ELTA

Seimo narė D. Asanavičiūtė ir europarlamentaras P. Auštrevičius ragina Baltarusiją nutraukti žurnalistų politinį persekiojimą

2021-02-08
17:19
Seimas
Asanavičiūtė
Auštrevičius
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Dalia Asanavičiūtė kartu su europarlamentaru, „Renew Europe“ frakcijos nariu Petru Auštrevičiumi ragina Baltarusiją tuojau pat nutraukti žurnalistų politinį persekiojimą bei nedelsiant paleisti dar 2020 m. suimtas „Belsat TV“ kanalo žurnalistes Jekateriną Andrejevą ir Dariją Tšultsovą.
Seimo narė D. Asanavičiūtė ir europarlamentaras P. Auštrevičius ėmėsi globoti vieną iš sulaikytų žurnalisčių - Dariją Tšultsovą, 23-erių metų „Belsat TV“ žurnalistę, kuri buvo sulaikyta 2020 m. lapkričio 15 d. iškart po to, kai su kolege tiesiogiai internetu transliavo vienoje iš Minsko aikščių vykstantį taikų protestą. Darija Tšultsova praėjus porai savaičių nuo sulaikymo buvo apkaltinta Baltarusijos Baudžiamojo kodekso 342 str, pažeidimu, kuris numato iki trejų metų laisvės atėmimo bausmę už veiksmų, kurie šiurkščiai pažeidžia viešąją tvarką ir organizavimą arba aktyvų dalyvavimą tokiuose veiksmuose.
„Lukašenkos režimas tikslingai persekioja žurnalistus siekdamas juos įbauginti ir nutildyti. Žurnalisčių Jekaterinos Andrejevos ir Darijos Tšultsovos sulaikymas yra neteisėtas ir pateikti kaltinimai yra sufabrikuoti, todėl jos nedelsiant turi būti paleistos į laisvę. Tik demokratinės opozicijos pergalė Baltarusijoje esmingai pakeis žmogaus teisių ir laisvių situaciją šioje šalyje.“ – teigia P. Auštrevičius.
„Žurnalistės Darija ir Jekaterina buvo įkalintos dėl to, kad darė tiesioginę transliaciją iš taikaus protesto. Sunku suvokti, kad vos už mūsų valstybės sienos vyksta tokie dalykai. Visomis išgalėmis stengsiuosi šias žurnalistes palaikyti ir pranešti pasauliui apie tai, kokia žiauri yra laisvę mylinčių baltarusių realybė. Darija ir Jekaterina įkūnija laisvą žodį, kurio užkardymas yra neleistinas demokratijos laisvių pažeidimas.“, – teigia D. Asanavičiūtė
Abiejų žurnalisčių teismas Baltarusijoje įvyks jau rytoj, vasario 9 d., Minske. D. Asanavičiūtė ir P. Auštrevičius ragina nedelsiant šalies valdžios institucijas nutraukti teisminį procesą bei žurnalistų politinį persekiojimą dėl savo atliekamų darbo funkcijų. Tokius viešus raginimus jau išreiškė JAV ambasada Baltarusijoje bei tarptautinės žmogaus teisių organizacijos.
 
 
Kontaktams:
Seimo narė Dalia Asanavičiūtė
Tel. nr. 8 698 42 063
El. p. Dalia.Asanaviciute@lrs.lt
 
 
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis