ELTA

Gyvybės draudimo apimtis augo, ne gyvybės draudimo – mažėjo

2020-12-04
12:05
2020 12 04
Lietuvos draudimo rinka dėl koronaviruso (COVID-19) trečiąjį ketvirtį augo nedaug ir netolygiai. Ketvirčio pradžioje įvyko svarbių pokyčių: susijungė dvi ne gyvybės draudimo bendrovės, pradėjo veikti Pensijų anuitetų fondas.

„Trečiojo ketvirčio rezultatai rodo, kad draudimo rinkos dalyviai dėl COVID-19 kilusią riziką suvaldė, tačiau, kaip ir prognozavome, koronaviruso pasekmes ypač pajuto transporto priemonių draudimas. Svarbu, kad, susijungus dviem draudimo įmonėms, tolesnei veiklai buvo pasirinkta Lietuva, o pensijų anuitetų mokėjimo sistemos pokyčiai lėmė naujus iššūkius priežiūros veiklai“ – sako Lietuvos banko Bankų ir draudimo įmonių priežiūros departamento direktorė Renata Bagdonienė.
Svarbiausi draudimo rinkos pokyčiai vyko trečiojo ketvirčio pradžioje – liepos 1 d. buvo sujungtos Baltijos šalyje veikusios Vienna Insurance Group priklausančios ne gyvybės draudimo bendrovės Seesam Insurance AS ir ADB „Compensa Vienna Insurance Group“. Šis įvykis padarė reikšmingą įtaką Lietuvoje registruotų bendrovių turto, kapitalo ir kitų rodiklių pokyčiams.
Nuo 2020 m. liepos 1 d. pradėjo veiklą Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (SODRA) valdomas Pensijų anuitetų fondas. Per ketvirtį jis gavo 115 prašymų dėl pensijų anuitetų įsigijimo, pagal kuriuos bendra vienkartinių įmokų suma sudarė daugiau nei 2 mln. Eur. Per pirmus veiklos mėnesius jau išmokėta 10,5 tūkst. Eur.
Trečiojo ketvirčio pabaigoje draudimo įmokos pagal pasirašytas sutartis sudarė 710 mln. Eur. Palyginti su 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu, draudimo rinka išaugo 0,6 proc.
Nors pandemija turėjo įtakos gyvybės draudimui, dėl ankstesniais laikotarpiais sudarytų sutarčių gyvybės draudimo įmokos padidėjo 8,6 proc. ir sudarė 212 mln. Eur.
Ne gyvybės draudimo įmokos sumažėjo 2,5 proc. ir sudarė beveik 499 mln. Eur. Labiausiai traukėsi transporto draudimo rinkos apimtis. Privalomojo transporto priemonių draudimo įmokos, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sumenko 7,9 proc. ir sudarė 185,2 mln. Eur. Tiesa, augo susidomėjimas turto draudimu: jo įmokos padidėjo beveik 6 proc. – iki 97 mln. Eur.
Draudimo įmonių valdomo turto vertė 2020 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje sudarė 1,618 mlrd. Eur ir, palyginti su 2019 m. pabaiga, padidėjo 15,3 proc. Tą lėmė minėtų bendrovių sujungimas (pašalinus jo įtaką, pokytis sudarė 4,6 %) bei sukaupti ir nepaskirstyti ar neišmokėti dividendai.
Trečiąjį ketvirtį išmokėta 374,2 mln. Eur draudimo išmokų – 1,3 proc. daugiau nei praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu.
Gyvybės draudimo išmokų suma sumažėjo beveik 1 proc. – iki 94,3 mln. Eur. Investicinio gyvybės draudimo išmokų, išmokėtų nutraukus sutartį, ar dalinio sukauptos sumos išmokėjimo suma, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sumažėjo 4,4 proc. ir sudarė 48,4 mln. Eur.
Ne gyvybės draudimo išmokų suma padidėjo 2,1 proc. – iki 279,8 mln. Eur. Pagal privalomojo transporto priemonių draudimo sutartis draudikai išmokėjo 108,1 mln. Eur išmokų ir tai buvo 0,4 proc. daugiau nei prieš metus. Dėl vasarą audrų apgadinto turto (įskaitant ir nuo krušos nukentėjusias transporto priemones) padidėjo turto draudimo išmokos: vien liepos–rugsėjo mėn. išmokėta 30,5 mln. Eur. Padidėjo ir išmokėtos išmokos už pasėlius: per šių metų tris ketvirčius išmokėta 8 mln., o per visus 2019 m. – vos daugiau nei 3 mln. Eur.
Per 2020 m. tris ketvirčius draudimo įmonių nuosavas kapitalas padidėjo 29,4 proc. ir sudarė 405,5 mln. Eur.
Visos draudimo įmonės vykdė mokumo kapitalo reikalavimus.
Nagrinėjamu laikotarpiu šalies rinkoje draudimo paslaugas teikė 19 Lietuvoje registruotų draudikų: 8 Lietuvoje registruotos draudimo įmonės ir 11 kitose ES šalyse registruotų draudimo įmonių filialų, veikė 97 draudimo brokerių įmonės.
Per 2020 m. tris ketvirčius Lietuvos Respublikoje registruotos draudimo įmonės uždirbo 39,4 mln. Eur pelno – 6,0 proc. daugiau nei 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu. Draudimo brokerių įmonės uždirbo 7,9 mln. Eur pelno – beveik dvigubai daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Pagrindinė taip išaugusio pelno priežastis – dėl COVID-19 plitimo šalies ūkyje įvykę pokyčiai ir dėl įvesto šalyje karantino draudimo brokerių įmonių sumažintos reprezentacinės, transporto, komandiruočių ir kitos išlaidos.
Lietuvos draudimo rinkos apžvalga (2020 m. III ketvirtis) skelbiama čia
Kontaktai žiniasklaidai
Giedrius Šniukas
Tel. (8 5) 268 0082
Mob. +370 636 36 171
El. p. media@lb.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis