ELTA

Kaimo reikalų komitetas gilinosi į žemės reformos ir žemėtvarkos ateities perspektyvas

2021-01-07
13:45
2021 m. sausio 7 d. pranešimas žiniasklaidai
Kaimo reikalų komitetas, vykdydamas parlamentinę kontrolę, sausio 6 d. posėdyje apsvarstė klausimą „Aktualiausi žemės reformos darbai ir spręstinos problemos pabaigus piliečių nuosavybės teisių į žemę atkūrimo procesą“.
Komiteto nariai išklausė Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus Laimono Čiako pristatymą.
Pasak pranešėjo, nuosavybės teisių atkūrimas į žemę miestuose nebuvo baigtas iki 2021 m. sausio 1d., kaip buvo planuota: restitucija praktiškai baigta tik kaimo vietovėse (787,5 tūkst. piliečių atkurtos nuosavybės teisės į daugiau nei 4 mln. ha žemės), tuo metu miestuose šio proceso pabaigos dar laukia 3670 piliečių (iš jų – Vilniaus mieste net 3193 piliečių).
Direktorius taip pat nurodė, kad NŽT šiuo metu teikia iš viso 52 administracines paslaugas, iš kurių tik dvi yra susijusios su nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimu (restitucija). Žemės reforma apima ne tik restituciją, bet ir žemės reformos žemėtvarkos projektų rengimo ir įgyvendinimo organizavimą, valstybinės žemės pardavimą, nuomą, suteikimą neatlygintinai ar laikinai naudotis žemės ūkio veiklai. Be žemės reformos, tarnybos svarbiausios veiklos sritys yra žemėtvarka, geodezija ir kartografija, nekilnojamojo turto kadastras, kontrolės ir priežiūros funkcijos.
Šiuo metu valstybinė žemė užima 2,16 mln. ha plotą, iš kurios per 1 mln. ha NŽT valdo patikėjimo teise. Seimo patvirtintoje XVIII Lietuvos Respublikos Vyriausybės programoje įtvirtinta iniciatyva žemės naudojimo politiką perduoti Aplinkos ministerijai, NŽT funkcijas – savivaldai, o miesto teritorijose esančią valstybinę žemę perduoti patikėjimo teise valdyti savivaldybėms. Šiuo klausimu komiteto nariai apsikeitė nuomonėmis ir išklausė žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko poziciją.
Komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis konstatavo nagrinėjamos temos aktualumą, kadangi žemės reforma yra praktiškai niekada nepasibaigsiantis procesas.
Artimiausiame komiteto posėdyje planuojama apsvarstyti Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plano projektą, todėl bus pratęsta ir pradėta diskusija apie tai, kokias konkrečias NŽT šiuo metu atliekamas funkcijas ketinama perduoti savivaldybėms.


Parengė
Kaimo reikalų komiteto biuro patarėja
Gintarė Remeikienė, tel. (8 5) 239 6316, el. p. gintare.remeikiene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis