Vytauto Didžiojo universitetas

Naujoji VDU Švietimo akademijos kanclerė L. Kaminskienė: „Nebijau priimti sprendimų“

2020-12-23
09:05
Šių metų lapkričio pabaigoje Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Taryba patvirtino naują Švietimo akademijos kanclerę prof. Liną Kaminskienę. Iki šių pareigų net dvejus metus profesorė buvo VDU Švietimo akademijos kanclerio pavaduotoja .
Pasak naujosios kanclerės prof. Linos Kaminskienės, jai svarbus dialogas, tarimasis su bendruomenės nariais. „Esu demokratiška ir palaikanti vadovė, kuri siekia atskleisti ir maksimaliai įveiklinti žmogaus gebėjimus, įgyvendinti drąsias svajones, vedančias Švietimo akademiją aukštos studijų kokybės ir mokslinių tyrimų keliu. Nebijau priimti sprendimų, kuriuos turi priimti vadovas, ypač motyvuoja, kai atrandame naujas strateginės plėtros kryptis. Esu sveikai užsispyrusi, tad nepasiduodanti ir ištikus krizėms ar sunkumams“, – tvirtina kanclerė.
Švietime – du dešimtmečius
Daugiau nei du dešimtmečius L. Kaminskienė dirba švietime. Baigusi anglų filologijos magistrantūros studijas VDU, susipažino su šviesios atminties prof. Rimantu Laužacku. „Su profesoriaus ir jo Profesinio rengimo studijų centro komanda prasidėjo mano kelias švietime. Pirmaisiais savo darbo metais didžiausią dėmesį skyriau profesinio mokymo sistemai, neformaliojo, savivaldaus ir savarankiško mokymosi, pedagogų kompetencijų tyrimams. Džiaugiausi savo naujais tyrinėjimais, tad 2014 metais pradėjau dirbti Edukologijos katedros vedėja. Naujos pareigybės leido plačiau susipažinti su visapusišku mokytojų rengimu“, – sako prof. dr. L. Kaminskienė.
Studentai – labiausiai vertinami mokyklos vadovų
Profesorė džiaugiasi brandžiais ir atsakingais akademijos studentais – būsimais mokytojais. Pastarieji jau studijų metais atlieka pedagogines praktikas, savanoriauja ar net dirba įvairiose mokymosi įstaigose tiek Lietuvoje, tiek svetur. Dalis studentų atlieka pedagogines praktikas Europos, Australijos, Amerikos mokyklose. Beje, tarptautinė patirtis taps vienu kertinių prioritetų ugdymo krypties studijose. „Nuo 2021 m. visiems įstojusiems pirmakursiams ir būsimiems studentams numatoma bent viena praktika užsienio šalies mokykloje. Sieksime, kad būsimi mokytojai į Lietuvos mokyklas atneštų geriausias pasaulio ugdymo ir švietimo patirtis. Džiaugiamės, jog pagal aukštųjų mokyklų reitingus Lietuvoje mūsų ugdymo krypties studentai – labiausiai vertinami darbdavių – mokyklos vadovų. Tai tikrai motyvuoja eiti toliau“, – pasakoja VDU Švietimo akademijos kanclerė prof. dr. L. Kaminskienė.
Studijų programos kartu su Vokietijos ir Izraelio mokslininkais
Prie VDU Švietimo akademijos kanclerės komandos prisijungė pavaduotojai doc. dr. Ilona Tandzegolskienė ir prof. dr. Algirdas Raslanas. Doc. dr. Ilona Tandzegolskienė kuruos ugdymo krypties studijų programas, jų turinį, bendradarbiaus su programų vadovais, dėstytojais. Ši veikla siejama su naujų studijų programų parengimu. „Šiandien svarbu ir pedagogų kvalifikaciją stiprinantys dalykų moduliai, kurių įvairovė sudaro galimybę pedagogams studijuoti ir įgyti antro dalyko kvalifikaciją. Žinoma, studentų norime pritraukti ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio“, – sako doc. dr. I. Tandzegolskienė.
Pasak Ilonos, imtis naujų pareigų ją vedė noras stiprinti ugdymo krypties studijų programas, pasitelkiant savo ir kolegų žinias bei patirtį. Žinoma, karantinas, susitikimai virtualioje aplinkoje pakeitė darbą universitete. Edukologės tikinimu, tai yra vienas didžiausių iššūkių pradedant naujus darbus. „Šiandien stengiuosi atrasti tinkamus komunikacijos modelius, kurie leistų produktyviai ir naudingai dirbti drauge su bendruomenės nariais. Bandome bendrauti su studentais, kurti naujas bendravimo formas, viena iš naujų iniciatyvų – „Akademiniai pusryčiai“. Pastarųjų metu bus atsakyta į studentams rūpimus klausimus apie studijų procesą“, – tvirtina I. Tandzegolskienė.
VDU Švietimo akademija nuo pat pradžių akcentavo, kad būsimiems mokytojams turi būti suteikiamas išsilavinimas, atitinkantis šiuolaikinius mokytojų ir mokinių poreikius. Todėl mokytojų rengimo modelį drauge rengė Lietuvos, JAV, Suomijos, Estijos, Austrijos, Šveicarijos ir kitų šalių ekspertai. Tad ir naujoji komanda planuoja naujas studijų programas su Izraelio bei Vokietijos mokslininkais. Taip pat kanclerio pavaduotojos Ilonos Tandzegolskienės teigimu, ateityje būtų galima kalbėti apie naujų programų parengimą, skirtą studentams, atvykstantiems iš užsienio. Jau dabar yra studentų užsieniečių, kurie studijuoja ugdymo krypties studijų programose ir žada dirbti mokytojais tiek mūsų šalyje, tiek svetur.
Akademijoje Vilniuje stiprinamas tautinių mažumų švietimas
Prieš porą metų po integracijos duris atvėrusi VDU Švietimo akademija, didžiausias pedagogikos centras Lietuvoje, rengia mokytojus visiems švietimo lygmenims. Akademija veikia Kaune ir Vilniuje. Akademijos studijų, mokslo infrastruktūros, administracijos, partnerysčių su išorinėmis institucijomis klausimus kuruos kanclerio pavaduotojas prof. dr. Algirdas Raslanas. Profesorius ketina stiprinti materialinę bazę, atnaujinti auditorijų įrengimą, įveiklinti esamas ir naujas mokslo laboratorijas. Keletą metų Vilniuje veikia Švietimo akademijos vaikų darželis „Mažųjų akademija“ – patyriminė bazė ugdymo krypties studijų studentams, kur pastarieji atlieka pedagogines praktikas, mokslinius tyrimus, dalis studentų lieka dirbti ilgiau.
Pasak profesoriaus, Švietimo akademijoje Vilniuje viena aktyvių veiklų – tautinių mažumų švietimas. „Vilniuje sėkmingai veikia Lenkų kalbos ir kultūros centras. Kitais metais startuos ir Tautinių mažumų švietimo centras, kuris bendradarbiaus su tautinėmis bendrijomis, tautinių mažumų mokyklomis, atliks edukologinius tyrimus. Plečiantis pedagoginių studijų programų skalei, nutarta Vilniuje steigti gabių ir perspektyvių mokinių mokymo grupes, kurios gali peraugti į stiprų inovatyvių ugdymo metodų kupiną ugdymo centrą. Jis gali veikti jau sėkmingai Kaune veikiančiu Tarptautinio Lietuvos-Izraelio gabių vaikų ugdymo centro „Gifted“ pagrindu“, – pasakoja prof. dr. A. Raslanas.
VDU Švietimo akademija – daugiau nei devyniolika metų buria užsieniečius, besimokančius lietuvių kalbos, ir lituanistinių mokyklų mokytojus. Ateityje ši veikla irgi bus tęsiama ir plečiama.
Kanclerio pavaduotojo A. Raslano tikinimu, pastaraisiais metais džiugina studentų apsisprendimas rinktis mokytojo profesiją. Tiek Kaune, tiek Vilniuje Švietimo akademija leidžia abiturientams rinktis sau patrauklų miestą.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis