ELTA

Siūlymams tobulinti Seimo darbo reglamentavimą po svarstymo pritarta

2020-12-03
14:05
Seimas
Darbas
Reglamentavimas
Seimas po svarstymo pritarė eilės Statuto straipsnių pakeitimų projektams, kuriais tobulinamas parlamento darbo reglamentavimas.
Projektu Nr. XIVP-19(2) siūloma Statute įtvirtinti, kad Seimo sesijos darbų programa sesijos metu nekeičiama. Numatoma, kad Seniūnų sueigai teikiant Seimui į savaitės posėdžių darbotvarkę įrašyti klausimą, kuris nėra įtrauktas į Seimo sesijos darbų programą, į Seimo savaitės posėdžių darbotvarkę šis klausimas galėtų būti įrašytas atskiru Seimo protokoliniu sprendimu. Tokiu atveju Seimo sesijos darbų programos keisti nereikėtų.
Reglamentuojant savaitės posėdžių darbotvarkės sudarymą tokiais atvejais, siūloma nustatyti, kad Seimas pirmiausia balsuotų dėl klausimų, kurie neįtraukti į Seimo sesijos darbų programą, įtraukimo į Seimo savaitės posėdžių darbotvarkę, o po to – dėl visos darbotvarkės patvirtinimo.
Projektu Nr. XIVP-20(2) siūloma tikslinti Seimo laikinųjų komisijų formavimo reglamentavimą. Šiuo metu galiojančiame Statute įtvirtinta, kad Seimas privalo sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, jeigu to pareikalauja ketvirtadalis Seimo narių.
Siūloma, kad ne mažesnei kaip 1/4 Seimo narių grupei raštu pareikalavus sudaryti laikinąją kontrolės arba tyrimo komisiją, Seimas artimiausio posėdžio metu priimtų sprendimą dėl tokios komisijos sudarymo.
„Turime paisyti Konstitucijos ir Seimo statuto bendrų principų, kad čia nutarimai priimami Seimo narių balsais. Negali būti taip, kad ketvirtadalis Seimo narių pareikalauja kažko ir tai automatiškai tampa viso Seimo pozicija“, – sakė Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.
Projektu Nr. XIVP-21(2) Statute siūloma įtvirtinti naują parlamentinės kontrolės įrankį. Siūloma, kad kiekvienos eilinės sesijos metu, išskyrus pirmąją naujai išrinkto Seimo sesiją, komitetai, svarstydami Seimo sesijos darbų programos projektą, galėtų pateikti Seimui tvirtinti pranešimų jų siūlomais svarstyti svarbiausiais valstybės ir visuomenės gyvenimo klausimais temas pagal komiteto veiklos kryptis. Komitetas pranešimo rašymui paskirtų du atstovus: vieną – iš daugumos, vieną – iš mažumos. Dėl galutinio pranešimo teksto apsispręstų visas komitetas.
Projektu Nr. XIVP-22(2) siūloma iš nuolatinių Seimo komisijų sąrašo išbraukti Migracijos komisiją.
„Į Statutą yra įrašomos tokios kertinės, pagrindinės komisijos, ir tarp jų buvo atsidūrusi ir Migracijos komisija. Mūsų siūlymas yra panaikinti šią komisiją. Tam tikrus dalykus jau įrašėme į Ateities komiteto funkcijas, ir esame įsipareigoję komitete pažiūrėti, ar kai kurių kitų komitetų funkcijose neturėtų būti įrašytos Migracijos komisijos funkcijos, nes, pripažinkime, Migracijos komisija, kažin ar pasiteisino ir ar praeitoje kadencijoje mes ką nors apie jos veiklą girdėjome“, – sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.
Siūloma, kad būtų sudarytos šios nuolatinės komisijos: Seimo Etikos ir procedūrų komisija, Peticijų komisija, Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija.
 
Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausioji specialistė
Saulė Eglė Trembo
Tel. (8 5) 239 6203, el. p. egle.trembo@lrs.lt
 
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis