ELTA

Euro grupės ir ECOFIN posėdžiuose – ES ekonomikos gaivinimo ir neveiksnių paskolų klausimai

2021-01-18
14:54
Euro
Grupė
ECOFIN
Posėdžiai
    Sausio 18-19 dienomis vyksiančiose Euro grupės (EG) ir ECOFIN vaizdo konferencijose, kuriose dalyvaus finansų ministrė Gintarė Skaistė, pagrindinis dėmesys bus skiriamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. – Recovery and Resilience Facility – RRF) įgyvendinimui ir neveiksnių paskolų mažinimo klausimams.
    „Daugiausia dėmesio Euro grupės ir ECOFIN posėdžiuose bus skiriama Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės įgyvendinimui. Su finansų ministrais apsikeisime nuomonėmis dėl aktualiausių šio instrumento rėmuose numatomų finansuoti investicijų prioritetų ir struktūrinių reformų bei apžvelgsime iššūkius, su kuriais susiduriama rengiant nacionalinius planus. Šios priemonės išnaudojimas skatinant ūkio transformaciją tvarumo, skaitmenizacijos ir aukštos pridėtinės vertės kūrimo link, prisidės ne tik prie Lietuvos, bet ir visos euro zonos pažangos ir didesnio atsparumo ateities sukrėtimams“, – teigia finansų ministrė G. Skaistė.
    Lietuva šiuo metu rengia nacionalinio plano projektą, suderinant jį su naujosios Vyriausybės programa. Ateinančiomis savaitėmis numatoma pradėti derybas su Europos Komisija ir diskusijas su socialiniais-ekonominiais partneriais.
    Posėdyje taip pat bus aptariamos praėjusių metų pabaigoje pristatytos Europos Komisijos iniciatyvos neveiksnių paskolų srityje. „Atrodo, jog praėjusios krizės pamokos bent tam tikra apimtimi buvo išmoktos – pozityviai vertinu tai, kad imamasi prevencinių žingsnių, kurie, tikiuosi, padės išvengti neveiksnių paskolų lygio šuolio Europos Sąjungos mastu. Tai itin svarbu siekiant užtikrinti, kad bankai galėtų tinkamai kredituoti ekonomiką atsigavimo laikotarpiu, o finansų sistema išliktų stabili nepaisant pandeminio sukrėtimo“, – sako finansų ministrė G. Skaistė.
    Tiek EG, tiek ECOFIN posėdžiuose pagrindinis dėmesys bus skiriamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės įgyvendinimui. Siekiant pasinaudoti finansine parama iš RRF, šalys narės šiuo metu rengia nacionalinius gaivinimo ir atsparumo didinimo planus (RRP), numatančius valstybės reformų ir investicijų darbotvarkę 2021–2023 m. Pagal RRF Lietuvai yra numatyta 2,225 mlrd. eurų dotacijų.
    Rengdama nacionalinį planą, Lietuva yra išskyrusi septynias komponentų kategorijas, kurioms numatoma naudoti RRF lėšas: žalioji pertvarka; skaitmeninė transformacija; sveikata; socialiniai reikalai; mokslas ir inovacijos; švietimas; viešieji finansai. Pirmąjį plano projektą planuojama turėti vasario mėn. viduryje ir toliau tęsti konsultacijas su Europos Komisija (EK). Šalys narės turi oficialiai pateikti savo planus EK iki balandžio mėn. pabaigos.
    EG posėdyje finansų ministrai aptars viešojo ir privataus sektorių disbalansus euro zonoje COVID-19 krizės kontekste, o įtraukios sudėties Euro grupėje dalyvaujant Harvardo universiteto profesoriui ir buvusiam JAV iždo sekretoriui Lawrence Summers, bus aptartos ateities santykių su JAV monetarinės ir finansų politikos srityse perspektyvos.
    ECOFIN posėdyje EK pirmininkaujanti Portugalija pristatys savo ekonominės ir finansų darbotvarkės prioritetus, o Europos semestro kontekste bus pristatytos išvados dėl 2021 m. Įspėjimo mechanizmo ataskaitos bei rekomendacijos dėl 2021 m. euro zonos ekonominės politikos.
    Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
    Dalintis