ELTA

Kaimo reikalų komitetas aptarė gyvūnų gerovės ir pasėlių deklaravimo aktualijas

2020-12-02
17:02
Seimas
Komitetas
Kaimas

Rūpestis dėl audinių ir kitų gyvūnų gerovės
Nuotoliniu būdu posėdžiavęs Seimo Kaimo reikalų komitetas, dalyvaujant gausiam būriui visuomenininkų, apsvarstė COVID-19 plitimo kailinių žvėrelių ūkiuose prevencijos ir kitų gyvūnų apsaugos, taip pat jų gerovės klausimus.
Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM), Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai informavo Komitetą apie minėtos ligos plitimo suvaldymą Jonavos rajone esančiame bendrovės „Danmink“ audinių ūkyje. Šioje savivaldybėje įvesta ekstremalioji situacija, skelbiama, kad jau nugaišo apie 1,2 tūkst. užsikrėtusių audinių. Šiuo metu dedamos visos įmanomos pastangos, kad ši klastinga liga toliau neplistų. Lietuvoje auginamų kailinių žvėrelių skaičius jau buvo perkopęs net du milijonus, tačiau pastaraisiais metais jų skaičius sumažėjo iki maždaug 1,5 milijono.  
Komitetas išklausė ŽŪM ir VMVT atstovų informaciją apie gyvūnų gerovės užtikrinimą, taip pat visuomeninių organizacijų pasiūlymus. Šiais metais labai padaugėjo nusiskundimų dėl gyvūnų gerovės ir jų apsaugos. VMVT per keletą mėnesių gavo net 443 pranešimus dėl gyvūnų gerovės pažeidimų, beveik 60 proc. jų pasitvirtino. Nustačius grubius gyvūnų laikymo tvarkos pažeidimus 219 šuniukų buvo perduota laikinai globai. Be to, VMVT priėmė 91 sprendimą dėl gyvūnų konfiskavimo. Gaunama vis daugiau pasiūlymų griežtinti sankcijas pažeidėjams, įvesti visuotinį kai kurių gyvūnų ženklinimą.     
Komitetas pradėjo svarstyti ir su tuo susijusius Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymų pakeitimo įstatymų projektus, kuriuos nusprendė sujungti į vieną. Projekto svarstymą numatoma tęsti artimiausiame Komiteto posėdyje kitą savaitę.
Pasėlių deklaravimas – mažės administravimo našta, didės skaitmenizavimas
Komitetas apsvarstė žemės ūkio naudmenų deklaravimo 2021 m. naujoves. Posėdyje šias aktualijas pristatę Žemės ūkio ministerijos, Nacionalinės mokėjimo agentūros ir Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo plėtros centro atstovai akcentavo, kad einama administracinės naštos ir biurokratizmo mažinimo keliu, numatoma švelninti sankcijas už mažareikšmius pareiškėjų pažeidimus, o taipogi plačiau taikyti skaitmenizavimą. Tačiau buvo patikinta, kad ir ateityje bus stiprinama žemės ūkio veikla neužsiimančių pareiškėjų, vadinamųjų „sofos ūkininkų“, kontrolė. 
2020 m. Lietuvoje pasėlius ir kitas žemės ūkio naudmenas deklaravo beveik 125 tūkst. pareiškėjų, o bendras deklaruotas plotas sudarė daugiau kaip 2,9 mln. hektarų. Jau daugelį metų stebima pareiškėjų skaičiaus mažėjimo ir deklaruojamo ploto didėjimo tendencija. Dėl to vidutinis deklaruojamas plotas nuolat didėja, šiuo metu jis sudaro 24 ha.
Komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis pakvietė dar kartą grįžti prie aptartų svarbių parlamentinės kontrolės klausimų svarstymo, kai bus suformuota ir patvirtinta nauja Žemės ūkio ministerijos vadovybė. 
Parengė
Kaimo reikalų komiteto biuro vedėjas Romaldas Abugelis
Tel. (8 5) 239 6764, el. p. romaldas.abugelis@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis