ELTA

Seimo nario Justo Džiugelio pranešimas: parlamentaras kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą dėl vakcinos poveikio sunkiems ligoniams

2021-02-09
08:48
2021 m. vasario 9 d. pranešimas žiniasklaidai
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Justas Džiugelis kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, prašydamas išsiaiškinti, ar farmacijos gamintojo „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19 galima skiepyti žmones, sergančius sunkiomis, lėtinėmis ir plaučių ligomis.
Prieš kelias dienas Lietuvą pasiekė pirmoji farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ vakcinų siunta. Šia vakcina planuojama skiepyti tik 18–55 metų amžiaus grupės žmones, nes nėra pakankamai duomenų apie jos poveikį vyresniems asmenims. Deja, kol kas nėra žinių ir apie kitų dviejų į Lietuvą tiekiamų vakcinų gamintojų – „Pfizer“ ir „Moderna“ – skiepų poveikį didelės rizikos grupei priklausantiems sunkiems ligoniams, nors jiems šie skiepai yra gyvybiškai svarbūs.
„Sunkiomis, lėtinėmis ir plaučių ligomis sergantys žmonės ne veltui priskiriami didelės rizikos grupei – koronavirusas šiems ligoniams yra ypač pavojingas. Dėl ligos jie nuolat bendrauja su gydytojais, vyksta į sveikatos priežiūros įstaigas, negali išsiversti be šeimos narių pagalbos. Negaudami vakcinos nuo COVID-19, žmonės kasdien rizikuoja ne tik sveikata, bet ir gyvybe. Privalome pasirūpinti, kad, atėjus laikui, nebus jokių kliūčių šiems asmenims skiepytis“, – įsitikinęs J. Džiugelis.
Parlamentaras sveikatos apsaugos ministro prašo susisiekti ne tik su „AstraZeneca“, bet ir kitų dviejų į Lietuvą tiekiamų vakcinų gamintojais „Pfizer“ bei „Moderna“, kad būtų išaiškintas skiepų poveikis būtent sunkiomis, lėtinėmis ir plaučių ligomis sergantiems ligoniams.
„Suprantu, kad dėl pandemijos Sveikatos apsaugos ministerija susiduria su didžiuliais iššūkiais. Vis dėlto kiekviena gyvybė yra svarbi ir, neturėdami atsakymų į svarbiausius klausimus, rizikuojame jų prarasti dar daugiau“, – sako Seimo narys.
Daugiau informacijos:
Seimo narys
Justas Džiugelis
Mob. 8 656 88 886
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis