ELTA

Japonijos ambasada Lietuvoje

2020-12-04
09:52
Sutelktinio finansavimo parama iš Japonijos Sugiharos namų muziejui Kaune

Spaudos pranešimas

2020 – 12 – 04


Lapkričio mėnesio pradžioje, dėl susiklosčiusios situacijos Lietuvoje, karantinas buvo įvestas antrą kartą. Įvairios įstaigoms teko vėl užsidaryti, tarp jų ir Sugiharos muziejui Kaune.
Tikriausiai nemažai kam žinoma, kad, koronaviruso pandemijai prasidėjus, įvairios Japonijos organizacijos bei privatūs asmenys surinko ir įteikė Sugiharos muziejui paramą, linkėdami tolimesnio sėkmingo gyvavimo. Ypač įspūdinga parama (70 000 EUR) pasiekė iš Gifu prefektūros, Yaotsu miestelio bei Lietuvos garbės konsulato Gifu prefektūroje ir tapo svarbiu indėliu, tęsiant Sugiharos muziejaus veiklą.

Dėl antros koronaviruso plitimo bangos paskelbto karantino kol kas yra labai sunku numatyti kada japonų turistai sugrįš į Sugiharos namus. Tačiau tvyrant tokiai sunkiai situacijai atėjo džiugi žinia apie sutelktinio finansavimo (crowdfunding) pasisekimą. Šis sutelktinis finansavimas buvo organizuojamas „Kauno Sugiharos muziejaus išsaugojimo grupės“, į kurią susibūrė Japonijos turizmo agentūros „Eurasia Travel Co.,Ltd.” darbuotojai – savanoriai kartu su Sugiharos fondu „Diplomatai už gyvybę“.

Šios iniciatyvos organizatoriai, kaip kelionės vadovai, daug kartų lankėsi Sugiharos muziejuje Kaune kartu su japonų turistais. Jie buvo giliai sujaudinti Chiune Sugiharos humanistinio poelgio bei dvasios. Apsilankius muziejuje, galima daug sužinoti apie žydų genocido istoriją ir dar stipriau pajausti Chiune Sugiharos kančią, humanizmo bei tolerancijos dvasią. Japonai kelionės vadovai, iš arčiau pažindami ir tiesiogiai matydami tokį svarbų Sugiharos muziejaus vaidmenį, suprato, kad atėjo jų eilė padėti Sugiharos muziejui, perteikiančiame Chiune Sugiharos nuopelnus. Tokių minčių paskatinti jie organizavo sutelktinį finansavimą.

Šis sutelktinis finansavimas vyko rugsėjo 1 – spalio 31 d., per du mėnesius net 1164 žmonės išreiškė palaikymą ir surinko ženkliai pradinį tikslą (8 000 000 JPY, t.y. apie 64 000 EUR) viršijančią sumą, kuri siekė net 10 487 500 JPY (apie 84 000 EUR) (Nuoroda: https://camp-fire.jp/projects/view/294624 ).
Iš šių 1164 japonų aukotojų 70% buvo realiai apsilankę Sugiharos namuose, o 30% niekada nėra buvę Lietuvoje. Tarp jų buvo ir tokių, kurie per šią paramos akciją pirmą kartą sužinojo apie Sugiharos namų egzistavimą Lietuvoje, taip pat buvo žmonių, kilusių iš tos pačios Gifu prefektūros kaip ir Chiune Sugihara. Tarp prisidėjusiųjų buvo ir penktokas, apie Chiune Sugihara sužinojęs pamokų metu, kuris aukojo iš savo kišenpinigių.

Tai yra Japonijos žmonių stipraus noro įrodymas, kuriuo siekiama neleisti, kad Sugiharos muziejus nustotų veikti ir prarastų galimybę skleisti Chiune Sugiharos žygdarbio dvasią būtent Kaune.
Šią paramą planuojama pervesti Sugiharos fondui „Diplomatai už gyvybę“ gruodžio mėnesį, kad ji būtų naudojama muziejaus veiklai išlaikyti.



Japonijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Shiro Yamasaki, visų prisidėjusiųjų japonų vardu, gruodžio 15 d. planuoja perduoti Sugiharos muziejui paramos aprašymą.

Labai simboliška tai, kad Japonijos žmonių linkėjimai bus perduoti Sugiharos muziejui būtent šiais 2020-aisiais „Sugiharos metais Lietuvoje“, kai yra minima Chiune Sugiharos „Gyvybės vizų“ išdavimo 80 metų sukaktis. Tikimės tolimesnio abiejų šalių draugiškų ryšių vystymosi per Sugiharos muziejų.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis