ELTA

Europos reikalų komiteto nariai aktyviai dalyvavo virtualiame Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) posėdyje

2020-12-03
12:48
Seimas
Komitetas
Morkūnaitė
Lapkričio 29 d. – gruodžio 1 d. Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė Mikulėnienė, Komiteto pirmininko pavaduotojai Audronius Ažubalis ir Domas Griškevičius, taip pat Komiteto narys Lukas Savickas dalyvavo Vokietijos Bundesrato kartu su Vokietijos Bundestagu organizuotame virtualiame Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) posėdyje.
Pirmąją renginio dieną (lapkričio 29 d.) Europos Sąjungos (ES) nacionalinių parlamentų ir Europos Parlamento atstovai keitėsi nuomonėmis apie tolesnius ES ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) santykius, aptarė ES bendradarbiavimo pandemijų atvejais, taip pat ir sveikatos apsaugos srityje, klausimus, įvertino Vokietijos pirmininkavimo ES Tarybai rezultatus.
Komiteto pirmininkė R. Morkūnaitė Mikulėnienė pažymėjo: „svarbiausias dalykas, kad tarptautinė bendruomenė galėtų veikti remdamasi bendromis taisyklėmis, pagrįstomis teisinės valstybės principu bei esamais susitarimais“. Ji taip pat pasidžiaugė, kad išrinktasis JAV prezidentas planuoja grįžti prie klimato kaitos temos, kuri yra svarbi ne tik ES, bet ir visam pasauliui.
Nacionalinių parlamentų ir Europos Parlamento atstovai, keisdamiesi nuomonėmis dėl ES bendradarbiavimo pandemijų metu, aptarė jau taikytas ES bendradarbiavimo priemones ir naujus pasiūlymus šioje srityje.
Komiteto narys L. Savickas pažymėjo, kad nepaisant tam tikrų kliūčių pandemijos pradžioje, ES sėkmingai išlaikė vienybės, solidarumo ir bendradarbiavimo išbandymą. Komiteto narys pabrėžė, kad ir tolesnės bendros pastangos tęsiantis krizei labai svarbios: suderinti veiksmai testavimo, skiepijimo, karantino taisyklių klausimais; kova su dezinformacija; pagalba kaimyninėms šalims; sklandus prekių ar paslaugų teikimas.
COSAC posėdyje aptarti ir Vokietijai jos pirmininkavimo ES Tarybai metu kilę iššūkiai bei rezultatai, kuriuos pavyko pasiekti: COVID-19 pasekmių suvaldymas, derybos dėl būsimos daugiametės finansinės perspektyvos, „Brexit“ derybos, žalioji ir skaitmeninė pertvarka, kiti aktualūs ES darbotvarkės klausimai.
Komiteto pirmininko pavaduotojas D. Griškevičius, padėkojęs Vokietijai už pastangas vadovauti ES žaliajai transformacijai, kartu išreiškė nuogąstavimus dėl Baltarusijos atominės elektrinės. D. Griškevičius pažymėjo, kad „Lietuva vertina nuolatinę Vokietijos paramą mūsų teisėtiems aplinkosaugos ir branduolinės saugos rūpesčiams dėl Baltarusijos atominės elektrinės. Šis klausimas tebėra nepaprastai svarbus ir neatidėliotinas, nes jau pradėti elektros energijos bandymai, o Baltarusija vis dar nepaiso aukščiausių branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartų ir ES streso testų rekomendacijų“.
Gruodžio 1 d. COSAC nuotoliniame posėdyje dalyvavę Europos parlamentų atstovai pasikeitė nuomonėmis apie ES ateitį ir planuojamą konferenciją dėl Europos ateities, taip pat aptarė, kokia turėtų būti atsakinga ES partnerystė su Afrika.
Diskusijoje dalyvavęs Komiteto pirmininko pavaduotojas A. Ažubalis, pasisakydamas apie ES ateitį pažymėjo, kad Seimas aktyviai diskutuoja ES ateities klausimais, ir informavo kolegas, jog Seimo Europos reikalų komitetas kartu su Užsienio reikalų komitetu yra priėmę bendrą nuomonę dėl ES ateities. Komiteto pirmininko pavaduotojas pabrėžė, kad visos ES valstybės narės turi būti vertinamos kaip lygiavertės partnerės, todėl abejojama dėl pasiūlymų keisti ES sutartis.
Pasikeitę nuomonėmis Europos ateities klausimu COSAC posėdyje dalyvavę parlamentų atstovai aptarė ES santykių su Afrika perspektyvas. ES santykiai su Afrika yra tarp pagrindinių naujosios Europos Komisijos prioritetų. Europos Komisija siekia, kad Afrika taptų lygiaverčiu partneriu atsižvelgiant į tai, jog Afrika tampa jauniausiu kontinentu, taigi ir didžiausia perspektyvia prekybos rinka, skiria daug dėmesio regioninei integracijai, modernizacijai ir skaitmenizavimui.
Į COSAC konferenciją susirenka komitetų, atsakingų už Europos reikalus ES valstybėse narėse ir Europos Parlamente, atstovai. Tai kas šešis mėnesius vykstantis forumas, kuris skatina nacionalinius parlamentus ir Europos Parlamentą keistis informacija ir geriausia praktika.

Daugiau informacijos:
Europos reikalų komiteto biuro patarėja
Elzė Kolelė, tel. (8 5) 239 6498
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis