ELTA

Liberalų sąjūdžio frakcija: Savivaldybių savarankiškumas turi atsispindėti biudžete

2020-12-15
13:33
LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO
LIBERALŲ SĄJŪDŽIO FRAKCIJA
Gedimino pr. 53, LT-01109 Vilnius   Tel. (8~5) 239 63 51    Faksas (8~5) 239 63 48
Pranešimas žiniasklaidai                                                                                                                                      2020 12 15
Šią savaitę naujoji Vyriausybė Seime pristatys atnaujintą valstybės ir savivaldybių biudžeto projektą. Pirminį projektą, parengtą buvusios Vyriausybės, dėl nukarpytų lėšų kritikavo savivaldybių vadovai. Liberalų sąjūdžio atstovai pasiruošę palaikyti tik biudžeto projektą, kuriame bus ištaisytos praėjusios Vyriausybės klaidos, ir savivaldai bus užtikrintas savarankiškoms funkcijoms atlikti būtinas finansavimas. Tam reiktų biudžete papildomai numatyti apie 150 milijonų eurų.
„Savivaldybių savarankiškumą Lietuvoje remia kone visos politinės jėgos. Šį rudenį prezidentūroje buvo pasirašytas savivaldybių savarankiškumo ir atsakomybės stiprinimo memorandumas. Tačiau, prasidėjus diskusijoms dėl 2021 metų valstybės biudžeto, savivaldos atstovams teko nusivilti – laikinajai vyriausybei pristačius biudžeto projektą, savivaldybėms pristigo 98 milijonų eurų savarankiškoms funkcijoms įgyvendinti. Dar papildomai apie 40 milijonų eurų reiktų dėl didinamo minimalaus užmokesčio, o apie 15 milijonų eurų – dėl pedagogams planuojamų didinti atlyginimų“,- teigia Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas, liberalas Ričardas Juška.
Pasak R. Juškos, valstybės biudžeto kontekste 98 milijonai padalinti 60-čiai savivaldybių nėra dideli pinigai (kai vien COVID-19 suvaldymui ir pasekmėms planuojama skirti apie 2 milijardus), tačiau savivaldybėms dėl šio trūkumo tektų verstis per galvą. Dėl buvusios valdžios neapdairumo, mažosioms savivaldybės atsivertų 2-4 milijonų eurų skylės biudžete, o tai joms yra dideli praradimai.
Centrinė valdžia pavedė savivaldybėms naujas funkcijas: didinti minimalų atlyginimą, atlyginimo bazinį dydį, priešmokyklinio ugdymo mokytojų atlyginimus. Liberalų sąjūdžio frakcija palaikys tik tokį biudžetą, kuriame savivaldos savarankiškumas atsispindės ir biudžeto eilutėse. Atnaujinto biudžeto projekto pristatymas Seime numatytas ketvirtadienį.



Kontaktinis asmuo:

Ričardas Juška
LR Seimo narys
Liberalų sąjūdžio frakcijos narys
Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybės komiteto pirmininkas
Tel. (8 5) 239 6676
El. p. ricardas.juska@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis