalis Seimo narių gali nuspręsti už visą Seimą. Konstitucinis Teismas ne kartą yra išaiškinęs, kad visus klausimus Seimas turi nuspręsti įprasta tvarka, savo atitinkamu nutarimu. Aš siūlau šią antikonstitucinę normą sutvarkyti, parašant, kai yra ketvirtadalio Seimo narių iniciatyva, dėl tokios komisijos įsteigimo Seimas tą klausimą sprendžia artimiausiame posėdyje. Bet spręsti turi būtent Seimas“, – sakė J. Razma.
Projektu Nr. XIVP-21 Statute siūloma įtvirtinti naują parlamentinės kontrolės įrankį.
Pasak projektą pristačiusio Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Andriaus Vyšniausko, siūloma sustiprinti Seimo komitetus ir suformuoti praktiką, kad Seimas kiekvienos sesijos pradžioje nustatytų tam tikras temas ir pavedimus komitetams atlikti parlamentinius tyrimus ir paruošti Seimo pranešimus: „Manome, kad šitas įrankis tiesiog leistų komitetams susitelkti į analizę, į analitiką ir į svarbių klausimų išanalizavimą. Svarbu paminėti tai, kad tokiu atveju komitetas pranešimo rašymui paskirtų du atstovus: vieną iš daugumos, vieną iš mažumos.“
Projektu Nr. XIVP-22 siūloma iš nuolatinių Seimo komisijų sąrašo išbraukti Migracijos komisiją. Siūloma, kad būtų sudarytos šios nuolatinės komisijos: Seimo Etikos ir procedūrų komisija, Peticijų komisija, Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija.
Pateiktus projektus nuspręsta svarstyti skubos tvarka lapkričio 24 d.
Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausioji specialistė
Saulė Eglė Trembo
Tel. (8 5) 239 6203, el. p. egle.trembo@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis