ELTA

Auditoriai tikrina intelektinės nuosavybės apsaugą ES

2020-12-03
12:43
Auditoriai
Intelektinė
Nuosavybė
Intelektinė nuosavybė yra gyvybiškai svarbi ES ekonomikai. Todėl užtikrinimas, kad ji būtų tinkamai apsaugota bendrojoje rinkoje, yra vienas iš pagrindinių Sąjungos konkurencingumo elementų. Atsižvelgdami į tai, Europos Audito Rūmai pradeda auditą, kad įvertintų ES intelektinės nuosavybės apsaugos sistemos veiksmingumą.
Intelektinė nuosavybė yra labai svarbi Europos ekonomikai. Intelektinės nuosavybės teisės (INT) skatina inovacijas, kūrybiškumą ir technologinę plėtrą. INT taip pat apsaugo nuo neleistino kopijavimo ir taip užkerta kelią klastojimui ir piratavimui. Tai sudėtinga ir vis didėjanti problema. Tai ne tik kenkia ekonomikai, bet gali būti ir visuomenės saugumo problema, kaip aiškiai matyti COVID-19 pandemijos metu.
Tai ypač pasakytina apie sektorius, kuriuose ES įmonės pirmauja pasaulyje: drabužių, prabangos prekių ir vaistų. Tai tik keletas tokių pavyzdžių. Apskaičiuota, kad pramonės šakos, kurios labai priklauso nuo intelektinės nuosavybės, sukuria beveik 45 % ES BVP (6,6 trilijono eurų) ir beveik trečdalį visų ES darbo vietų.
„Dėl veiksmingų intelektinės nuosavybės teisių užtikrinimo priemonių nebuvimo atgrasoma nuo inovacijų ir kūrybiškumo bei mažėja investicijos, – teigė už auditą atsakinga Europos Audito Rūmų narė Ildikó Gáll-Pelcz. – Todėl INT yra itin svarbios vidaus rinkos sėkmei.“
ES sukūrė reglamentavimo pagrindą, kuriuo siekiama suderinti INT visoje ES. Kartu su valstybėmis narėmis Europos Komisijai ir kitoms ES įstaigoms, pavyzdžiui, ES intelektinės nuosavybės tarnybai (EUIPO), tenka didelė atsakomybė užtikrinti tinkamą ir vienodą INT apsaugą visoje ES.
Ką tik pradėto audito metu daugiausia dėmesio skiriama ES prekių ženklams, Bendrijos dizainams ir ES geografinėms nuorodoms. Jo metu siekiama įvertinti, ar šios INT yra tinkamai apsaugotos bendrojoje rinkoje.
Bendra informacija
Intelektinė nuosavybė – tai proto kūrinys, pavyzdžiui, išradimai, meno kūriniai, simboliai, vardai ir atvaizdai, naudojami prekyboje. Pagal tarptautines sutartis intelektinės nuosavybės teisės tradiciškai skirstomos į dvi kategorijas:
—         literatūros kūrinių, filmų ir muzikos autorių teises;
—         pramoninės nuosavybės teises, apimančias patentus (išradimus), prekių ženklus, dizainus ir geografines nuorodas (GN).
2020 m. lapkričio 25 d. Europos Komisija paskelbė naują Intelektinės nuosavybės veiksmų planą, skirtą ES ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo iniciatyvai remti.
Šiandien paskelbtoje preliminarioje audito apžvalgoje pateikiama informacija apie vykdomą audito užduotį, susijusią su intelektinės nuosavybės teisių ES apsauga. Auditą planuojama užbaigti antrąjį 2021 m. pusmetį. Preliminarios audito apžvalgos parengtos remiantis prieš auditą atliktu parengiamuoju darbu ir neturėtų būti laikomos audito pastabomis, išvadomis ar rekomendacijomis. Visa preliminari audito apžvalga anglų kalba pateikta Audito Rūmų interneto svetainėje (eca.europa.eu).
2019 m. gegužės mėn. Audito Rūmai paskelbė nuomonę dėl EUIPO.
Kontaktai spaudai dėl šios preliminarios apžvalgos
Vincent Bourgeais, e. paštas vincent.bourgeais@eca.europa.eu,
tel. (+352) 4398 47 502, mob. tel. (+352) 691 551 502


__________________________________________________
ECA Press
12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxembourg
E: press@eca.europa.eu @EUauditors eca.europa.eu
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis