ELTA

Europos Parlamento sesijos naujienos2021-01-19  

2021-01-19
17:35

 


Europos Parlamente – raginimai išplėsti sankcijas Rusijai dėl A. Navalno sulaikymo
Antradienį surengtame plenariniame posėdyje Europos Parlamento (EP) nariai paragino išplėsti sankcijas Rusijai dėl opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sulaikymo.
 
Skubos tvarka surengtoje EP diskusijoje kalbėjęs ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams Josep Borrell teigė, kad A. Navalno suėmimas yra nepriimtinas Europai ir tarptautinei bendruomenei. Jis paragino tučtuojau paleisti A. Navalną ir visus sulaikytus jo rėmėjus bei žurnalistus, taip pat žadėjo imtis „viso įmanomo“ spaudimo Rusijai, kad tai būtų padaryta. Politikas pridūrė, jog spręsti dėl galimo Rusijai taikomų sankcijų išplėtimo yra ES Tarybos kompetencija, o ES ir Rusijos santykiai neapsiriboja A. Navalno atveju.
 
Europos Parlamento (EP) Užsienio reikalų komiteto pirmininkas David McAllister (Europos liaudies partija, Vokietija) pabrėžė, kad A. Navalno suėmimas yra akivaizdus tarptautinės teisės ir Rusijos konstitucijos pažeidimas. Jo teigimu, šis įvykis dar labiau pablogino ir taip įtemptus ES ir Rusijos santykius, kuriuos „būtina įvertinti iš naujo“. EP narys ragino išplėsti ES sankcijas asmenims, davusiems ir įgyvendinusiems nurodymą sulaikyti Rusijos opozicijos lyderį, taip pat laikytis bendro ES sankcijų už žmogaus teisių pažeidimus režimo.
 
„Asmenys, atsakingi už A. Navalno nuodijimą, nėra patraukti atsakomybėn, o pats A. Navalnas šiuo metu kalinamas kalėjime, kuriame anksčiau mirė Sergejus Magnitskis. Tarptautinė bendruomenė turi į tai reaguoti“, – kalbėjo europarlamentarė Isabel Santos (Socialistai ir demokratai, Portugalija). EP narys Urmas Paet (Atnaujinkime Europą, Estija) ragino ES laikytis vieningos pozicijos Rusijos atžvilgiu įvairiose srityse, taip pat ir energetikos politikoje. „A. Navalnas susiduria su valstybės aparato smurtu, bet toliau kovoja už demokratiją ir žmogaus teises, todėl ES lygiu privalome jį remti“, – kalbėjo politikas.
 
Tapatybės i demokratijos frakcijos atstovas Marco Zanni (Italija) ragino ES bei jos šalis pasmerkti Rusijos elgesį, taip pat laikytis bendro požiūrio į pagarbą žmogaus teisėms visose šalyse partnerėse, įskaitant Kiniją. Žaliųjų atstovas Sergey Lagodinsky (Vokietija) siūlė nebijoti pripažinti didvyriais A. Navalną bei kitus bebaimius kovotojus už laisvę ir demokratiją. Jis ragino pareikalauti surengti laisvus rinkimus Rusijoje, taip pat pabrėžė Vokietijos ir jos regionų valdžios atsakomybę dėl „Nord Stream 2“ projekto, pažeidžiančio solidarumą su Ukraina, Lenkija ir kitomis šalimis.

Europos konservatorių ir reformuotojų atstovas Witold Jan Waszczykowski (Lenkija) piktinosi dėl to, kad Rusija nepakankamai nubaudžiama už savo „pasibaisėtinus nusikaltimus“, tokius kaip bandymas nužudyti A. Navalną cheminiu ginklu. Jis ragino išplėsti Rusijai taikomas sankcijas „panaudojant daug įvairių instrumentų“, tokių kaip bankų sąskaitų įšaldymas, tam tikrų produktų embargas, taip pat sporto ir kultūros renginių boikotas.

Kairės atstovė Idoia Villanueva Ruiz (Ispanija) pasmerkė „nežmonišką“ Rusijos elgesį. Ji pavadino Rusiją „grėsme ES saugumui“ ir paragino ES laikytis tokios užsienio politikos, kuri gintų demokratiją ir žmogaus teises visame pasaulyje. Frakcijoms nepriklausantis EP narys Fabio Massimo Castaldo (Italija) ragino „garsiai ir aiškiai“ pareikalauti, kad Rusija nutrauktų politinius teismo procesus ir nedelsdama išlaisvintų A. Navalną.

Lietuvoje išrinktų EP narių nuomonės

Andrius Kubilius (Europos liaudies partija) išreiškė solidarumą su A. Navalnu ir pareikalavo jį paleisti, taip pat numatyti sankcijas prieš jį nusikaltusiems asmenims. Jis tęsė: „Jei V. Putinas nebijotų A. Navalno ir Rusijos žmonių, reikalaujančių pokyčių, Navalnas liktų laisvėje. Tai rodo, kad Putinas seka diktatoriaus A. Lukašenkos pėdomis. Putinas, kaip ir Lukašenka, bijo tikrų rinkimų. Lukašenka pavogė rinkimus iš Baltarusijos žmonių įkalindamas potencialius kandidatus Viktarą Babaryką ir Sergejų Cichanovskį. Putinas daro tą patį suimdamas Navalną. Lukašenka užbaigė 2020-uosius vienu klausimu, sprendžiamu pasaulio ir šalies mastu: kada ir kaip jis bus išstumtas iš valdžios? Putinas pradeda judėti ta pačia kryptimi, kurios rezultatas šių metų pabaigoje gali būti tas pats. Putinas tam tikra prasme yra atidėtas Lukašenka. Baltarusijos gyventojai aiškiai parodė, kad dauguma jų remia permainas. Rusijos žmonės taip pat. Ir todėl A. Navalnas buvo sulaikytas.“ A. Kubilius paragino ES „iš naujo įvertinti santykius su Rusija taip, kad demokratijos siekimas būtų naujos ES strategijos Rusijos atžvilgiu pagrindas“.

Petras Auštrevičius (Atnaujinkime Europą) pažymėjo: „A. Navalno sulaikymas dar kartą patvirtina, kad mūsų raginimai Maskvai laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų gerbti teisinės valstybės principus ir pilietines teises nėra girdimi. Be to, gyvename naujo sisteminio konflikto sąlygomis: mūsų demokratiniai procesai tampa dezinformacijos ir kibernetinių išpuolių taikiniais, o prieš mūsų gyventojus naudojamos karinės nervus paralyžiuojančios medžiagos. Mūsų politinę sistemą silpnina mūsų pačių veiksmai, kai sudarome sandėrius su korumpuotu V. Putino režimu. Dar kartą raginu sustabdyti „Nord Stream 2“ projektą. Sustabdę „Gazprom“ dujas, sustabdysime Kremlių. Gerb. vyriausiasis įgaliotini J. Borrell, ar, atsižvelgiant į naujausius įvykius, ar jūsų kitą mėnesį planuojamas vizitas į Maskvą tebėra darbotvarkėje? Jei taip, ar jo sąlyga bus susitikimas su A. Navalnu jo įkalinimo vietoje?“

Rasa Juknevičienė (Europos liaudies partija) teigė, kad „V. Putinas labai bijo savo tautos“, ypač po to, kai „drąsą parodė Baltarusijos ir Chabarovsko žmonės“. Politikė tęsė: „drąsiems Rusijos žmonėms reikia mūsų paramos žinučių, bet dar labiau – veiksmų. Todėl šiandien ES turi pasirinkti: su kuo mes – su diktatoriumi V. Putinu, prašančiu dialogo su juo, ar su alternatyva – A. Navalno vedamais Rusijos žmonėmis? Be abejo, turime būti su Rusijos žmonėmis. Atėjo laikas galvoti ne apie dialogą, o apie V. Putino sulaikymo strategiją. Ji turi būti visa apimanti, įskaitant „Nord Stream 2“ sustabdymą. Nustokime finansuoti „Novičiok“! Šiandien turiu daugiau vilties, kad dar savo gyvenime pamatysiu Rusiją kitokią. 1985-aisiais neįsivaizdavau, kad SSRS grius taip greitai. Turime ruoštis.“
 
 
Daugiau informacijos:
 
Diskusijos vaizdo įrašas
 
EP Užsienio reikalų komiteto pirmininko D. McAllister ir EP nuolatinio pranešėjo Rusijos klausimu A. Kubiliaus pareiškimas


Robertas PogorelisEP ryšių su žiniasklaida administratorius 
+ 370 5 212 1530
+ 370 689 53306
robertas.pogorelis@europarl.europa.eu
  Dovaidas PabiržisEP ryšių su žiniasklaida administratorius
+ 370 5 2120766
+ 370 685 51121
dovaidas.pabirzis@europarl.europa.eu

 
 
 
Nebenoriu gauti jokių Europos Parlamento pranešimų
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis