ELTA

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija: bendras Seimo ir diasporos darbas pasiteisina

2021-01-27
16:33
Seimas
Komisija
Lietuvių
Bendruomenė

Simboliška, kad Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija į pirmąjį naujos Seimo kadencijos posėdį susirinko sausio 26 d., kai komisijai suėjo lygiai 26-eri metai.
Išreikšdama padėką Jungtinių Amerikos Valstijų lietuviams, vadinamai „dipukų“ kartai, kuri stovėjo prie šios komisijos kūrimo ištakų, ir tuometiniams seimams, radusiems unikalų parlamentinį formatą kartu su išeivija dirbti vardan Lietuvos gerovės, komisijos pirmininkė Dalia Asanavičiūtė pabrėžė, kad „visa lietuvių diaspora net sovietų okupacijos metais nenustojo tikėti Lietuvos laisve ir Nepriklausomybe, o ją atkūrus, pasiraitojusi rankoves stojo kurti stipresnės Lietuvos“.
Minėdama Laisvės gynėjų dienos 30-ąjį jubiliejų, gerbdama ir brangindama žuvusių Laisvės gynėjų auką, reikšdama dėkingumą Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarams ir visiems Lietuvos Respublikos piliečiams, 1991 m. sausio 13 d. apgynusiems Lietuvos laisvę ir parodžiusiems Lietuvos tautų ryžtą, pasiaukojimą ir drąsą bei pripažindama svarų Pasaulio lietuvių bendruomenės ir visos lietuvių diasporos indėlį skleidžiant žinias pasauliui apie sovietų agresiją Vilniuje prieš Lietuvos laisvę ir siekiant pasaulio galingųjų paramos, komisija priėmė padėkos Lietuvos Respublikos seimams, Lietuvių diasporai ir Pasaulio lietuvių bendruomenei deklaraciją.
Naujosios komisijos misiją, siekius, planus ir sumanymus palaiminęs komisijos nario pavaduotojas prelatas Edmundas Putrimas iš Toronto kvietė Seimo narius ir pasaulio lietuvius vienybei, linkėjo drąsiai kurti tautos ateitį ir pagarbiai tarti Lietuvos vardą.
Posėdyje dalyvavusi Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasveikino komisiją su darbo pradžia, pasidžiaugė naujai susirinkusio Seimo ypatingu ryšiu su diaspora ir pažadėjo laikytis įsipareigojimo „kurti Lietuvos teisėkūrą labiau įtraukiant užsienio lietuvių poreikius“.
Buvusių keturių Seimo kadencijų komisijų pirmininkai Laima Mogenienė, Vytautas Maciūnas, dr. Paulius Saudargas, prof. Jonas Prunskis, Antanas Vinkus ir dr. Rimvydas Baltaduonis šventiniame komisijos posėdyje džiaugėsi, kad besikeičiant komisijos sudėčiai yra užtikrinamas darbų tęstinumas, jaučiama vis didėjanti komisijos reikšmė, bendrai nuveikti darbai duoda gerus rezultatus – didėja užsienio lietuvių pilietiškumas, domėjimasis savo valstybe, noras padėti savo šaliai, vis daugiau emigravusių lietuvių grįžta gyventi į tėvynę. „Žmonės, kurie dirba šioje komisijoje, joje ir lieka“, – jautriai kalbėjo 2004–2008 m. Seimo kadencijos komisijos pirmininkė ir naujojo Seimo narė L. Mogenienė, pabrėždama, kad „net ir dirbant kituose Seimo komitetuose ar komisijose, rūpestis užsienio lietuviais išlieka“.
Komisijos pirmininkas Jonas Bružas iš Čikagos, kalbėdamas, kad lietuvių tauta, nepaisant karų, tremčių ir okupacijų, išsaugojo savo tapatybę ir tamprų ryšį su Lietuva, pabrėždamas komisijos darbo tęstinumą, pasiūlė pagrindines komisijos 2021 metų veiklos kryptis: lituanistinis švietimas, internetinis balsavimas, Lietuvos įvaizdžio kūrimas, tautinės tapatybės ir istorinės atminties išsaugojimas, pilietiškumo skatinimas, diasporos įsitraukimo į Lietuvos gyvenimą didinimas, gimimu įgytos Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimas, lietuvybės stiprinimas etninėse žemėse, pagalba lietuviams kritiniuose taškuose, sąlygų dirbti nuotoliniu būdu užsienyje, gyvenant Lietuvoje, ir atvirkščiai gerinimas, konsulinių paslaugų skaitmenizavimas, kibernetinis saugumas.
Posėdyje taip pat pasisakė ir sėkmingo darbo komisijai linkėjo Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke, užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas, komisijos narys ir Kultūros komiteto pirmininkas prof. Vytautas Juozapaitis, komisijos nario pavaduotojas Marius Matijošaitis.
Posėdžio vaizdo įrašas Seimo „YouTube“ paskyroje.
Komisijos pirmininkė Dalia Asanavičiūtė, tel. (8 5) 239 6688
Parengė
Seimo kanceliarijos patarėja
Jolita Šedauskienė, tel. (8 5) 239 6860, el. p. jolita.sedauskiene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis