ELTA

Tarptautinis valiutos fondas palankiai įvertino Lietuvos pritaikytas ekonomines priemones COVID-19 šokui atremti

2021-02-01
10:55

    Po praėjusią savaitę Lietuvoje vykusios virtualios Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos, kurios metu su šalies institucijomis aptarta ekonominė situacija ir perspektyvos bei politikos prioritetai, paskelbtame pranešime reiškiamas palaikymas naujosios Vyriausybės prioritetams ir siekiui mažinti ekonominius skirtumus šalyje, didinti ūkio produktyvumą ir spręsti įsisenėjusias problemas švietimo ir sveikatos apsaugos sistemose.
    TVF ekspertai pažymi, jog ekonominės politikos atsakas į COVID-19 pandemijos sukeltą šoką, įgyvendinant anticiklinę fiskalinę politiką ir teikiant paramą įmonėms bei nukentėjusių sektorių darbuotojams, buvo tinkamas ir savalaikis, tačiau toliau būtina užtikrinti šių priemonių tikslingumą ir efektyvumą. Akcentuojama, kad Lietuvos banko veiksmai reikšmingai prisidėjo prie neigiamo sukrėtimo poveikio mažinimo ekonomikai ir finansų sistemai – atlaisvintas anticiklinio kapitalo reikalavimas bankams padėjo palaikyti ūkio kreditavimo apimtis neužtikrintumo akivaizdoje.
    „Džiaugiamės, kad iš esmės sutampa mūsų ir TVF ekspertų vertinimai tiek dėl trumpojo laikotarpio atsako į pandemiją, tiek ir dėl struktūrinių Lietuvos iššūkių bei būdų juos spręsti. Sutarėme, kad šiuo metu itin svarbu tęsti palaikančią fiskalinę politiką, padedant šalies ekonomikai atsistoti ant kojų, o siekiant geresnės viešųjų paslaugų kokybės – nuo švietimo iki sveikatos apsaugos – gyventojams ir viešųjų finansų tvarumo ilguoju laikotarpiu – ieškoti papildomų pajamų šaltinių, kurie neribotų ūkio augimo“, – pažymėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.  
    „COVID-19 sustabdžius dalį ekonomikos spėjome laiku „įjungti“ reikiamus svertus, pavyzdžiui, sušvelninti reikalavimus kapitalui. Dėl to šiandien, kai pandeminė situacija ir toliau išlieka menkai prognozuojama, šalyje galime matyti stabiliai veikiantį, stiprų ir likvidų bankinį sektorių. Siekiant spartinti Lietuvos ekonomikos atsigavimą toliau būtina užtikrinti tvarų ir sklandų skolinimą bei susitelkti į tai, kad tolesnė parama būtų tikslingai nukreipta į struktūrines reformas, kuriančias pridėtinę vertę“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.
    Diskusijų su TVF metu finansų ministrė G. Skaistė pabrėžė, kad vienas kertinių jos, o tuo pačiu ir visos Vyriausybės, prioritetų – mokesčių sistemos teisingumo didinimas, siekiant sumažinti socialinę nelygybę ir kovoti su skurdu. Taip pat akcentuota, jog ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo instrumento lėšas numatoma nukreipti į struktūrinių reformų įgyvendinimą, o atslūgus pandemijos bangai bus palaipsniui grįžtama prie fiskalinių rezervų atstatymo.
    Išsamiau su TVF pranešimu susipažinti galite ČIA
    Justas Kačerauskas
    LR finansų ministerijos
    Komunikacijos skyrius
    Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
    Dalintis